Nationalarenan, Friends Arena, 2023-08-28 19:00

AIK - Varbergs BoIS
3 - 0

Fem spaningar efter AIK – Varbergs BoIS 3 – 0: Lättnad!
AIK tog en efterlängtad hemmaseger i bottenmötet mot Varberg

Fem spaningar efter AIK – Varbergs BoIS 3 – 0: Lättnad!

Ett AIK under enorm press lyckas med att motsvara förväntningarna och besegra Varberg. Slutsiffrorna skrevs till 3–0 efter mål av Ioannis Pittas och Rui Modesto. Dessutom skulle en 16-åring få debutera på Nationalarenans gräsmatta. Här är fem spaningar från matchen:


1. AIK pallade trycket
Kravet på det svartgula hemmalaget inför måndagens match var tydligt, tre poäng var det enda som räknades. Och tre bekväma poäng blev det. Utöver en stark inledning från Varberg, där man bland annat prickade stolpen, kändes Henning Bergs manskap aldrig särskilt hotade. Hemmalaget kontrollerade spelet och skapade de hetaste chanserna. Defensivt såg det stundtals lite skakigt ut när bortalaget stundtals kunde såga sig igenom försvaret lite väl enkelt. Men på det hela taget en bekväm och extremt skön seger för AIK. 

Känslan var att samtliga både på planen och på läktaren hade bestämt sig redan innan matchen, det fanns inget annat än vinst. Stämningen var på topp och känslan var att det smittade av sig på spelarna som klarade pressen och inte vek ned sig, något vi har sett allt för ofta den här säsongen. Förvisso var det ett svagt motstånd och det finns fortsatt en del förbättringspunkter, men man ska absolut inte underskatta den mentala effekten som den här typen av segrar kan ha på en spelargrupp. Nu har Gnaget äntligen kravlat sig över nedflyttningsstrecket och har skaffat sig ett litet andrum ner till Degerfors och Sirius (två poäng). Jobbet är inte gjort än och det behövs ytterligare ett par segrar innan AIK kan börja blicka uppåt i tabellen men förhoppningsvis blev AIK-spelarnas axlar några kilo lättare efter måndagens seger.

2. Pittas är exakt det AIK behöver
Ioannis Pittas start på AIK-sejouren har varit positiv och kurvan fortsatte att peka i rätt riktning även i matchen mot Varberg. Cyprioten var matchens stora huvudfigur när han stod för två mål och fixade dessutom straffen som han själv slog in. Fyra mål på de fem första matcherna för anfallarens del och Pittas får helt klart betecknas som ett succényförvärv hittills.

Han besitter precis de egenskaper som AIK skrikit efter i stort sett hela den här säsongen. Cyprioten jobbar extremt hårt i offensiven och bidrar i presspelet. Dessutom är han alltid på rätt plats när lägena dyker upp. Mot IFK Norrköping förra veckan brände Pittas en del lägen men mot Varberg lyckades anfallaren förvalta chanserna vilket var glädjande. Förhoppningsvis håller den glödheta formen i sig, då Pittas kommer att bli en nyckelspelare i kampen om nytt kontrakt.

3.Otieno ska vara vänsterback…
Henning Berg valde att stuva om i backlinjen efter förlusten mot Norrköping. Jetmir Haliti flyttades till högerbackspostionen och Otieno fick spela på sin naturliga position, nämligen vänsterback. Kenyanen stod för en brutal insats och visade att han får betydligt mer användning för sina egenskaper i en mer defensivare roll snarare än som yttermittfältare. Alla känner nog till Otienos brister när det kommer till inläggsspelet, men utöver det är han briljant i spelet med och utan boll enligt mig. Jag tappade räkningen på antalet brytningar och kontringslägen som kenyanen stoppade upp i måndagens match.

Han använder sin snabbhet på ett fenomenalt sätt och är väldigt nyttig när det kommer till att driva upp bollen från backlinjen och starta anfall.
Mot Varberg var vänsterbacken en av planens bästa spelare och jag hoppas att Henning Berg inser att Otieno ska spela vänsterback framöver.

4. Och Modesto bör fortsätta som ytter
Ytterbackskollegan Rui Modesto har även han fått spela flera olika typer av roller den här säsongen. Men det börjar bli alltmer tydligt att portugisen ska vara högt upp i banan. Mot Varberg gjorde Modesto sitt sjunde tävlingsmål för säsongen och med det är han i topp i den interna skytteligan, vilket förvisso säger det mesta om AIK:s offensiv den här säsongen. 

Portugisen fortsätter att visa kvaliteter i det offensiva spelet och enligt mig bör han fortsätta att spela högerytter. Under sin sejour i Finland spelade Modesto mestadels ytter, så det är knappast förvånande att han trivs så pass bra i den rollen. Dessutom blir AIK:s anfallsspel betydligt mer rörligt när 23-åringen får en mer framskjuten roll. Modesto utmanar hela tiden en-mot-en, hittar ständigt vägar in i motståndarens straffområde och har en hyfsat fin bössa, vilket är kvaliteter som Gnaget verkligen dragit nytta av den här säsongen.

Enligt mig bör Henning Berg fortsätta på den inslagna vägen och spela Haliti som högerback och Modesto som yttermittfältare, då duon hade ett fint samspel i måndagens match, något jag gärna ser mer av framöver.

5. Jonah Kusi-Asare yngst i AIK
Christian Kouakou hade det tidigare rekordet som AIK:s yngste allsvenska spelare genom tiderna. Men det rekordet har nu blivit slaget av Jonah Kusi Asare som hoppade in i 81:a minuten mot Varberg. Anfallaren har spåtts en lovande framtid och imponerade under sommarens Gothia cup, där han spelade för AIK:s pojkar 17-lag. Men nu har alltså 16-åringen fått göra A-lagsdebut, på riktigt (Kusi-Asare hoppade in i träningsmatchen mot Norrköping tidigare i somras). Han fick ta emot publikens jubel och fira segern framför Norra stå efter slutsignalen. Anfallaren, som är son till den gamla djurgårdsspelaren Jones Kusi-Asare, utnyttjade även sin längd när han hade en halvfarlig nick i slutet av matchen. Utöver det hann Kusi-Asare inte uträtta särskilt mycket av förklarliga skäl, men det kommer med all sannolikhet fler möjligheter att trollbinda publiken på Nationalarenan i framtiden. Trots sin unga ålder tränar anfallaren med A-laget redan nu och jag skulle inte bli förvånad om han erbjuds ett A-lagskontrakt inom en snar framtid. 

Håller ni med om spaningarna? Vad är era tankar om vinsten? Hur mycket tror ni vinsten påverkar spelargruppen infö resterande delen av säsongen?

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-08-29 05:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen