Krönika: Seger trots vilan

Krönika: Seger trots vilan

"Malmö kan knappast känna sig trygga med sin ledning"

Återupptagande av den allsvenska säsongen.
Det har inte alltid varit lika trevligt som igår att se Elfsborgs första match efter uppehållet. Ett antal gånger har det varit en ren bedrövelse om vi skall vara ärliga. Jag tänker inte minst på 2012 när vi gick på semester med en insamlad ledning på åtta poäng bara för att åka till Åtvidaberg och torska med 5-1. Nu är det naturligtvis ett extremfall (och det gick ju ändå rätt bra det året) men det kan ändå sägas att Elfsborg mår bättre av fler matcher än färre. Knappast förvånande, jag vet men det tål ändå att sägas och det förklarar min oro inför gårdagens match. Framförallt med vetskapen att Elfsborg förutom träningsmatchen mot Varberg (6-1 till Elfsborg tack för det) ar vilat. Hur skulle det se ut?
Ovanpå det här var gårdagens match också den första utan Ondrejka och sålunda behövde någon eller några andra verkligen höja sig som målskyttar.

Om vi börjar med det negativa så har jag följande att säga:

1. Vilan märktes i benen. Det var ett långsammare Elfsborg än det vi är vana vid. Jag skall inte påstå att det inte fanns spelare i vårt lag som öste på med allt dom hade men som helhet var det tydligt att det var lite segare ben. En vila som inte riktigt släppt. Det här är dock knappast något som kommer hålla i sig utan kommer släppa väldigt snart.

2, Det slarvades i passningar. Det var alldeles för många bollar som skickades till fel adress eller rakt av planen. Kommunikationen fungerade ibland inte alls och vi kunde inte hitta varandra. Vidare förekom det en del övermod i att hålla i bollen vilket ledde till att vi fick den tagen ifrån oss. Dessa två problem hänger naturligtvis ihop och kan nog lösas genom träningspass och ytterligare matcher.

3. Vi kunde ha varit effektivare. Vi hade ett övertag över Hammarby från första stund och nog borde vi ha kunnat stänga matchen tidigare än vi gjorde.

Där är mina klagomål. Det är inga kriser och inget som oroar mig men det är samtidigt saker som behöver förbättras.
Vad var då bra? Bland annat följande:

1. Briljant defensiv. Alla försvarade. Alla var villiga att ställa sig i vägen, att tackla att stjäla bollen och vända spelet till anfall. Det var en njutning att se när det fungerade och fick mig flera gånger att skratta för gästerna var bitvis helt bortspelade.

2. Spel som en enhet. När spelet fungerade i denna något prestationsmässigt ojämna match så var det ett lagspel för andra att avundas. Vi försvarade i nivåer där det alltid fanns någon bakom eller vid sidan som kunde ta hand om bollen hela vägen ner till Valdimarsson som var en vägg i målet. I offensiven fanns ständigt möjligheten att slå kort- såväl som långpassning och det fanns alltid någon där som kunde ta emot.  

3. Beredskap vid mål. Vi var också påpassligt framme vid mål för att kunna ta hand om returer och fumlade bollar. Gudjohnsens 1-0 kommer knappast gå till historien som hans snyggaste mål men det var påpassligt gjort, ett riktigt kämpamål. Ett som jag lätt hade kunnat se Per Frick göra. Gudjohnsen var framme flera gånger men fick inte alltid bollen till sig men det faktum att han och andra pressade och var hela vägen framme var bara positivt. Det var också denna känsla för viktiga ytor som gjorde att Johan Larsson kunde placera sig för att drämma till bollen till 2-0.

4. Hákon Valdimarsson. Han är så bra vår målvakt. Han hade inte enormt mycket att göra igår vilket kunde ha lett till stelhet och långsammare reaktioner men han gör två monsterräddningar på Hammarbys två enda riktigt farliga avslut och håller 0:an igen. Har vi någonsin haft en bättre målvakt?

5. Johan Larsson. Vår kaptens känsla för att kunna dra till på svåra bollar och avgöra matcher värd att hyllas. Han gör inte många mål per säsong men dom han gör är samtliga pärlor. 2-0 såg lätt ut när han gjorde det men det var en volleyboll och han skruvade in den vid bortre stolpen, sådant gör inte vilken dussinspelare som helst.

Sammanfattningsvis var det en ojämn match och som helhet inte vår bästa men vi vann och vi biter oss fast i toppen med bara två poäng upp till Malmö FF som knappast känner sig trygga i ledningen.


 

Lars Mild2023-07-04 09:51:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg