Isengard revisited
Huddinge bygger anfall från högersidan, i det här fallet i andra halvlek. En blek vintersol förgyller tillställningen.

Ordentligt påpälsad i det nollgradiga vädret slipper jag för första gången frysa så tänderna hackar när jag besöker Södertälje fotbollsarena. Att Huddinge lyckas spela oavgjort mot Assyriska värmer förståss. Men att direkt hävda det är division 1-klass på årets HIF-upplaga, det är att dra alldeles för långtgående slutsatser.

Vi kommer till Södertälje med 21 spelare varav tre provspelare. Mest kännbart är att vi saknar skadade mittbackarna Samuel Edgren och Noah Strand samt attackvillige Baboucarr Manga.

Från vårt håll förespråkas ”tålamod” vilket betyder att vi oftast tar alldeles för lång tid att komma upp från trakten av egna straffområdet. Stort bollinnehav, genomgående i lågt tempo, vilket gör att vi inte ställer till några problem för rödklädda Assyriska. Hemmalaget attackerar snabbare och mer i direkt riktning mot vårt mål. HIF-debuterande Pap Samba Diouf i målet kommer snabbt ut vid två tillfällen och snor bollen framför framstormande hemmaspelare innan han svarar för en stor räddning efter rappt skott från nära håll. Där hade vi släppt fram Assyriska alldeles för enkelt längs kanten. Väggspel bryter upp vår försvarslinje gång på gång. I 16e klingar det till i ena stolpen, och kort därpå får deras #16 (jag väljer att inte lita på deras officiella spelartrupp där det saknas åtskilliga namn) alldeles för stort utrymme när han viker in från vänster, siktar mot bortre krysset. Skottet inte ens nära.

HIF-försvaret överrumplas av ett snabbt inkast på mittplan, inspelet från höger hamnar någon decimeter för långt framför slarvigt markerad hemmaspelare mitt i straffområdet.

Tobias Corneliusson har halvlekens enda HIF-avslut mot mål, ett knallpulver från dryga 20 meters håll. Inga problem för hemmalagets målvakt.

Vi gör ändå en godkänd halvlek där vi kommer undan med blotta förskräckelsen kort före pausvilan. Lite trångt i vårt straffområde och vi försöker vara onödigt konstruktiva, förlorar bollen vid ett par tillfällen när den borde förpassats ur det riskabla grannskapet. Lite svagt av Assyriska att inte göra mer av lägena. I 44e spelar Assyriskas vänsterkant bort allt vad högerförsvar heter hos oss, one-touch-fotboll. Passa och ta ny position framåt. Enkelt och oerhört effektivt. Inspel i mitten omvandlas till ett kanonskott som gudskelov blockas.

I andra halvlek kommer vi med en ny uppställning till tio elftedelar och jag noterar att våra motståndare också har passat på att byta ut större delen av sin startelva.

Halvleken börjar illa. Friläge emot efter 90 sekunder, hemmakillen kliver runt Leo Dahlborn, tvingas utåt men lyckas hitta rätt ur dålig vinkel. 1-0 till Assyriska.

Spelkvalitén sjunker jämfört med första halvan. Det gäller båda lagen vilket betyder att vi får mer utrymme när vi attackerar. Anfallaren Viktor Widerberg har hotat under första men inte kommit till. I 62a sliter han sönder Assyriskas vänsterförsvar, spelar snett inåt-bakåt från kortlinjen. Jag tror att det är Mikias Girma som avslutar, bollen styrs till hörna. Den lyfter Kevin Dedukic in från höger, hemmamålvakten hoppar och försöker plocka ner bollen men får inte fast den. Jonathan Sener sätter pannan till och nickar in kvitteringen från nära håll.

Sedan ligger Assyriska närmast ett segermål, inte så mycket av egen kraft utan på grund av vi ger bort bollen alldeles för billigt. Eller så blir spelarna för ivriga, flera som attackerar bollförare men misslyckas att erövra bollen. Det uppstår stora blottor bakåt. I 77e blir Leo överspelad, stenhårt avslut från cirka 20 meters håll. Bollen i stolpens insida, rullar längs mållinjen, passerar förbi andra stolpen och försvinner i fjärran.

Vi får vår chans i 83e. David Nyman fritt skottläge till höger, siktar mot bortre men målvakten lyckas nå bollen med ett finger. Den efterföljande hörnan väljer han, vis av skadan, att boxa bort.

Assyriska försöker få sista ordet, det kommer ett rappt avslut från vänsterposition. Leo ner och stoppar skottet och låter ingen komma nära returen. Slutresultatet 1-1 betyder att vi nu är uppe i sju matcher i svit utan förlust.

Matchfakta
27/1                    Assyriska FFHuddinge IF 1-1 (0-0)
1-0 okänd spelare (47), 1-1 Jonathan Sener (62).
HIF laguppställning första halvlek:
Pap Samba Diouf – Ousman Touray, Elion Rujkovcani (provspelare), Filip Baser, Elias Ländin Sjöblom – Melvin Cimen, Joacim Corneliusson, Tobias Corneliusson – David Nyman, Viktor Widerberg, Marten Al Abdulawi.
HIF laguppställning andra halvlek:
Leo Dahlborn – Serge Ilondelo, Sercan Budak (provspelare), Aden Kasa, Kevin Dedukic – Jonathan Sener, Herman Johansson, Alessandro Visconti (provspelare) – Eryk Zareba, Viktor Widerberg, Mikias Girma. David Nyman ersatte Viktor Widerberg efter cirka 20 minuter in på halvleken.