Tele2 Arena, 2022-09-18 17:30

Djurgården - IFK Göteborg
3 - 0

Inför Djurgården - IFK Göteborg: ''Det är nu eller aldrig"

Inför Djurgården - IFK Göteborg: ''Det är nu eller aldrig"

Omgång 23 i Allsvenskan står för dörren och Blåvitt reser till Stockholm för att möta Djurgården i en match där mycket står på spel för båda lagen. Efter lördagens resultat har Djurgården läge att gå upp i ensam serieledning vid seger och samtidigt står viktiga poäng för Blåvitt som är i stort behov av poäng för att inte drömmen om europakval ska krossas. Det är helt enkelt nu eller aldrig som gäller för båda lagen.

IFK Göteborg
Blåvitt har blandat och gett den senaste tiden och har både en storseger borta mot svårspelade Mjällby (4-1) och ett rejält bottennapp hemma mot bottenlaget Helsingborg (3-1) som krigar för sin överlevnad i serien färskt i minnet. I nuläget står man på 36 poäng vilket innebär ett stort behov av tre poäng för att inte tappa mark i kampen om fjärdeplatsen. Blåvitt har fortfarande goda möjligheter, inte minst med tanke på att man två av konkurrenterna (AIK och Malmö) kvar att möta på hemmaplan. Men, ska man vara med i matchen hela vägen krävs det att man minimerar poängförlusterna framöver och söndagens match är inget undantag.

Läget i den blåvita truppen har varit minst sagt ansträngt den senaste tiden men har äntligen börjat ljusna. Nyckelspelare som Simon Thern har sedan en tid tillbaka befunnit sig på skadelistan men gjorde ett inhopp mot Helsingborg och ska enligt Mikael Stahre vara redo för fler minuter mot Djurgården. Calle Johansson som har haft problem med sjukdom och tvingades bryta matchen mot Helsingborg i paus finns med i truppen och detsamma gäller för Mattias Bjärsmyr som haft skadeproblem. Nyförvärvet från Bundesliga, Suleiman Abdullahi, gjorde sitt första inhopp senast och är fortsatt redo för längre inhopp men har fortfarande en bit kvar innan han är ett namn för startelvan. Hosam Aiesh drog på sig en skada senast mot Helsingborg och är inte med i Blåvitts matchtrupp. Det största avbräcket inför matchen är dock Oscar Wendt som spelat nästan samtliga minuter i år bortsett från hemmamatchen mot Varberg. Beroende på Bjärsmyrs och Johanssons status är det inte otänkbart att de båda bildar mittbackspar mot Djurgården vilket skulle betyda att Johan Bångsbo flyttas ut som vänsterback. Alternativ två är att Alai Ghasem ersätter Wendt rakt av vilket skulle vara hans första start på seniornivå. En minst sagt tuff uppgift.

Tänkbar startelva:
                         Hahn
Salomonsson-Bjärsmyr-Johansson-Bångsbo 
                        Svensson
                    Thern - Carneil
            Markovic - Berg - Norlin


Djurgårdens IF
Trots deras tuffa spelschema med både Allsvenskan och europaspel är Djurgården i allra högsta grad med i striden om SM-guldet. Vid seger mot Blåvitt går man upp som ensam serieledare efter att de övriga guldkandidaterna Hammarby och Häcken spelade 1-1 på Bravida arena under lördagen. Men, Djurgården har matchats hårt under en period och har spelat 4 matcher de senaste två veckorna. Borta mot Shamrock Rovers, derby mot Hammarby, hemma mot Molde och ska nu efter två dagars vila ta emot Blåvitt. Att dubbelspela i Conference League har dock inte varit något problem hittills för stockholmarna som inte har förlorat sedan 22 maj borta mot Kalmar FF. På hemmaplan har man varit oerhört starka i år där alla matcher förutom en (2-2 mot Helsingborg) har slutat med seger.

Frågan är dock om inte det hårda matchandet har börjat ta ut sin rätt för Djurgården. Mittbacken Hjalmar Ekdal missade senaste matchen mot Molde med en skada som gör att han inte heller kommer till spel mot Blåvitt. Ett av säsongens stora utropstecken, mittbacken Isak Hien, har lämnat för spel i Italien. Han har ersatts med Marcus Danielson som kommer leda Djurgårdens backlinje tillsammans med Jesper Löfgren. Yttern Gustav Wikheim har även han haft skadeproblem den senaste tiden men är nu tillbaka i matchtruppen. Detsamma gäller för mittfältaren Rasmus Schüller som också dragits med skadeproblem till och från under säsongen. 
I och med europamatcherna har Djurgården tvingats rotera en hel del i startelvan vilket gör att det svårt att förutse en startelva. Efter matchen mot Blåvitt väntar dock ett landslagsuppehåll vilket gör det möjligt att ställa starkast möjliga elva på planen.

Tänkbar startelva:
     
                  Widell-Zetterström
Johansson-Danielson-Löfgren-Andersson
             Eriksson-Schüller-Findell
         Wikheim-Edvardsen-Radetinac

Matchen spelas söndagen den 18 september, 17:30,  på Tele2 Arena i Stockholm. Dömer matchen gör Joakim Östling.

Ludwig Härlin@ludwigharlin2022-09-17 19:30:33
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg