Gavlevallen, 2024-04-27 15:00

Gefle - Sandvikens IF
2 - 2

Gefle IF modell 2024 = en skrivbordsprodukt?
Att KP ska spela wingback känns som ett skrivbordsbeslut.

Gefle IF modell 2024 = en skrivbordsprodukt?

Tack och lov för Gefle IF:s del tappade Sandvikens Martin Springfeldt huvudet och blev utvisad i första halvlek i lördagens derbymatch på Gävlevallen, annars hade troligtvis hemmalaget inte kunnat nå 2–2 (0–2) till slut. För Gefle IF modell 2024 visar tyvärr inte några nya sidor, tvärtom verkar man ha vansinnigt svårt att göra sig fria förra säsongens svagheter. Ja, SIF gjorde faktiskt 2–0-målet med en man mindre.

Det kanske låter hårt, men efter den här derbymatchen känns det som om Gefle IF är en skrivbordsprodukt där besluten tycks ha fattats godtyckligt på en kammare långt ifrån fotbollsverkligheten. Detta påstående kräver en förklaring. Här kommer fyra punkter som nog har lett fram till det spel vi ser på planen när herrlaget spelar:

1. Laguttagning. Det finns en enda straffområdesforward i truppen, som dessutom var förra årets prestigevärvning, nämligen den syrianska landslagsmannen Antonio Yakoub. Men det verkar vara förutbestämt vid ett skrivbord att denne inte ska spela från start, detta trots att Gefle IF i dagsläget har förtvivlat svårt att göra mål och att Leo Englund har fått svårt med tempot. Yakoub är naturligtvis en spelare som ska starta varje match.

Och hur kommer man fram till att Kevin Persson ska spela wingback och ta sig an Christoffer Aspgrens (bli frisk!) roll? Kevin Perssons styrka är att agera som komplementspelare tillsammans med en ledargestalt i mittförsvaret. Så fort KP får en boll framför fötterna är det som om paniken infinner sig.

2. Truppen. Truppen är, som alla kan se, för tunn. Alvin Lättman och Albin Hjelm från akademin sitter på bänken match efter match, men de finns bara där för att GIF ska kunna lämna in en fullständig laguppställning (hur peppande kan det vara för resten av akademispelarna?). Och de värvningar som har gjorts har varit agentvärvningar, vilket har lett till att kassan var tunn när det var dags att fylla de två sista platserna.

Jag hör fans säga att Gefle hade otur att Östersunds FK vann dragkampen om en spelare under slutet av transferfönstret. Men det visar bara att Gefle IF sitter framför skrivbordet och letar spelare från fel hylla. Vi ska inte gå för spelare som alla andra går för. Vi måste ha en fungerande scouting. Vem gjorde SIF:s båda mål i derbyt? Svar: James Kirby, en spelare värvad från division 2.

Och varför var man så snabb med att värva förstekeeper? Är det någon post som är lätt att fylla med kvalitet så är det målvaktsposten. Jag får bilden av någon som sitter vid skrivbordet och ringer en kompis.

3. Felanvända resurser. Frågan är om Gefle IF förstår vikten av att ha en konkurrenskraftig trupp. Varför menar man att det är en investering för framtiden att träna på förmiddagar samt anställa ännu en assisterande tränare? Förmiddagsträningen gör ju bara att spelare som jobbar dagtid får svårt att behålla dessa arbeten. Och hur många ledare behövs det på den här nivån, i en klubb som säger sig behöva vara noggrann med kronorna?

4. Taktik. Också spelsätt och principer verkar vara bestämda vid skrivbordet, istället för att utvecklas på planen. Bolltempot är lägre än förra året, ja, allt går så långsamt, så långsamt. Och det är ingen tillfällighet att båda målen idag kommer efter inläggsspel och att ett av målen görs av en mittback. Om detta är det nya Gefle, så har jag svårt att se det nyskapande. Redan förra året undrade vi: Varför ägnar sig inte laget åt att visa slutfasens desperation redan från start?

Gefle IF–Sandvikens IF 2–2 (0–2) 

Målen: 0–1 (13) James Kirby
0–2 (45+1) James Kirby
1–2 (81) Martin Rauschenberg
2–2 (84) Leo Englund

Hörnor: 10–1 (3–1) 

Varningar, Gefle: York Rafael (35), Jacob Hjelte (50). Sandviken: Martin Springfedlt (29, 37), Adam Kiani (32)
Utvisning: Martin Springfeldt (37)

Domare: Fikret Buqa
Publik: 5 485

 

HASSE CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2024-04-27 20:44:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid