Strandvallen, 2023-08-27 15:00

Mjällby - Hammarby
0 - 3

Fem reflektioner efter Mjällby borta
Foto: Bildbyrån

Fem reflektioner efter Mjällby borta

Klockrena 3-5-2

Det är faktiskt anmärkningsvärt hur ordet stabilitet är det jag förknippar Bajen med för dagen. Det är bara en dryg månad sedan motsatsen gällde, och svaret är såklart formationen. Det är ingen enskild spelare som höjt sig anmärkningsvärt. Snarare tvärtom, i exempelvis Mikkelsens fall. Jag vill så gärna att han ska vara bra, men han visar inga tecken på det ännu. Det som däremot fungerar bättre är kollektivet. Vi blir någonstans inte beroende av några enskilda stjärnprestationer, varken från Dovin eller Erabi. Med nuvarande spelidé räcker det att alla gör det dem ska så släpper vi inte in onödiga mål, och producerar tillräckligt med chanser för att iallafall ge oss själva chansen att göra mål varje match. Trenolla på Strandvallen låter ju som en otrolig insats, men vi nådde långt ifrån maxkapacitet under matchen. Vi var helt enkelt stabila. 

Djukanovic-inkompatibla 3-5-2

Ett av de få problemen 3-5-2 innebär är svårigheten att få in Djukanovic. Sett till hela säsongen är han en av våra bästa spelare i år, kanske den bästa offensivt, men han har inte startat på fyra allsvenska matcher. Dessa fyra matcher har vi tagit tio poäng av tolv möjliga så kanske dumt att klaga, men han har samtidigt hoppat in och gjort mål i två av dem. Han skapar dessutom en extra dimension i spelet när det gäller att utmana en-mot-en som ingen annan i laget riktigt besitter. Det är inte läge att tvivla på Martis laguttagningar, inte nu. Men det är absolut värt att fundera på, hur får vi in Djukanovic i startelvan? 

Besara på lekhumör 

Här har vi någon som njuter av formationen. Som han får ytor att jobba med när vi har wingbacks, Nahir. Han har inte speeden, och är alltid väldigt tätt markerad, vilket gör det oerhört tacksamt varje gång vi får se honom som igår, när kreativiteten får flöda. Frågan hela säsongen har varit hur vi får vår kapten mer inblandad, och svaret ligger nog i att belasta kanterna mer. Det går också fort att inse hur bortskämd man är när man tittar i statistiken. Visst, han matchar inte förra säsongen, men med 13 poäng är han ändå rätt överlägsen i den interna poängligan. 

Llinares 

Första starten för vår nya spanjor! När han kom och surret från Hjelmberg var att han behövde tid att anpassa sig började varningsklockorna att ringa. Med Concha färskt i minnet var jag inte helt övertygad om värvningen, men blev positivt överraskad mot Mjällby. Inte för att han gjorde någon strålande insats eller såg otrolig ut, men han såg däremot väldigt självklar ut. Det känns inte som att han behöver någon ytterligare inkörningsperiod, och första intrycket var att han absolut håller allsvensk nivå. Exakt hur bra han är återstår att se, men känslan från debuten var positiv. 

All press på gnaget

På söndag är det som bekant derby när bottengänget från Solna kommer på besök. Ett derby är ett derby osv men är det inte ett rätt tacksamt läge? Visst, vi jagar en fjärdeplats men ska vi nå den krävs segrar i så gott som varje match, där är derbyt inget speciellt. För gnaget är däremot varje match en måstematch, de kämpar för överlevnad. Spännande, minst sagt. 


Forza Bajen! 

Viktor Kjellander2023-08-29 11:59:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona