Tele2 Arena, 2023-09-17 15:00

Hammarby - Malmö FF
1 - 3

Inför Hammarby – Malmö FF: ”Martí har släppt prestigen”

Inför Hammarby – Malmö FF: ”Martí har släppt prestigen”

Formstarka Hammarby tar emot topplaget Malmö FF i en match som bortalaget inte vunnit i ligan sedan 2016. Kan Hammarby bygga vidare på formen man hade innan landslagsuppehållet eller kommer Malmö lägga i nästa växel i jakten på guld?

Allsvenskan är tillbaka efter landslagsuppehållet där vi blandf annat fick se Jusef Erabi starta på topp i förlusten mot Nordmakedonien. Under tiden roade sig resten av laget med att träningsspela mot Brommapojkarna. 1-0 slutade matchen, fördel till laget som huserar på Grimsta IP. I övrigt har damernas representationslag, likt herrarnas, en derbyvinst i ryggen och går in i hösten som bästa i stan för tillfället. HTFF har dessutom lånat in förstärkning i form av Nicholas Ablido från Ghana. Mittfältaren lånas in till säsongens slut, med option på ett köp.

Det om det. Herrarna ser nu början på slutet i Allsvenskan med åtta omgångar kvar där första hindret mot en topp 3-placering blir Malmö FF på Tele2 Arena. Ett motstånd som vi brukar ha tufft mot på bortaplan men hemma bjuder vi grönvitt gärna upp till dans. Inte sedan 2016 har Hammarby förlorat mot skåningarna (straffförlusten i Svenska Cupens final borträknad).

Rivstartade säsongen
Var har vi Malmö anno 2023 då kan man fråga sig. De himmelsblå kunde inte önskat sig en bättre start på säsongen. Med Henrik Rydström som ny tränare styrde man skutan med nyförvärven Taha Ali till vänster och Busanello till höger. Längst fram la Kiese Thelin ena handen på guldskon redan innan vi spelat en tredjedel och sprutade in mål. Åtta segrar på åtta matcher blev det inledningsvis (bland annat en övertygande 4-2 vinst mot Bajen) innan Häcken och Elfsborg satte stopp för segertåget. 

För tillfället hittar vi Malmö FF på en andraplats, två poäng bakom just serieledande Elfsborg. Men faktum är att det är en topptrio i Elfsborg, MFF och Häcken som alla tappat rejält fart under sensommaren. Den haltande formen har bjudit in Djurgården i en toppstrid där blåränderna skuggar på fyra poäng bakom topp 3. 

Förändringar i truppen
En av förklaringarna till den himmelsblå avtagande formen stavas givetvis bortfallen av kapten Christensen och supertalangen Hugo Larsson. Den förstnämndas skada håller honom borta från spel säsongen ut, medan den senare såldes för rekordsumma under sommarfönstret. Två spelare av högsta klass som av förklarliga skäl varit svåra att ersätta. Efter att Rydström lyckats knyta till sig sin Kalmaradept Oliver Berg, ser det dock ljusare ut för de himmelsblå. Nanasi, Taha och company har möjligtvis hittat den perfekta lekkamraten i norrbaggen för att segla upp i topp. 

Men det återstår att se. För närvarande är formen inte bättre än två vinster, två oavgjorda och en förlust på de senaste fem matcherna i ligaspelet. Inget som imponerar nämnvärt. Detta medan Hammarby för närvarande är seriens formstarkaste lag. Något som bådar gott inför söndagens drabbning.


Formstarka Bajen
Fyra vinster och en oavgjord match lyder facit för laget från Södermalm, vars säsong gått i motsatt riktning mot Malmö FFs. Hammarby började med att vinna på hemmaplan för att förlora på bortaplan. Sen kom man aldrig riktigt ut de hjulspåren och fortsatte att förlora och vinna om vartannat. 

Det må vara uttjatat men det är trots allt så nära sanningen vi kommer. Hammarby vändpunkt alltså. Hemmamatchen mot Twente må ha inneburit uttåg ur Europa. Men för ett ungt satsande Hammarby betydde det att man kan stå upp mot vem som helst, så länge man gör jobbet. Sedan början av augusti har Hammarby sett ut som ett pånyttfött lag. Martí Cifuentes som länge vägrade släppa sitt kortpassningsspel med uppbyggnad bakifrån valde där och då att lägga prestigen åt sidan. Han tog en titt omkring sig, såg vad för spelare han egentligen har att jobba med, och anpassade spelet efter deras styrkor. 

Släppt på prestigen
Framgångsreceptet må låta enkelt men det ska mycket till för att en tränare ska tumma på sin filosofi. Fråga bara Janne Andersson. Vinsterna mot Elfsborg, Mjällby och AIK viskar om ett Hammarby som, om det gläntas på dörren till topp tre, kommer att sparka in den. Dessutom har man fått behålla viktiga pjäser som Erabi, Kurtulus och den ofta inhoppande guldklimpen; Viktor Djukanovic. Montenegriner toppar den interna skytteligan med åtta fullträffar trots mestadels inhopp. 

Hammarby vill gärna klättra mer i tabellen under hösten och ska man lämna femteplatsen måste man börja med att hemmaslå Malmö FF. Ingen lätt uppgift men Bajen får lita på sin historia på hemmaplan och samtidigt visa att formen inte är en tillfällighet. Det kommer med största sannolikhet bli en händelserik tillställning som vanligt när dessa två lag möts. Kan Martí fortsätta fälla jättar kan det bli en rolig höst på Södermalm.


 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-09-16 06:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona