Strandvallen, 2024-05-25 17:30

Mjällby - Djurgården

Inför Mjällby AIF – Djurgårdens IF
Får nye publikfavoriten Tokmac Nguen fortsatt förtroende på Strandvallens naturgräs?

Inför Mjällby AIF – Djurgårdens IF

Djurgården vill fortsätta rada upp trepoängare fram till uppehållet, men hur ska man tackla utmaningen på skräckarenan Strandvallen? Forum 1891 granskar förutsättningarna inför bortamötet med Mjällby.

Med vinden i ryggen har det blivit dags för slutspurt på den allsvenska vårsäsongen innan ett månadslångt EM-uppehåll. Djurgården har haft både berg och dalar under säsongen hittills, men har på senare tid hittat formen, åtminstone resultatmässigt. Man kommer till spel med fem raka vinster – och också fem raka nollor på kontot. GAIS, Västerås, Elfsborg, Brommapojkarna och Halmstad har samtliga hanterats – och det med en målskillnad på 12–0.

Ingen rolig historik
Laget har i sina bästa stunder bjudit på en sprudlande anfallsfotboll, som till exempel i första halvlek mot Halmstad senast. Samtidigt ska man nog nyktert erkänna att man i sina sämre stunder levt rejält farligt defensivt. I vissa matcher har man också bjudit på alldeles för mycket bakåt – och mot till exempel Västerås får det närmast anses som ett under att man inte släppte in mål.

Söndagen den 2 juni stängs vårsäsongen med ett derby mot Hammarby – en match som alltid innebär sina egna utmaningar. Men dessförinnan står en annan match på agendan som åtminstone på pappret utgör en tuffare utmaning. Det är Mjällby som väntar – på mardrömsarenan Strandvallen. Första gången som DIF förlorade på Strandvallen var år 2000, när hemmalaget vann med 1–0. Sedan skulle det dröja tio år innan man var i samma serie igen, men 2010 var det dags igen – och då vann Mjällby med hela 3–0. Året därpå blev det samma siffror – och 2012 vann Blekingelaget med siffrorna 4–3.

Lite så har det också fortsatt, även om statistiken förbättrats något på senare år. På tio möten på Strandvallen har DIF mäktat med att vinna ynka tre mot Mjällbys sju – med en sammanlagd målskillnad på 16–9 till hemmalagets favör. Att åka till lilla Hällevik och bärga tre poäng är alltså ingenting man bara gör, utan det är i princip alltid en tuff utmaning. På 20-talet är det åtminstone helt jämnt i statistiken, med två vinster och två förluster på kontot. I sommarmötet 2023 blev det också seger för Djurgården, efter att Joel Asoro gjort matchens enda mål.

Mjällby har tagit in en ny tongivande spelare i danske speldirigenten Nicklas Røjkjaer, men är i stort sett samma kollektiv nu som förra säsongen. Man har byggt laget bakifrån och bottnar i ett disciplinerat försvarsspel men har samtidigt en stor offensiv förmåga, inte minst på fasta situationer. Välbekante djurgårdaren Jacob Bergström är lagets bästa målskytt, men det finns flera spelare att se upp med. Inte mindre än fem spelare som på pappret är försvarare har gjort mål hittills i år och en spelare som Elliot Stroud har imponerat med boll. Laget har brottats med en del skadeproblem i försvaret och saknade vid en tidpunkt i princip en hel backlinje, men detta har börjat ordna upp sig.

Nytt säsong, ny kostym
Ser man till Djurgården och vilken elva man startade i det senaste mötet på Strandvallen är skillnaderna desto större. Jesper Löfgren, Joel Asoro, Oliver Berg och Noel Milleskog har alla lämnat klubben – och Magnus Eriksson har inte alls samma tongivande roll som tidigare. Till de givna startspelarna hör idag Miro Tenho, Deniz Hümmet, Tobias Gulliksen och Lucas Bergvall – samtidigt som Tokmac Nguen knackar på dörren. Det är ett lag i ny kostym, men som jobbar efter samma manual signerad Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, där hårt arbete är grunden till det mesta.
Nytt för i år är dock att Djurgården vänt på triangeln på mittfältet och spelat med två defensiva mittfältare. När säsongen började betydde det att Rasmus Schüller och Samuel Leach Holm kamperade ihop i de mer sittande rollerna på mittfältet. Den finländske publikfavoriten skadades dock allvarligt redan i den allsvenska premiären – och efter blandade insatser och en rad tidiga byten har den högt ansedde Leach Holm börjad kännas mindre självklar i startelvan.

Mot Halmstad valde tränarna också att släppa handbromsen och satsa offensivt. Triangeln var i och för sig densamma, men det blev nu den betydligt mer offensivt begåvade Lucas Bergvall som startade på en av de sittande positionerna – flankerad av en formstark Besard Sabovic. Diskussionerna under våren har främst handlat om vem som ska starta av Albin Ekdal och ”Sabo” – och vid några tillfällen har tränarna spelat båda två. Men nu valde man alltså en annan väg, där meriterade nyförvärvet Tokmac Nguen fick starta som 10:a, flankerad av landsmännen Tobias Gulliksen och Gustav Wikheim.

Experimentet resulterade i lagets mest vägvinnande anfallsfotboll för säsongen – där Djurgårdens första halvlek bestod i en kanonad mot Halmstads mål. Redan efter en dryg kvart stod det 2–0 efter mål av Wikheim och Nguen och siffrorna i paus borde ha varit större. Andra halvlek blev mer av en transportsträcka, men den vägvinnande fotboll som Djurgården stod för i första halvlek måste ha skapat hög mysfaktor hos tränarna. De står nu inför angenäma problem i laguttagningen – och med ett dilemma att ta ställning till.

Vågar man släppa handbromsen?
För Mjällby borta och Halmstad hemma är absolut två olika matcher. Djurgården har målmedvetet knaprat in poäng på Malmö i tabelltoppen och måste förstås gå för full pott inför uppehållet. Men vad är den bästa strategin på Strandvallen? Ska man gasa vidare, eller försöka balansera upp offensiv och defensiv lite mer? Historiskt har firma Bergstrand–Lagerlöf gjort sig kända som ganska så försiktiga generaler. Ska man våga satsa vidare med en offensivt viktad uppställning?

Det finns ett argument i diskussionen som kan väga tungt. Lucas Bergvall har två ynka matcher kvar innan han fortsätter karriären i Premier League. Det 18-åriga stjärnskottet har i princip hela säsongen opererat i den viktiga nummer 10-rollen. Tränarna är nu så illa tvungna att hitta en annan lösning som kan länka ihop mittfält och anfall och vara nyckeln i lagets offensiv. Det har spekulerats om det ska vara Tobias Gulliksen eller kanske Tokmac Nguen. Den sistnämnde stärkte sina aktier mot Halmstad och ser alltmer ut som en startman rent fysiskt.
Det lyckade experimentet senast talar för att tränarna vill jobba vidare med en ny nummer 10. Lucas Bergvall är förstås alldeles för bra för att inte spela, men kan användas längre ned på mittfältet i en roll där det efter uppehållet kommer att finnas fler alternativ att jobba med. Som det ser ut idag kommer Kim & Tolle då inte bara disponera Besard Sabovic och Albin Ekdal, utan även ha alternativ som Rasmus Schüller, Patric Åslund och Hampus Finndell på det centrala mittfältet.

Det mest troliga blir kanske därför att nye publikfavoriten Tokmac Nguen får förnyat förtroende centralt – och det finns ingen anledning att ändra på några andra pusselbitar offensivt. Marcus Danielson dras med någon form av skada och med bara två matcher kvar till uppehållet känns det kanske tveksamt om tränarna vill riskera något med lagkaptenen. Jacob Une-Larsson har samtidigt klivit in och visat hög klass som vikariarie.

Även om det finns en hel del alternativ skulle det alltså inte bli någon stor överraskning om tränarna valde att jobba vidare med samma elva som mot Halmstad. Visst finns risken att man åker på en mina, inte minst sett till historiken på Strandvallen. Samtidigt finns det hemskt mycket att vinna på att släppa handbromsen och gasa. Vågar man?

Vill inte se fripassagerare
Kim Bergstrand är imponerad av Mjällbys senaste upplaga. Så här säger han om motståndet till DIF.se:
– Det blir en intressant match för oss. Jag tycker att Mjällby har utvecklats på sistone och blivit bättre i sitt höga försvarsspel. De har varit ganska låga genom åren och skickliga på det, men nu är de uppe och kör och gör det väldigt bra och dessutom har de blivit tryggare med bollen. Det har alltid varit svårt att åka till Strandvallen och det kommer inte att bli lättare den här gången.

När det gäller den egna insatsen är det som vanligt avgörande att "göra jobbet":
– Vi har tagit ett antal segrar på rad nu men det gäller att inte glömma bort varför. Vi har varit bra på att göra grunderna i både försvars- och anfallsspel på elva spelare hela tiden. Det är ingen som har agerat fripassagerare och det måste vi fortsätta med på lördag.

Under torsdagen tränade laget på naturgräs för att förbereda sig inför Strandvallens matta:
– Den brukar ju vara bra, men vi måste adaptera oss. Kaknäs-gräset är lite hårdare och vi kommer att behöva röra lite mer på fötterna om vi ska behärska gräset där nere.

Matchstart: 17.30
Plats: Strandvallen
Sänds på: TV4 Play, Discovery+, MAX
Domare: Granit Maqedonci

* * *

Vill du se en fortsatt satsning på full fart framåt – eller föredrar du håll tätt bakåt? Gör gärna din röst hörd i kommentarsfältet nedan, men tänk på att hålla en god ton!
 

Isak Bellman2024-05-24 17:32:00
Author

Fler artiklar om Djurgården