Gavlevallen, 2024-05-17 19:00

Gefle - Sundsvall
1 - 0

Gefles 29 magiska sekunder har gett 6 poäng
Borta är det eviga bollandet på egen planhalva.

Gefles 29 magiska sekunder har gett 6 poäng

Så där ja. Nu börjar det likna något. När Gefle IF:s herrar kan starta matcherna med de bästa spelarna märks det skillnad. Mot GIF Sundsvall började laget dessutom matchen optimistiskt och verkade ha bestämt sig för att norrlandsderbyt skulle spelas på hemmalagets villkor. Nu är det bara att hoppas att de bärande spelarna får vara friska, då är inte serien svårare än att en kvalplats uppåt kan siktas.

Några snabba reflektioner efter tre matcher som gett sju poäng:

1. Lag som håller nollan går alltid bra i långa loppet. Gefles fyra hållna nollor efter åtta spelade matcher är starka papper. Precis som plusmålskillnaden. Det vittnar om att laget är svårslaget. Lag som åker ur håller sällan många nollor och har ofta bekymmersam målskillnad redan efter några omgångar. Om offensiven blir bättre kan det här bli en rolig sommar.

2. Tobias Johansson är GIF:s förstakeeper. Det är möjligt att Oscar Jonsson har samma kvalitéer, men ett lag som ska fungera försvarsmässigt måste låta en målvakt spela de flesta matcherna, eftersom kommunikationen i försvarsspelet varierar beroende på vem som står mellan stolparna.

3. Håll fast vid den här backlinjen. Martin Rauschenberg leder alltid varje backlinje han spelar i, och när han har Niclas Håkansson och Jesper Adolfsson vid sin sida synkar det extra bra. Alla tre är ledargestalter som styr i sin zon.

4. Den lyckade förstapressen. Gillar hur GIF i matcherna mot Skövde AIK och Sundsvall inte drar sig för att pressa högt, och överbelasta på bollsida samt ligga extra tajt på bollhållaren. Nu tycks den försiktiga attityden från SIF-derbyt vara som bortblåst.

5. Snabbheten i uppspelen. Väldigt bra att vi nu har övergett metodiken att alltid spela oss genom mittfältet vid bollvinst. Inte heller överdriver vi bollandet på egen planhalva. Bollinnehav för bollinnehavets skull vinner inga matcher. Talande är att Gefles tre senast mål har kommit bara några sekunder efter erövrad boll:
1–0 mot Skövde efter 12 sekunder.
2–0 mot Skövde efter 11 sekunder.
1–0 mot Sundsvall efter 6 sekunder.

Fantastiskt bra att vi rör oss med högre uppspelspunkter, att Rauschenberg och Adolfsson ibland själva driver boll och låter passningarna skära genom motståndarnas mittfältslinje. Dessutom känns det som om vi har fler varianter i uppspelen.

6. Stort av Micke Bengtsson att släppa på prestigen. Anfallsspelet blir mer fartfyllt med Antonio Yakoub bredvid Leo Englund. Tänkte ni på att Yakoub var inblandad i förspelet till båda målen mot Skövde? Antonio är en spelare som måste starta kontinuerligt för att komma till sin rätt. Han behöver känna förtroende. Det framgår tydligt att han inte gillar att gå av planen mållös, bara hoppas att det inte blir en fixering. Han bidrar med så mycket annat, som till exempel aktionen som ledde fram till hörnan som i sin tur gav 1–0 mot Sundsvall.

7. Men detta måste fungera bättre framöver:
- skadelistan: Låt oss hoppas att Lukas Browning och Rafael York inte är allvarligt justerade. Den här lövtunna truppen tål inga långtidsskador. Vilken upplevelse det var att i gårdagens match se en inhoppare (Anton Lundin) komma in och faktiskt förstärka laget på planen.
- sorterandet i eget straffområde. Det syns att försvarsenheten backlinje–målvakt inte är helt samspelt. Både mot Skövde och Sundsvall fick motståndarna för mycket tid/yta i vårt straffområde. Vi får tacka för att motståndarna inte hade de skarpaste anfallarna.
- press på bollhållaren utanför eget straffområde. Vi måste bli bättre på att gå hårdare på bollhållaren än vi gör nu, det ska inte vara möjligt att slå inlägg i lugn och ro.

Nu ser jag faktiskt Östersunds FK borta den 22 maj som en möjlighet, och inte som ett hot. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga för en vecka sedan. Hoppas att vi också i den kampen vågar se oss som vinnare direkt efter avspark, att vi vågar ta för oss när så behövs.


Gefle IF–Gif Sundsvall 1–0 (1–0)
1–0 (14) Lukas Browning.
Hörnor: 4–2 (2–1)
Varningar, Gefle: Anton Lundin (65), Tim Markström (målvaktstränare, 68). Sundsvall: Marcus Burman (22)
Publik: 2047
Domare: Jovan Krsmanovic (mycket bra, tillät en hel del och hellre det än en domare som ska peta i allt)
 

HASSE CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2024-05-18 09:39:25
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid