Nationalarenan, Friends Arena, 2022-10-09 17:30

AIK - Helsingborg

Inför AIK - Helsingborg

Inför AIK - Helsingborg

Helsingborg står för motståndet på Friends imorgon. Ett AIK med en dålig trend bakom sig har dock fortfarande chansen att komma in toppstriden återigen.

AIK är inne i ett mörker, ett mörker som senaste månaderna bara har känts djupare och djupare. På söndag står Helsingborg på menyn, en på förhand enkel match. Dock något som sagts om övrigt motstånd senaste veckorna. ”Nu väntar ett enkelt schema”, ”Degerfors på Friends ska bara vara 3 poäng”, ”Sirius har den sämsta trenden av alla lag i Allsvenskan”. 
2 poäng på senaste 3 matcherna är totalt underkänt. Full pott hade inneburit delad serieledning. 

På något sätt känns det som AIK har fått mer belöning än vad vi förtjänar i år. Prestation efter prestation har varit undermålig, men ändå bjuds vi in till toppstriden kontinuerligt. En vinst imorgon kan leda laget upp till topp 3, och frågan är om spelarna förstår detta, för det märks inte på planen. 

En målrik match
Som sagt står Helsingborg på planen i imorgon, ett lag som varit i botten hela säsongen. Senaste 4 matcherna har resulterat i 1 seger, en bortaseger mot Göteborg. Trenden är knappast positiv, och deras defensiv har känts oerhört svajigt. 
Det finns dock tendenser i laget som gör dem hotfulla. Det nya tillskottet Amar Muhsin har kommit in med kvalité efter att katastrofen Van Der Hulk lämnat klubben. Muhsin tillsammans med Taha Ali ger Helsingborg en bra kvalité som kan hota framåt. Samtidigt slåss klubben för ren och skär överlevnad och känslan är att de kommer gå för 3 poäng imorgon med tanke på Gnaget värdelösa form.
2 defensivt svaga lag som kommer vilja gå framåt ger känslan att morgondagen kan bli en målrik historia.

Guidetti ett frågetecken
Guidetti är ett frågetecken då uppgifter kommit om att han inte deltagit fullt ut på veckans träningar. Kritiska röster har höjts allt mer mot stjärnvärvningen, samtidigt som jag personligen tror att klubben som helhet måste hitta tillbaka i form först innan en enskild spelare kan beskyllas. Att Guidetti ska komma in och fixa allt i en för tillfälligt trasig klubb är mycket att begära. Johns tid kommer nästa år, sitt ned i båten så länge.

Guidetti out med all sannolikhet och startelvan imorgon har flera potentiella utfall. Personligen ser jag gärna en 4-3-1-2 uppställning med Nico och Nabbe på topp, med Thill släpande bakom.
Yasin Ayari är avstängd, ett tungt tapp då han varit lagets bästa spelare senaste tiden. Trots det lär Goitom fortsatt vilja lira med 3 mittfältare, med Ayari på läktaren lär de 3 gubbarna bli Seb, Bilal och Ceasay. Seb missar det kommande derbyt mot Djurgården vid ett gult kort. Den före detta landslagsspelaren har haft en dalande form detta år, men är en tung pjäs i stormatcherna.

Det svårt att tro att AIK än är med i toppstriden med tanke på det mörker som följt oss sedan sommaruppehållet, men vi har chansen. En vinst imorgon ger häng på europaplatserna och kan samtidigt ge klubben ett kortsiktigt rus av glädje och medvin in i det kommande derbyt. Säsongen har varit tung men det går att vända detta. Guldet kan vi räkna bort, men topp 3 bör vara målet, samt att vinna årets sista derby mot Djurgården. Kristiska röster och klagomål har varit vardag på sistone, men det gäller nu att samlas runt klubben och bära fram spelarna på planen. Klubben brottas med stora problem och har missköts, men detta får tas efter säsongens slut. Just nu är fokus att ta 3 poäng i morgon.

Trolig startelva: 
Nordfeldt
Mendes - Lustig - Sotte - Otieno
Larsson - Ceasay - Hussein
Thill
Stefanelli - Bahoui

Andreas Ristare2022-10-08 15:30:32
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen