Inför Mjällby AIF – AIK: Inget skönspel att vänta
AIK ska resa ner till Blekinge för ta sig an Mjällby i svenska cupens kvartsfinal

Inför Mjällby AIF – AIK: Inget skönspel att vänta

Mjällby AIF står för motståndet när AIK:s resa mot cuptiteln fortsätter. Henning Bergs manskap tog sig igenom gruppspelet relativt smärtfritt, men det är nu allvaret börjar.

När lottningen till svenska cupens kvartsfinaler avverkades i måndags var det nog många AIK:are som fruktade att det återigen igen skulle bli en mardrömslott. Men Gnaget lyckades undvika Malmö FF och Djurgården som båda imponerat i gruppspelet utan det blev i stället Mjällby AIF som står för motståndet. Med tanke på vilket motstånd Henning Bergs manskap kunde fått får det ändå ses som en fullt godkänd lott, även om Mjällby inte på något vis är ett lag som AIK bara ska städa av.
 
Efter tre matcher i gruppspelet har Gnaget blandat och givit i sina prestationer. Spelmässigt har det sett helt okej ut, men finns fortfarande en del bitar som behöver förbättras. Framför allt när det kommer till den sista tredjedelen, där AIK haft svårt att få till den sista avgörande aktionen. I den senaste matchen mot Kalmar FF fick alla svartgula se en svag inledning från bortalaget, men Henning Bergs manskap växte in i matchen och till slut får ändå oavgjort betecknas som ett rättvist resultat. Personligen tycker jag att det fortfarande är svårt att veta hur pass bra AIK är. Man kan argumentera för att det är positivt att se tunga ut och få med sig resultat utan att det glimrar spelmässigt. Personligen vill jag se ett mer påkopplat AIK som spelar med ett högre tempo, då jag har svårt att se detta spelsätt hålla i längden. I lördagens match har jag dock inga problem med ett fysiskt och defensivt AIK, då det blir viktigt att matcha Mjällby. De tidigare mötena på Strandvallen lagen emellan, skvallrar om att det knappast kommer bli något skönspel. Två av de tre senaste matcherna i Blekinge har slutat 0–0 och vi kan nog förvänta oss en målsnål historia även på lördag.
 
Mjällby har imponerat
Laget från Listerlandet tog sig, efter viss dramatik, vidare till kvartsfinalen när Jacob Bergström satte kvitteringen borta mot Hammarby. Återigen visar Mjällby att man planerar att gå långt i cupen. Förra året tog sig de gulsvarta hela vägen till final, där man förlorade mot BK Häcken 4-1. Med tanke på att flera topplag svajar finns det goda möjligheter för Mjällby att ta sig dit igen, även om man behöver slå ut både AIK och Djurgården för att nå dit.
 
Spelmässigt vet man vad tränare Anders Torstenssons kommer att bjuda på. Man kommer spela fysiskt, satsa på fasta situationer och spela mycket långbollar. Backlinjen med Colin Rösler, Tom Pettersson och nyförvärvet Rasmus Wikström har sett solida ut i gruppspelet och visat att de är livsfarliga på offensiva hörnor (både Wikström och Rösler gjorde mål i 3-2-vinsten mot GIF Sundsvall bland annat). Andra spelare som jag imponerats av under gruppspelet är 20-årige Imam Jagne, som stod för ett piggt inhopp mot Hammarby. På topp finns även den tidigare Djurgårdsanfallaren Jacob Bergström. 28-åringen sa efter matchen att han såg fram emot att möta AIK, då han inte imponerats av dem. Detta kan förhoppningsvis ge en viss tändvätska hos Henning Bergs svartgula manskap.
 
Under vinterns övergångsfönster har Mjällby varit aktiva och värvat in fyra nya spelare. Nyss nämnda Rasmus Wikström är en av dessa. Utöver honom har även nigerianske anfalalren Abdoulie Manneh, isländske mittfältaren Gudmundur Baldvin Nökkvason och dansken Niklas Röjkjaer anslutit.
 
Mittfältsproblem för Berg
När det kommer till laguppställningen känns den i stort sett given. Henning Berg verkar av allt att döma inte vara någon stor förespråkare av rotation, men inför lördagens match ställs han för lite huvudbry. Martin Ellingsen, som startat samtliga cupmatcher, skadade sig mot Kalmar och missar med största sannolikhet matchen. Det gör att AIK-tränaren ställs inför valmöjligheter på det centrala mittfältet. De rimligaste alternativen enligt mig är att ersätta norrmannen med Abdihakin Ali eller Ismaila Coulibaly. Med tanke på att den sistnämndes låneavtal går ut i sommar kanske det är läge för Berg att spela in 23-åringen, då han bör vara tilltänkt att ta en ordinarie plats. 


Det som talar för Abdihakin Ali är att han fick en del speltid under hösten och Berg vet vad han får av honom. Ytterligare ett tänkbart alternativ är att slänga in Celina centralt och spela Taha Ayari som vänstermittfältare. Celina gjorde det bra de gånger han spelade bredvid Saletros, så den lösningen ställer jag mig positiv till. Om jag ska försöka ta mig in i norrmannens huvud tror jag det står mellan Ali eller Celina, då Coulibaly helt enkelt fått för lite speltid.

I övrigt så kommer Alexander Milosevic att missa matchen, då han har problem med sin huvudskada. Vi hoppas på ett snabbt tillfrisknande för AIK-kaptenen. Således lär mittbacksparet bli Benjamin Tiedemann Hansen och Sotirios Papagianopoulos.

Cupen är som sagt av yttersta vikt för AIK och ett uttåg mot Mjällby är inte acceptabelt. Förhoppningsvis så får vi se ett taggat Gnaget som är redo att ta kampen. Ett avancemang kan leda till ett derby i semifinalen, vilket man såklart ser fram emot. Men först ska Mjällby avfärdas.

Trolig startelva (4-4-2)
Kristoffer Nordfeldt

Mads Thychosen
Sotirios Papagianopoulos
Benjamin Tiedeman Hansen
Axel Björnström

Rui Modesto
Bersant Celina 
Anton Saletros
Taha Ayari

Ioannis Pittas
Omar Faraj

 

Vad tror ni om matchen? Vem tror ni ersätter Ellingsen? Vad blir viktigt för att AIK ska ta sig vidare?
 

Viktor Rundlöf Viktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-03-08 14:49:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen