Bravida Arena, 2023-05-03 19:00

Häcken - Djurgården

Inför: BK Häcken - Djurgårdens IF

Inför: BK Häcken - Djurgårdens IF

Under onsdagen utspelar det sig ett tungviktsmöte på Bravida Arena. Häcken gästas av ett Djurgården som inte alls har kommit in i den allsvenska säsongen på rätt sätt. Nedanför finner ni förutsättningarna inför matchen!


BK Häcken

I helgen kunde Häcken besegra IFK Värnamo med 3-1 utan större dramatik. Mycket av det som Häcken presterade var bra, men nu gäller det att slipa på detaljerna ifall de inte vill bli straffade mot ett på pappret bättre lag än Värnamo. Häcken hade framför allt i första halvleken problem med Värnamos höga press, och MIkkel Rygaard tappade bollen två gånger om i en gyllene position där Värnamo lika gärna hade kunnat göra mål.

Ifall Häcken skulle vinna mot Djurgården skulle det vara en tung seger. Det skulle innebära att det skulle skilja åtta poäng lagen emellan, trots att det endast har spelats sex omgångar. Häckens skadeproblematik är svår, men i de två senaste omgångarna har de visat att det har fungerat att prestera på en hög nivå trots skador på flera bärande spelare. Nu är även försäsongssensationen Momo Sonko tillbaka i truppen, och trots att det förmodligen inte blir någon start för ynglingen så lär ett inhopp vara på tapeten.

Häcken har redan stött på Djurgården en gång i år, då i cupsammanhang. Den matchen slutade 3-0 till Häcken, och det var ett riktigt statement från Högmos mannskap. Annars när man tänker på matcher lagen emellan är det svårt att glömma den förtrollande 5-0-segern mot "Järnkaminerna" 2018. Både Nasiru Mohammed och Paulinho gjorde två mål den matchen, men även Johan Hammar gjorde ett.

Filip Trpcevski, Ali Youssef, Tobias Sana och Blair Turgott är långtidsskadade. Filip Trpcevski väntas vara spelklar i juli, Ali Youssef i augusti och Blair Turgott i början av nästa år. Tobias Sana stegrar just nu sin rehabträning och träningen på fotbollsplan men i nuläget går det inte att sätta ett datum på när han är tillbaka i matchtrupp. 
 
Franklin Tebo är fotskadad men i gång och tränar individuellt ute på plan. Han väntas vara tillbaka i juni. Simon Gustafson har en muskelskada i höften och följer sin rehabträning, han har dessutom börjat träna individuellt ute på planen. Även Ibrahim Sadiq är tillbaka i träning med laget efter sin muskelbristning i baksida lår men han är ännu inte redo för match. Johan Hammar är fortfarande borta och väntas stå utanför matchtruppen i ytterligare tre veckor.

Truppen:
Peter Abrahamsson, Johan Brattberg, Valgeir Lunddal, Tomas Totland, Simon Sandberg, Even Hovland, Kadir Hodzic, Kristoffer Lund, Samuel Gustafson, Mikkel Rygaard, Romeo Amane, Pontus Dahbo, William Nilsson, Sigge Jansson, Oscar Uddenäs, Momodou Sonko, Benie Traore, Ola Kamara, Lars Olden Larsen.

Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Lunddal, Hovland, Sandberg, Lund; Gustafson, Amane, Rygaard; Uddenäs, Traore, Olden Larsen

Djurgårdens IF

Det har varit allt annat en guld och gröna skogar för Djurgården i upptakten av säsongen 2023. Förluster mot både Halmstad och Degerfors, samt ett kryss mot Sirius har varit det alla djurgårdare har fått stå ut med än så länge. Det har varit stora tveksamheter framåt, och de har endast gjort fem mål på sina fem matcher hittills. Victor Edvardsen, som är den stora anfallsstjärnan, har gjort noll mål och fått mycket kritik.

Värvningarna som “Blåränderna” gjorde inför säsongen har inte fungerat på det sättet som de har velat ännu. Oliver Berg, som var en nyckelpjäs i Kalmars framgångar, har verkligen inte imponerat i Djurgården-dressen, och Carlos Moros Gracia har inte lyckats att fylla Hjalmar Ekdals skor. 

Det finns både positiva och negativa skadenyheter för DIF. Positivt för dem är att Hampus Finndell är åter i truppen igen efter hans frånvaro mot Degerfors. Finndell har trots Djurgårdens högst mediokra start fått en kanonstart på säsongen, och gjort tre av Djurgårdens fem mål. Negativt för dem är att den finska mittfältaren, och Häcken-bekantingen, Rasmus Schüller missar matchen efter en skada i den föregående matchen.

Truppen:
Tommi Vaiho, André Picornell, Piotr Johansson, Marcus Danielson, Jesper Löfgren, Elias Andersson, Carlos Moros Gracia, Pierre Neurath Bengtsson, Magnus Eriksson, Haris Radetinac, Hampus Finndell, Besart Sabovic, Lucas Bergvall, Wilmer Odefalk, Gustav Wikheim, Joel Asoro, Oliver Berg, Oskar Fallenius, Victor Edvardsen, Jacob Bergström.

Potentiell startelva (4-3-3):
Vaiho; Johansson, Moros Gracia, Danielson, Andersson; Eriksson, Finndell, Sabovic; Asoro, Fallenius, Wikheim

Senaste fem matcherna mellan lagen:
2023: Häcken - Djurgården 3-0, Svenska Cupen
2022: Djurgården - Häcken 0-1, Allsvenskan
2022: Häcken - Djurgården 1-2, Allsvenskan
2021: Häcken - Djurgården 0-1, Allsvenskan
2021: Djurgården - Häcken 2-1, Allsvenskan

Melvin Malmberg2023-05-03 12:44:19
Author

Fler artiklar om Häcken