Första getingpanelen 2018: Silly, försäsong och Svenska Cupen

Första getingpanelen 2018: Silly, försäsong och Svenska Cupen

På söndag börjar allting om igen. Då är det dags för första tävlingsmatchen för säsongen, när IFK Värnamo kommer på besök för den första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen. BK Häcken har med en lite bantad trupp jämfört med i fjol skött uppvärmningen inför den matchen utmärkt, med idel segrar i träningsmatcherna. I årets första getingpanel avhandlas cup, trupp och silly. Vi önskar er trevlig läsning.

Det är den första getingpanelen för säsongen, och den första på nästan ett år. Till den har vi förstås bjudit in tre riktigt vassa och pålästa Häckensupportrar, nämligen Christopher Berg (twitter: @pangbrego), Jonas Henriksson (@JonasHenriksson7), och @k3ntauren. De gav utförliga, intressanta och innehållsrika svar, så läser ni detta är ni högst uppdaterade i var Häcken står när tävlingssäsongen drar igång.
 



Säsongen 2018 är inte igång än, men silly-säsongen är nästan avslutad. Karl Bohm, Alex Angelin, Johan Hammar och Viktor Lundberg har (hittills) hämtats in, och Lucas Hedlund har getts ett a-kontrakt. Samtidigt har Ranégie, Farnerud, Yasin, Engström, Binaku, Abubakari, Skoglund, Egbuchulam och Lindström lämnat en tidigare lite överfull trupp. Vad säger du om den här trupputvecklingen? Bör vi få in ytterligare något nyförvärv?

Christopher:
Först och främst måste jag säga att trupputvecklingen är BRA. Yasin saknas så klart, även Abubakari som under sin tid på Hisingen varit en personlig favorit. Visst är Binaku en förlust då jag tror att han kommer göra det bra framöver men han var knappt en startspelare förra året. Resten av spelarna kan jag vara utan. Trist med Farnerud men jag tycker aldrig att han kom in i laget och spelet. Det var efter att han skadade sig som vi började spela riktigt bra. Kanske i samband med att Yasin kom. Men att Farnerud försvann gjorde att Irandust kunde få mer plats och mer speltid. Och Dalla kommer bli en av våra viktigaste spelare i år, tror jag.
Vad det gäller nyförvärv så hade man kanske hoppats på en anfallare till. Kanske kommer det. Men får man bra fart på Crespo och han är spelklar så behöver vi inte oroa oss. Framför allt när jag tyckte Paulinho spelade bra som topp stor del av höstsäsongen. Jag tror att Sonny avvaktar och kanske plockar in någon till sommaren.

@k3ntauren:
Innan alla träningsmatcher så hade jag en lista på alla nyförvärv som klubben Borde göra. Pengasäcken hade glödit som ett socialbidrag hos en missbrukare, men det hade stillat min oro kring anfallet.
Just nu, sett till prestationerna hos både Lundberg, juniorerna och Bohm (!) så är det inte lika stressat över anfallet. Även om jag gärna sett att vi fick in en till Nasiru-liknande spelare med en skottprecision på runt 10% (vilket är 8% högre än nuvarande Nasiru-liknande spelaren Nasiru).
Efter det man sett nu i träningsmatcherna så är vi lite tunna på ytterbackarna, som känns sådär. Kanske kan Sonny-Plånbok dra till något där? Får vi in en femte "vinge" som kan dubbla så tror jag vi har det rätt bra ställt för att komma topp 12.

Jonas:
Jag tycker att Häcken har agerat ungefär som väntat under det här fönstret. Att Abubakari skulle få lämna tyckte jag märktes ganska tidigt och att man hade unga spelare i Kevin Ackermann och Gustav Berggren som man skulle satsa på och låta få chansen på den positionen i stället. Egzon ”Hisingens Kaka” Binaku hade klubben säkert velat behålla men där fick man nog ett bud som man helt enkelt inte kunde tacka nej till. Att Farnerud skulle bryta sitt kontrakt var nog inget som klubben hade räknat med utan man hade nog hoppats på att han skulle bli en nyckelspelare under 2018.
När det gäller spelare in så har ju vi supportrar under de senaste fönstren varit bortskämda med att ha fått in något större namn i spelare som Farnerud, Lindgren, Faltsetas och Friberg. Nu har det inte blivit någon sån värvning än så länge utan klubben har värvat in spelare som förutom kanske Viktor Lundberg inte direkt går in i någon startelva. Många har ju velat se ett mer etablerat namn och kanske speciellt på en ytterback nu när Egzon lämnade, där valde man istället att värva in Angelin från Utsikten. Detta tror jag beror på att man tror sig redan ha ersättaren i klubben i Adam Andersson, vilket vi också sett på försäsongen då han presterat riktigt bra. Jag tror dock att detta kan bli en position man kommer få investera i till sommaren då jag tyvärr tror att Joel Andersson kommer att lämna för någon klubb i Europa.
En position som klubben borde titta efter ytterligare något namn till är ju anfalls-positionen. Nu köpte man väl sig lite tid där i och med att man lyckades förlänga med Palle som både kan spela i anfallet eller på en mer offensiv mittfältsposition. Yasin är en spelare som jag tror både klubben och supportrarna gärna skulle haft kvar efter sin succéhöst och jag tycker det är lite synd att han ska försvinna bort i AIK:s trupp. En spelare som lätt glömts bort och nästan känns som ett nyförvärv är Mervan Celik som ju inte fick nån chans under hösten, vilket troligtvis berodde på avsaknad av form. Men nu med en hel försäsong i ryggen ska det bli riktigt spännande att se honom i gulsvart under den kommande säsongen.
Allt som allt tycker jag att det känns som en bra trupp med ganska stor konkurrens, men det hade ju inte varit fel med ett etablerat anfallsnamn in till sommaren då jag tror att även Nasiru kommer att försvinna. Varför inte en återkomst från Daniel Larsson? (Även om det nog är något år för tidigt att hoppas på det.)
 

Försäsongen har rullat på några veckor nu. Häcken har spelat två matcher på Rambergsvallen och två på träningslägret i Dubai. Fyra segrar har det blivit, och 13-0 i målskillnad. Vad säger du om träningsmatcherna såhär långt?

Christopher:
Försäsongsmatcherna kan man ju inte vara något annat än nöjd med. Men det är något jobbigt med att allt bara flyter på. Försäsong är försäsong och motståndet är alltid svårt att värdera. Men det jag har kunnat se är att vi känns fortsatt stabila bakåt, att det känns som att Alm har tagit vid där Stahre slutade och att vi känns något mer offensiva med Alm. Det gillar jag, så klart!
Av nyförvärven så tror jag att Karl Bohm kan få en hel del speltid. Jag tycker att han har kommit in med mycket energi i träningsmatcherna och jag gillar hans spelstil. Han känns som en spelare som är kreativ men också minst lika hetsig som Faltsetas. Spännande!

@k3ntauren:
Först och främst: Jag är en extrem optimist – förutom när det kommer till fotboll, tron på mig själv och livsåskådning. Med det sagt: Det kommer gå åt helvete hela våren. Inget lag har mått bra av att sopa till försäsongsmatcherna med 13 mål och släppa in 0. Är det något jag lärt mig så är det att Häckens försvar är som sämst när man tror att man är bra. För då ska Lindgren gå upp ett par extra meter för att döna missiler i krysset, och, gud förbjude, Ojala börja köra lite sulor och Jogo Bonito ensam mot tre motståndaranfallare.
Det gör ont när knoppar brister, och under våren kommer vi vara de oerhört missunnsamma grannarna som försöker hälla diesel på grannens blomsterland, medan vårt egna knappt växer alls.  
Jag är beredd på att vara ledsen fram till augusti.

Jonas:
Fyra vinster och 13-0 i målskillnad är ju givetvis ett mycket bra facit under en försäsong. Den första matchen mot Utsikten är en ganska svåranalyserad match då Utsikten kommer med ett lag med mestadels provspelare, samt att största prioritet för Häcken är att alla spelare ska få speltid och känna att säsongen är i gång. Men det är alltid skönt att inte släppa in några mål samt att göra ett par framåt.
Det jag tycker har varit positivt att se under de här matcherna är att försvarsspelet och förmågan att hålla nollan hittills har funnits kvar från fjolåret. Häcken känns väldigt starka centralt om man ser till det defensiva, med fem intressanta mittbackar sen när Jasmin är tillbaka från skada, och ett stenhårt arbetande innermittfält som ibland även underskattas lite för deras kreativa förmåga i Faltsetas och Friberg. Andreas Alm har ju pratat i intervjuer just att inte bara förändra utan istället bygga vidare på det som Stahre och Gerhardsson har gjort bra, så till denna säsongen kan vi ju hoppas att vi får se lite mer av den offensiv som Gerhardsson skämde bort oss med i några säsonger och addera det till föregående säsongs defensiv.
Sen ska man aldrig försöka läsa ut alltför mycket av träningsmatcher då man aldrig vet i vilken fas av träningsupplägg osv olika klubbar ligger i. Däremot så borde ju Astana som man mötte i den första träningsmatchen i Dubai vara en bra värdemätare då de ju bara veckan efter skulle möta Sporting Lissabon i Europa Leagues slutspel. Jag tyckte att Häcken i den matchen, som jag var inne på tidigare, imponerade i sitt försvarsspel och Astana lyckades inte skapa mycket alls.
En annan sak som jag tyckt varit positiv hittills är Adam Andersson. Många supportrar var besvikna när Egzon lämnade och man inte tog in någon mer etablerad ersättare på ytterbackspositionen. Jag tycker att utifrån det man hittills sett av Adam så har han imponerat på sin vänsterbacksplats och visat att Häcken gjorde rätt som valde att satsa på honom istället för att värva in något lite dyrare. Att han även har fått relativt mycket speltid på försäsongen tycker jag också tyder på att Andreas Alm har ett förtroende för Adam och det skulle inte förvåna mig om vi ser en tvillingbröderna på varsin kant sen när serien drar igång.
Det som oroar mig lite är målproduktionen från forwards. Nu har inte Crespo fått spela så mycket och har precis kommit tillbaka från sin skada. Men hittills har det varit de som ses som offensiva mittfältare som gjort målen och jag tror att för att gå bra i serien sen behövs en anfallare som gör mål och i Häckens fall då Paulinho eller Crespo. Det andra som oroar mig lite är att det gått lite för bra. De som lyssnar på En podd om BK Häcken vet att jag är lite av en pessimist när det kommer till sånt här och jag hade gärna sett en liten stadig uppväxling inför säsongen istället för att starta med idel bra resultat.
 

Cup-äventyret börjar på söndag med hemmamatch mot IFK Värnamo. Sedan har vi i gruppspelet också Norrby IF borta och GIF Sundsvall hemma. Tar vi den gruppen, och om vi gör det – hur långt går vi sedan?

Christopher:
Öppnar vi starkt mot Värnamo i första matchen så tror jag absolut att vi borde kunna ta full pott. Men det är så små marginaler. Gör vi en sämre match och kanske bara får med oss en poäng så blir de andra två matcherna ”måste-matcher”. Så som sagt, nyckeln sitter i första matchen. Vinner vi den så tror jag att det bara rullar på. Men riktigt härligt att det drar igång igen. OCH att man utan större problem kommer kunna se samtliga matcher live.
Vad det gäller fortsättningen i ett eventuellt slutspel i Svenska Cupen är så klart svårt att tänka kring. Så som lag har samlat på sig spelare under detta fönster så känns det som att det finns minst 5-6 lag som kan och kanske tom borde vinna Cupen. Framför allt Norrköping, AIK, Malmö och Häcken. Djurgården och IFK Göteborg kan också gå långt, liksom Östersund, beroende på hur deras form är efter ”Europa-äventyret”.
Men underbart att det snart drar igång!

@k3ntauren:
Som man är laddad inför cupen! Finns inget som testar ens supporterskap så mycket som att stå på Rambergsvallen i februari och dra på sig en förkylning. Semifinal känns förväntat då vi är ett av lagen som är mest igång, sett till försäsongsresultat och lagbygge. Antagligen förstörs allt av domare, ÖFK:s grisande och en gråtmild bajare som kastar en bengal i huvudet på Abrahamsson, men jag hoppas att vi tar oss till final och kvalar till Europa på egen hand. Eller så håller jag tummarna för att Malmö satsar på cupen i år nu när AIK vunnit Allsvenskan redan.

Jonas:
På papperet känns det ju som en grupp BK Häcken borde kunna ta sig vidare från. Både Värnamo och Norrby är ju lag från Superettan och utan att vara någon expert på den serien så skulle jag väl tippa på att det är klubbar som kommer hålla till i mitten eller undre halvan av tabellen. IFK Värnamo förlorade ju i genrepet mot Helsingborg, som väl är ett lag som däremot kommer vara med i toppen av Superettan, med 3-1. Vad jag har läst om den matchen så var Värnamo med i en halvlek ungefär, sen var Helsingborg betydligt bättre. Förhoppningsvis blir det väl ett liknande scenario på söndag, att Häckens kvalité och högre tempo visar sig och det blir en ganska bekväm seger. Värnamo brukar ju annars vara ett ganska spännande lag med mycket talang. I laget har de ju även Pär Cederqvist som har rutin från Allsvenskan och bl.a. Djurgården.
Norrby är väl likt Värnamo en ganska tacksam uppgift där Häcken borde vinna ganska komfortabelt. Skönt också att det är Norrby som blev bortamatchen då det ju är en kort resa både för laget men även för supportrarna, och förhoppningsvis blir det väl några getingar som tar sig till Borås. Norrby som ju också har gjort ett rutinerat nyförvärv i den gamla Elfsborgs-spelaren Lasse Nilsson som såklart Häcken får se upp med.
GIF Sundsvall är ju det mest meriterade motståndet på pappret då de ju spelar i Allsvenskan. Sundsvalls försäsong hittills är ju inget som imponerar, man har bl.a. förlorat mot GAIS med 5-3. I truppen är det väl målvakten Tommy Naurin och forwarden Linus Hallenius, som kanske mest är känd för sitt supermål för Hammarby i matchen mot Syrianska för ett antal år sedan, som sticker ut mest. Jag tror ändå att även detta är en match som Häcken borde vinna relativt komfortabelt så att de då också tar sig vidare från gruppspelet.
Väl i slutspelet kan vad som helst hända. Mycket beror på vilken lottning man får i slutspelet. De allsvenska klubbarna är ju såpass jämna, vilket serien också brukar visa, att i en match kan allt hända. Malmö FF är ju såklart favoriter och tätt där efter får väl AIK och IFK Norrköping, som båda värvat bra inför säsongen, ses som utmanare. Efter de tre klubbarna så är det väl ett antal lag, däribland BK Häcken tillsammans med Östersund och Djurgården, som också om allt går deras väg har en chans att vinna cupen.
 

Så, om vi ska försöka dra ihop några trådar ur panelens svar: Försäsongen har varit bra, men kanske oroväckande bra, för bra resultat där garanterar inget framöver. Truppbygget ser bra ut om Crespo är frisk och Adam Andersson slår igenom. Cup-gruppen ska vi vinna. Diskutera gärna vidare i forumet här, eller med panelisterna (@pangbrego, @k3ntauren, @jonashenriksso7) och andra på twitter under hashtaggen #getingpanelen.

Allt är förstås ovisst så länge man inte spelat matcherna och säsongen dragit igång, så söndagens cuppremiär är omistlig för varje Häcken-supporter. 17.00 på Rambergsvallen är det som gäller. Vi ses där, eller kanske till och med på Getingarnas uppladdning på Whoopsie Daisy klockan 15.00, dit BK Häckens ordförande Anders Billström kommer för att svara på frågor, och kanske till och med svinga en bägare med supportrarna.

Mot cupguld 2018!

AJ2018-02-16 17:22:53
Author

Fler artiklar om Häcken