Fredrik Hammar inför Stockholmsderbyt: ”Får inte stirra oss blinda på tabellen”

Fredrik Hammar inför Stockholmsderbyt: ”Får inte stirra oss blinda på tabellen”

Om ett par timmar är det dags för Stockholmsderby när Hammarby tar emot AIK på Tele2 Arena. På det grönvita mittfältet kommer högst troligt en supporter försöka leda hemmalaget till en seger. – Det är skönt att kunna påverka själv och inte bara stå på läktaren och hoppas att de andra gör jobbet.

Två derbyn mot AIK har Hammarby spelat i år inför söndagens tredje drabbning. En förlust och en vinst är facit hittills. Tittar man tillbaka på de senaste åren är det ingen rolig läsning för Hammarby som fått kritik för att anpassa sitt spel för mycket efter motståndaren när det vankas just derby.
– Vi förbereder oss för vilken match som helst egentligen. Det blir lite mer mentalt när man får förbereda sig inför derby såklart, men det är samma fotboll som ska spelas, säger Hammar inför dagens drabbning mot AIK.

Samtidigt vet han om att derbyn är av en annan karaktär än den vanliga serielunken. Det ligger alltid något speciellt i luften och för supportrarna betyder dessa matcher extra mycket.
– Det är vi som ska spela matchen och då är det bara att förbereda sig så bra som möjligt. Det gäller bara att man förbereder sig själv. Truppen är redo på vad som kommer att krävas,  det kommer antagligen vara lite mer energiladning än tidigare matcher. Men självklart så är det upp till oss att vi ska spela vårt spel.

Njuta och prestera
För två veckor sedan förlängde Fredrik sitt kontrakt med klubben över 2027. Efter ett livslångt supporterskap anslöt han till Hammarby i fjol och har under året tagit stora steg och spelat till sig en ordinarie plats på mittfältet. Han berättar för SvenskaFans om känslorna kring kontraktsförlängningen.
–  Så långt kontraktet visar att det inte bara är jag som vill. Det visar att även klubben vill ha mig kvar under en längre tid och det gäller bara att njuta och fortsätta prestera. Jag vill fortsätta hjälpa Hammarby i rätt riktning.

När Fredrik anslöt till Hammarby sattes han på tillväxt i HTFF men utvecklingen har gått spikrakt. Att han nu är mer eller mindre ordinarie på mittfältet var en utveckling inte alla såg komma. Fredrik menar att hårt slit helt enkelt börjar ge avkastning.
– Det har bara varit att gnugga på tills chansen kommer. Jag har vetat om att den skulle komma. Innan sommaren fick jag spela men aldrig på min naturliga position på innermittfältet. Så när chansen kom så lyckades jag göra bra ifrån mig. Det gäller bara att fortsätta prestera bra så jag kan fortsätta spela.
 
Fredrik Hammar firar efter derbyvinsten i Svenska Cupen tidigare i år.

Skit i tabellen
AIK som står för dagens motstånd ligger för närvarande på 13:e plats i Allsvenskan. Laget har haft en tuff säsong och är indragna i bottenstriden när det återstår nio omgångar. 
– Det är ju något man vet såklart. Som en person som kollar allsvenskan mycket och kollat många derbyn så spelar det inte så mycket roll vart man ligger i tabellen. Derby är derby och det är alltid speciellt, säger Fredrik fortsätter: 
– Vi kan inte stirra oss blind på att de ligger bakom oss i tabellen när en match ska spelas. Så vi kommer att kräva 100% av oss själva för att få en vinst. Det är inte viktigt var de ligger i tabellen.

Hur kul ska det bli att spela derby igen?
– Det ska bli skitkul. Som supporter är det väl kanske lite mer av en ångestvecka. Men det är skönt att kunna påverka själv och inte bara stå på läktaren och hoppas att de andra gör jobbet. Så det är skitkul, säger Fredrik till SvenskaFans med ett leende på läpparna.

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-09-03 10:18:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona