Krönika: Njutning

Krönika: Njutning

"Svårt att inte njuta"

Det går bra för Elfsborg just nu.
Lärdomar från svackan har tagits in och vi spelar bättre och bättre för varje match. Som gulsvart var det lika svårt att inte njuta av gårdagens tillställning som det var för dom blåvita att hålla sig för skratt. Man kan ju verkligen förstå deras frustration. I år har IFK Göteborg varit bättre än på länge. Man fick spelet att fungera, man vann matcher till och med när det var lite motigt och man såg verkligen ut att äntligen kunna konkurrera om bucklan igen. Inte längre. Det enda som fortfarande pekar i positiv riktning för gårdagens hemmalag är publiksiffran.

För Elfsborgs del däremot pekar allt just nu uppåt. Efter att ha låst oss vid en alternerning mellan nionde och tionde plats sedan omgång fjorton har fyra raka segrar nu tagit oss upp till sjunde plats i tabellen. Samma poäng men betydligt bättre målskillnad än Göteborg som nu övertagit åttonde plats. Som sagt. Svårt att inte njuta. Det finns en hel lista med saker man kan lyfta fram (utan någon egentlig ordning).

  • Vi spelade intensivt när vi väl kom igång. IFK hade dom första tjugo minuterna och pressade ner oss, höll vår offensiv från att lossna och vi tappade boll efter boll. Det var dessutom ett stiligt nickmål som föll som kalldusch över oss. Lyckligtvis var det inte dämpande för oss utan snarare en väckarklocka. När vi väl kom igång var vi väldigt svårstoppade och visst kändes det som att vi var fler på plan redan innan vi var det.
  • Strands crossbollar. Det här har varit en källa till njutning ett tag nu men det måste verkligen nämnas. Han är fruktansvärt skicklig på det och det är ett vapen som bara blir viktigare.
  • Vi kunde utnyttja det numerära övertaget. Många gånger förr har det hänt att vi hamnat i det här läget men nästan aldrig har det varit till vår fördel, snarare tvärtom. Igår däremot hade vi kontroll och det kändes i stunder som det var ett betydligt större numerärt övertag än elva mot tio. Gulsvart överallt som en getingsvärm runt blåbärssoppa.
  • Vi försvarade uppoffrande. Här kommer en viktig lärdom som vi tagit från svackan. Försvara med allt du har. Om du inte kan rensa undan bollen så ställ eller kasta dig i vägen för bollen och håll den borta från målet. Det finns en häftig ovilja att skänka en meter till motståndarna. Det skall bara försvaras och när då IFK ändå gjorde mål tidigt så blev det hela bara än mer hetsigt och det var en framgångsrik metod.  
  • Rött kort för IFK Göteborg. Rött kort för Marcus Berg. Jag är inte helt på det klara med varför det blev så men jag tackar och tar emot.
  • Vi borde nog ha stängt matchen tidigare. IFK hade sina chanser och kunde mycket väl ha förstört festen för oss. Men det hade i ärlighetens namn varit oförtjänt. Gårdagens match var vår. Några spelare borde ha passat istället för att avsluta. Det egna avslutet var det svårare alternativet. Men jag kan förstå viljan då det förvisso hade blivit spektakulära mål om det lyckats och jag ser hellre spelare som försöker än låta chansen rinna ut i sanden. Dock fanns det stunder då bättre alternativ fanns att tillgå som vi så tydligt visade vid sista anfallet. IFK hade då inte mer att ge och efter ett stiligt passningsspel fick Söderberg fick äran att avsluta inte bara anfallet utan också matchen.
  • Fyra raka segrar för Elfsborg. Tre raka förluster för IFK Göteborg. Bara det är en sak att njuta av för att inte tala om att vi inte förlorat en Allsvensk match mot dom sedan april 2019. Nu har vi dessutom det statistiska övertaget sett över samtliga allsvenska möten klubbarna emellan, femtiofyra segrar mot IFK:s femtiotre.


 

Lars Mild2022-10-04 14:33:36
Author

Fler artiklar om Elfsborg