Landslagsmeriterad försvarare klar för Djurgården
Blir Miro Tenho nästa mittbacksgeneral i blårandigt?

Landslagsmeriterad försvarare klar för Djurgården

Bosse Andersson fortsätter att leverera nyförvärv. Den här gången är det en tidig julklapp till alla djurgårdare i form av mittbacken Miro Tenho som ansluter till föreningen.

Sedan Hjalmar Ekdal lämnade Djurgården för lite mindre än ett år sedan har Blåränderna inte hittat någon kontinuitet på mittbackspositionen. Marcus Danielson var given under den gångna säsongen, men Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf testade flera spelare bredvid honom utan att hitta rätt. I början av året spelade nyförvärvet Carlos Moros Gracia – en spelare som anlände till Djurgården med höga förväntningar – tillsammans med Danielson. Han skadade sig dock tidigt och det syntes att spanjoren inte var bekväm med att spela i en fyrbackslinje.

Efter det valde tränarna att ge Jesper Löfgren chansen – och den länge bortglömda försvararen tog den. Formkurvan pekade uppåt för både Löfgren och Djurgården när man gick in i sommaren. Men det följdes upp av en mindre bra insats, samtidigt som Thomas Lagerlöf gick ut i media för att kritisera mittbacken – något som sedan ledde till att 26-åringen lånades ut till BP. Vid den här perioden vände Jacob Une Larsson hem till Stockholm och Djurgården, vilket gjorde att mittbacksparet under resterande delen av säsongen blev detsamma som under guldåret 2019. Insatserna från Une Larsson lämnade dock en hel del att önska, något som nu får Bosse Andersson att agera på transfermarknaden.

Sedan tidigare har Samuel Leach Holm och Malkolm Nilsson Säfqvist skrivit på för Djurgården och nu är det dags för nästa nyförvärv. Miro Tenho – som kommer från HJK Helsingfors – har kritat på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2026. 

– Jag är väldigt glad och entusiastisk över att skriva på. Jag har verkligen sett fram emot att få spela för en så pass stor förening som Djurgården, säger 28-åringen till DIF:s hemsida

Mittback med bra passningsfot
Miro Tenho har spelat hela sin karriär hemma i Finland där det har blivit spel i Åbo IFK, TPS, Inter Åbo och HJK Helsingfors. Under tiden hos de sistnämnda var Tenho lagkapten – något han tror kan komma till användning i sin nya klubb.

– Jag har ju varit kapten i HJK under två säsonger och jag vet att jag förväntas bidra med ledaregenskaper här i Djurgården. Jag är redo för den rollen och även om jag kanske inte är den mest pratsamma i omklädningsrummet så driver jag på laget genom mitt spel och min inställning ute på planen. Ett ledarskap som handlar om att alltid föregå med gott exempel och det vill jag visa här i Djurgården. 

Med tre landskamper för det finska landslaget har det blivit spel med Rasmus Schüller, som han dessutom var lagkamrat med i HJK innan Schüller flyttade till Djurgården. Blårändernas rutinerade mittfältare agerade bollplank när Tenho skulle välja ny klubb.

– Vi har pratat en del i telefon och Rasmus har hjälpt mig i mitt val. Jag är tacksam för hans råd som bidrog till att jag fattade rätt beslut. 

Som mittback sticker Miro Tenhos offensiva egenskaper ut – något som han själv väljer att lyfta fram. 

– Jag skulle säga att jag är en ganska mångsidig försvarare. Mitt huvudsakliga jobb är ju att försvara vårt mål och det är en av mina bästa egenskaper. I övrigt är jag bra på att läsa spelet och gillar även att hota framåt på offensiva fasta situationer. Utöver det är jag bekväm med bollen och i Helsingfors har jag ofta varit inblandad i uppspelsfasen med min passningsfot.

Sportchef Bosse Andersson är nöjd med Djurgårdens senaste tillskott och ser fram emot att se honom i blårandigt.

– Vi är väldigt glada och tacksamma över att Miro valt Djurgården och han har nu skrivit på för de tre kommande åren. En reslig mittback med finska landslagsmeriter som varit lagkapten i HJK Helsingfors i två år och spelat många internationella matcher med dem. Miro har fina ledaregenskaper vilket märks på planen där han är fysiskt stark och tuff och hård att möta. Han är även en spelskicklig försvarare som är bra med bollen och vill vara delaktig i speluppbyggnaden. Dessutom är Miro farlig i motståndarnas straffområde samtidigt som han skapar trygghet i vårt eget straffområde. Ett fint tillskott för oss och det ska bli spännande att följa hans framfart i Djurgården.

* * *

Vad tycker du om DIF:s senaste nyförvärv? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-12-20 17:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården