Lagbanner
Fyra punkter efter 2-1 mot Malmö FF

Fyra punkter efter 2-1 mot Malmö FF

BK Häcken tog tre sköna poäng borta mot Malmö FF. Här kommer fyra punkter från matchen.

Ögonblick 1: Rygaards ilska när spelet inte fick fortgå
Mina två första punkter handlar om ögonblick i matchen som känns definierande för varför det går så bra nu och vad som skiljer Häcken i år från ifjol. Det första ögonblicket jag valt var när Mikkel Rygaard i mitten av första halvleken blev förbannad på domare Fredrik Klitte som inte gav fördel vid mittplan efter att en Häckenspelare blev fälld och Rygaard ville fortsätta spela. Många lag tar nog hellre frisparken mot Malmö på bortaplan men Häcken ville spela vidare och spela framåt. 
 
Ögonblick 2: Totlands pass i eget straffområde
Den petade högerbacken Tomas Totland har fram tills idag darrat som ett asplöv i varje match han spelat. Fram tills idag. Häckens 1-0-mål startade med att Totland bröt ett inlägg i eget målområde och istället för att rensa bort bollen tittade han upp och passade en rättvänd Rygaard och några sekunder senare låg bollen i Malmös mål. Det känns som att alla Häckenspelare, även de på bänken, köper spelsättet och tillåts våga spela sig ut ur situationer, även i eget målområde när det går. Hoppas Totland tar med sig en välförtjänt skopa självförtroende till framtida matcher.
 
Vem gillar egentligen Martin Olsson?
Jag tror inga Häckensupportrar och få Malmösupportrar gillar Martin Olsson. I Häcken spred han dålig stämning och stod för svaga prestationer och det känns precis likadant i Malmö. I dagens match kändes han helt ur balans och gick gång på gång för hårt åt Oscar Uddenäs, och inte på ett sätt som gynnade hans eget lag. Martin Olsson verkade ha glömt att fotboll handlar om att vinna och inte om att tackla Oscar Uddenäs och sprida dålig stämning. Förvarsspelet på 1-0-målet är pinsamt när Martin Olsson försökte gå hårt åt Uddenäs istället för att försvara på rätt sida. Jag är så glad att slippa honom i Häcken och tror att Malmö inte är så glada att ha honom på sin lönelista just nu. Det känns så konstigt att Martin Olsson är så dålig eftersom han var så bra som mittback i Helsingborg för två säsonger sen. Kanske är det där han han ska vara och sprida bra stämning och stå för starka prestationer?

Tunga Häcken - första gången någonsin?
Discoverys expert Anders Andersson sa i slutet av TV-sändningen av matchen att Häcken är tunga i år och när han sa det kändes det både konstigt, bra och på något sätt självklart. I mitt supporterskap har jag aldrig tänkt att jag hejat på ett tungt lag (vilket jag inte heller gjort). Många gånger har jag hejat på ett lag som är jobbigt att möta men jag har aldrig sett mitt BK Häcken som tunga. Men Anders Andersson har nog rätt. Det kändes exempelvis inte särskilt farligt i slutet av matchen när Malmö försökte slutforcera och det känns som något nytt. Och ingen föll bort från matchplanen och samtliga spelare i Häcken orkade spela fotboll i 90 minuter. Det känns spännande att se hur långt nya tunga BK Häcken kan nå.