Tele2 Arena, 2024-04-15 19:10

Hammarby - Elfsborg
3 - 0

Hammarby visade mod när man utskåpade Elfsborg på Tele2

Ett historiskt svängigt möte mellan Hammarby och Elfsborg slutade med klar seger för hemmalaget. Efter en avvaktande andra halvlek hittade Hellberg rätt i det taktiska spelet och Hammarby kunde till sista vinna efter tre mål i andra halvlek på Tele2 Arena.

Vårvärmen lyste med sin frånvaro i aprilsolens ljus. Hammarby var ute efter upprättelse, efter förra helgens överkörning i Malmö. Elfsborg å sin sida ville bygga vidare på en form som pekade uppåt.

Frekventa misstag
Elfsborg var laget som inledde matchen bäst. Var det inte via skott från var det via ett sedvanligt snabbt kontringsspel. De gulklädda kändes på hugget och utnyttjade avsaknaden av en tydlig defensiv mittfältare i Hammarby. Kim Hellberg vred om balansen och flyttade ned OJS längre ned i banan för att avlasta Tekie. Justeringen gav önskad effekt för de grönvita som lyckades stoppa de värsta kontringarna. Samtidigt var misstagen i Bajens trianglar fortsatt lite för frekventa. Skulle det vara värt det?

Bajen kunde tålmodigt bygga bakifrån men kom inte närmre än ett par distansskott under de första 45. Den förväntade svängiga matchbilden som brukar vara mötets signum uteblev under första halvlek som slutade 0-0.

– Vi har boll men ändå inte. Jag kallar det för ”fejkpossesion”. Elfsborg har några farliga kontringar som vi måste stoppa men annars gäller det bara att ha mer boll, sa Pavle Vagic i halvtidsintervjun med Discovery.

Allt annat än fejkpossesion
Andra halvlek började och det var just med bollen Hammarby skulle sätta sitt första avtryck. Elfsborg hade knappt rört den innan Pinas hittade över Larsson till Djukanovic. Hammarbys ytter kunde i sin tur visa upp en nyfunnen värderingsförmåga när han passade en fri Besara istället för att gå på avslut. Lagkaptenen kunde i sin tur via försvarande spelare ge hemmalaget ledningen.

Reaktionen från Elfsborg var att trycka på för en kvittering. Hammarbys blev snäppet lägre även om man undvek fällan i att hamna nere i egen målvakts knä. Stärkta av målet fortsatte Bajen spela med stor risk och kunde med 20 minuter kvar utöka sin ledning. Ännu en gång via firma Besara/djukanovic. Besara hittade emellan Elfsborgs försvarslinje där Djukanovic via motlägg kunde få med sig bollen som han lättade över en utrusande Sörensen.

Ett modigt Hammarby
Thelin gjorde ett dramatiskt byta av fyra offensiva spelare för att forcera. Effekten blev den motsatta när man, ironiskt nog med tanke på hemmalagets problem i inledningen, blev lite för vågade i egna straffområdet. Kortpassningsspelet blev kostsamt och Erabi som stod bra placerad i straffområdet kunde enkelt rulla in 3-0 till Hemmalaget. Kort därpå dog matchen i och med två snabba gula kort på Baidoo. Med en man mindre kunde Elfsborg inte resa sig och fick se sig besegrade.

En styrkedemonstration av Bajen och Hellberg som visar flexibilitet och mod mot fjolårstvåan. Efter en svagare första halvlek hittar mab enb större variation i anfallsspelet i den andra. Många spelare att hylla men Tekie förtjänar en hel del ros. Efter kanske den svagaste halvleken av alla i Bajen lyfter han sig ordentligt i den andra. Med större skärpa i passningsspelet och den defensiva kvaliten han visade i andra halvlek kan han bli viktig för Hammarbys mittfält framöver.
– Man måste vara hungrig hela tiden. För att vara ärlig har vi inte jättemycket chanser. Nu pressar jag bra och i slutändan är ett mål ett mål, säger en glad Josef Erabi till Discovery+ efter matchen.