Platinumcars Arena, 2022-08-21 17:30

IFK Norrköping - AIK
2 - 4

Fem spaningar efter IFK Norrköping - AIK 2-4
AIK firar Nabil Bahouis 3-0 mål tillsammans med den nye huvudtränaren Henok Goitom.

AIK har efter de två senaste omgångarna i Allsvenskan klivit av planen utan tre poäng men under söndagen på Platinum Cars Arena kunde ”Gnaget” plocka samtliga poäng efter en match som slutade 4-2 till bortalaget. Här kommer fem spaningar från matchen mellan IFK Norrköping och AIK:

1. Från 4-3-3 till 4-2-3-1

Den nya huvudtränaren Goitom fick en träning på sig innan matchen att justera något och den första märkbara skillnaden var en justering formationsmässigt där ett tidigare tremannamittfält formerats med ”spetsen” nedåt i form av Bilal Hussein som ensam defensiv mittfältare och två mittfältare framför. I omgång 19 mot IFK Norrköping fick vi i stället se både Hussein och Ayari som defensiva mittfältare där den sistnämnde hade något friare tyglar att delta i offensiven. Detta resulterade också i att Stefanelli fick en tydligare roll som offensiv mittfältare där den främsta arbetsuppgiften blev att hitta de fria ytorna mellan IFK Norrköpings backlinje och mittfält.

Effekten utav justeringen gav AIK en trygghet i uppbyggnadsfasen där spelarna på planen ständigt kunde anpassa antalet spelare i uppbyggnaden beroende på hur motståndarna valde att pressa. Man kan argumentera för att det är en mindre justering men den visade sig ge resultat spelmässigt då AIK under många perioder visade upp ett spel som vi inte sett tidigare under säsongen. Om detta är något Goitom kommer att fortsätta med återstår att se men tolkningen av huvudtränarens intervju efter matchen är att formationen bör vara flexibel beroende på matchbild och motsånd.

2. Yasin Ayari visar hög klass

Den AIK-fostrade talangen med nummer 26 på ryggen har sedan sommaruppehållet varit en av de bättre i laget och som han fortsätter på det spåret. Under inledningen av försäsongen fick 18-åringen förtroendet av Bartosz på en kant vilket inte är hans naturliga position. När säsongen väl drog igång fick han i en del omgångar nöja sig med rollen som inhoppare men i skrivande stund känns Ayari som en naturlig del av startelvan i AIK. I en mer sittande roll tillsammans med Bilal Hussein visade Ayari att han behärskar spelet i uppbyggnadsfasen, kombinationsspelet i offensiven och även i avslutsfasen då han kunde nicka in 1-0 i den första halvleken. Cirka 23 minuter senare är det samma spelare som står för en hockeyassist till Stefanellis 2-0 mål. Med andra ord en väldigt viktig spelare för AIK i dagens match.

Utöver det har Ayari flertalet bra aktioner i försvarsspelet där bollvinster varvas med att täcka ytor som förhindrar IFK att få igång sitt anfallsspel. Om Ayari kan fortsätta på samma spår resterande del av säsongen bör klubbar från utlandet börja rycka i stortalangen ordentligt.

3. Firma Bahoui & Stefanelli

Anfallsparet som under hösten 2021 fann varandra var tillsammans tillbaka i startelvan och kunde under den första halvleken skriva in sig i målprotokollet en varsin gång. Lagkaptenen för dagen Nabil Bahoui som inte startat en match sedan maj månad tog direkt tag i taktpinnen offensivt i form av delaktighet i spelet tillsammans med sina lagkamrater vilket också senare skulle leda till en läcker assist till Stefanellis mål samt två minuter senare få sätta bollen i nät på egen hand. En smart passning till Mendes i hög hastighet på högerkanten som spelar bollen tillbaka till Bahoui som i farten elegant kan placera in bollen högt i första hörnet.

Med Stefanelli i en tydlig roll som ”tia” kunde han vid höga bollvinster ha en naturlig position att flytta bollen i offensiv riktning samt komma till avslut där vi vet att han håller en hög klass. Än mer imponerande att vid 2-0 målet kunna avsluta Bahouis klack med första tillslaget vid Janssons vänstra stolpe. I den andra halvleken får Stefanelli flytta ned ett hack och kan då bidra med sin enorma arbetskapacitet där han ständigt täcker stora ytor på planen.

Med Bahoui och Stefanelli som både tidigare och under dagens match påvisat ett bra samarbete tillsammans, blir det spännande att se hur Goitom formerar kommande startelvor de resterande omgångarna då AIK:s naturliga spetsanfallare John Guidetti ska tillbaka in i laget. Min tro och förhoppning är att de bästa spelarna ska befinna sig på planen när matchen startar och så tror jag att fallet blir.

4. Effektiviteten

Tidigare under säsongen har vi sett de offensiva spelarna missa klara målchanser samt att marginalerna inte alltid varit på AIK:s sida. Laget fick under söndagseftermiddagen sannerligen igång sin offensiv efter tränarbytet och med 3-0 efter 38 minuter var man i en så kallad trygg ledning. Senast man gjorde tre mål i första halvlek var mot IFK Göteborg på hemmaplan under föregående säsong. Att ”Gnaget” också gör det på tre avslut på mål i den första halvleken visar på en effektivitet från de offensiva spelarna. Under andra halvleken blir det av naturliga skäl färre klara målchanser men målet som punkterar slutresultatet tyder på skärpa efter 98 spelade minuter och matchen kan punkteras av den pigge Erick Otieno.

AIK visade ett tålamod i uppbyggnadsfasen under den första halvleken som till slut leder till fina ytor framför IFK Norrköpings backlinje och med den klass som dagens målskyttar besitter kommer det fortsättningsvis att produceras poäng framåt.

5. Presspelet

Under många perioder den här och tidigare säsonger har vi sett tendenser på ett lågt AIK som inte lyckats komma upp i ett högt presspel. Rikard Norling försökte under våren 2020 med ett vågat försvarsspel i form av ett man-man försvar som resulterade i uteblivna vinster. I dagens match visade AIK prov på ett högt och bra presspel med ett positivt resultat många gånger. Antingen kunde man med första pass efter bollvinst skapa offensiva målchanser men även etablera ett bollinnehav på motståndarnas planhalva.

Efter Thills röda kort blir det en naturlig matchutveckling som ledde till att det höga presspelet inte kunde utföras lika många gånger och med det sagt hamnade inte laget utanför eget straffområde för att för parkera bussen en hel halvlek. 4-2-3-1 blev efter utvisningen ett 5-3-1 som störde IFK Norrköping i deras frammarsch under andra halvleken. Trots två reduceringsmål av hemmalaget kunde laget stå emot en kvittering och istället punktera matchen i matchens sista minut.

Vad tyckte ni om prestationen i Goitoms första match som huvudtränare? Är laget tillbaka på rätt spår? Vilka förväntningar finns det på AIK resterande omgångar?