Nationalarenan, Friends Arena, 2022-11-06 15:00

AIK - Elfsborg
0 - 1

Fem spaningar efter AIK – Elfsborg 0-1: Per Karlsson störst i AIK
Tack för allt Per Karlsson!

Fem spaningar efter AIK – Elfsborg 0-1: Per Karlsson störst i AIK

Det blev en emotionell söndag på Nationalarenan. Tre fantastiska AIK ambassadörer tackade för sig, där det största fokuset låg på Per Karlsson som fick en värdig avtackning. Väl på planen stod AIK för en prestation signifikant med säsongen 2022. Här är fem spaningar från matchen:

1. Per Karlsson störst i AIK 
Det går inte att börja någon annanstans än Per Karlssons avtackning. Allt från det mäktiga tifot innan matchen till "Pertans" tal efter matchen. Jag tror få AIKare lämnade matchen med torra ögon.

 Det är bara att lyfta på hatten för AIK tifo för det enorma tifo som organiserades innan matchen. Tifot var verkligen värdig en av våra största och att ser ”Pertan” gråtandes på mittplan berörde mitt hjärta enormt. Pyro-tifot innan andra halvlek höll även det högsta klass. Det blev verkligen en värdig hyllning av mittbacken och extremt fint att han även fick chansen att hoppa in i matchens slutskede. 

För mig råder det inga tvivel, Per Karlsson är den störste i AIK:s historia. Han har spelat 19 år i samma klubb, vilket gör honom till en utdöende sort av fotbollsspelare. ”Pertan” själv nämnde Roma-spelaren Francesco Totti i sitt tacktal framför Norra Stå och det går verkligen att dra många paralleller mellan de båda, om man bortser från det fotbollsmässiga då Totti såklart var den bättre fotbollsspelaren.  Jag är väl medveten om att det finns spelare längre bak i historien som kanske var bättre Kurt Hamrin exempelvis. Men för mig är ”Pertan” den spelare jag har starkast relation till och som jag växt upp med. Daniel Tjernström och Nils-Eric Johansson ska helt klart nämnas i den kategorin också men ingen av dem når upp till AIK-mittbacken enligt mig.

Ett AIK utan Per Karlsson kommer helt klart att kännas annorlunda och tomt. Han har varit en konstant på mittbackpositionen, aldrig vikit ner sig och alltid gett 100 procent för klubben i hans hjärta. Trots att resultatet kanske inte blev som Karlsson ville, så kommer han nog minnas tillbaka på den här dagen med stor glädje och stolthet. ”Pertan” du är en av oss!

2. Går det att ersätta Sebastian Larsson?
I skuggan av Per Karlssons avsked tog även lagkapten Sebastian Larsson ett sista farväl framför AIK-supportrarna. Få spelare har nog tagit till sig och personifierat AIK på så kort tid som ”Seb”. Mittfältaren anslöt sommaren 2018 och var högst bidragande till SM-guldet samma år. Det har varit fyra vackra år med Larsson på mittfältet och han kommer verkligen bli saknad. ”Seb” avslutade på ett typiskt Sebastian Larsson-vis när han drog på sig ett gult kort i den andra halvleken.

AIK-mittfältaren kommer helt klart bli svårt att ersätta och han kommer lämna ett enormt tomrum efter sig. Hur det tomrummet ska fyllas är väldigt svårt att svara på och Jurelius har ett närmast omöjligt uppdrag att lösa. En spelare som kanske kan fylla de stora skorna någorlunda tror jag är Anton Saletros. Mittfältaren lämnade Gnaget efter en lånesejour 2019 och spelar i dagsläget i norska Sarpsborg 08, där han har gjort succé. I år har han gjort fem mål och åtta assist och är given på mittfältet. Det har ryktats en del om att större klubbar ska vara intresserade. Samtidigt vet vi att Saletros har ett stort AIK-hjärta, vilket helt klart kan spela stor roll när/om Jurelius lyfter luren. Med det sagt är det ingen som kommer kunna ersätta personen Sebastian Larsson, så tack för allt Seb!

3. Lustig lämnar ett tomrum efter sig
Sist men inte minst så tackades även Mikael Lustig av för två fantastiska år i AIK. Likt Larsson har ”Big Mike” tagit till sig klubben på väldigt kort tid och det har känts helt naturligt att han ska bära den svartgula tröjan. Lustig kanske inte har uppnått samma meriter som de två ovanämnda men man ska komma ihåg att AIK-backen kom in i ett tufft läge när Gnaget var fast förankrad i botten säsongen 2020. Med Lustigs intåg lyfte AIK i tabellen och han har fått uppleva idel derbysegrar mot Djurgården under sin sejour.

I och med att Lustig slutar innebär det att bredd försvinner på två positioner. Dels mittback där vi känns tunna i dagsläget då statusen på Alexander Milosevic är högst oklar. Det positiva är att både Robin Tihi och Jetmir Haliti återvänder från sina lånesejourer, men det är fortsatt en del frågetecken hur pass redo de är för att ta en ordinarie plats i AIK. På högerbackspostionen finns i dagsläget endast Joe Mendes och där kommer det behöva värvas en backup. Jurelius kommer helt klart behöva förstärka de defensiven i vinter för att fylla Lustigs tomrum.
 
4. En prestation signifikant med AIK:s säsong
Matchen i sig blev likt hela AIK:s säsong en besvikelse. Visserligen lyckades Gnaget pressa tillbaka Elfsborg, under stor delar av match och skapade flera bra lägen. Stefanelli och Ayari borde nog gjort mål på sina chanser. Men AIK lyckades inte förvalta spelövertaget och när Jakob Ondrejka satte dit 1-0 gick luften ur Henok Goitoms manskap. Det är inte första gången vi ser AIK vika ner sig efter att motståndarna gjort ett ledningsmål. Visst, John Guidettis onödiga utvisning påverkade matchbilden men man hade ju hoppats att spelarna kunde uppbringa någon form av kamp och vilja i slutet. Nu fick inte Larsson, Lustig och Karlsson avsluta med en seger vilket var lite smolk i den emotionella bägaren.

Det positiva är att denna mardrömssäsong äntligen är över och att AIK äntligen kan blicka framåt och bygga om med en ny huvudtränare vid rodret (läs: Andreas Brännström).

5.En bortslarvad fjärdeplats
AIK hade allt i egna händer. Vinst mot Elfsborg och man hade säkrat fjärdeplatsen, vilket hade kunnat innebära Europaspel nästa säsong ifall Häcken, Djurgården eller Hammarby vinner svenska cupen. Men AIK den här säsongen lyckas sällan ta till vara på den typen av möjligheter och så var även fallet denna gång. På förhand kanske en fjärdeplats känns rätt meningslös men man ska inte underskatta vad den kan betyda i slutändan. Elfsborg tog sig till Europaspel efter att ha slutat fyra förra säsongen exempelvis. Ett Europaspel betyder pengar in och ska AIK haka på övriga toppkonkurrenter måste man ta sig ut i Europa för att minska gapet ekonomiskt och inte riskera att bli ifrånsprungna sportsligt. Nu väntar med största sannolikhet en säsong utan Europaspel, om man inte lyckas vinna cupen, något jag bedömer som osannolikt i dagsläget.

Är Per Karlsson störst genom alla tider i AIK? Hur upplevde ni söndagens match? Vad tror ni om Brännström till AIK? Hur ser ni på att AIK med största sannolikhet missar Europaspel 2023?


 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-11-07 22:32:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen