Matchrapport Bajen - Sundsvall

Matchrapport Bajen - Sundsvall

Så var det dags än en gång. Med andra ord en ödesmatch efter att Bajen inte gjort jobbet i den föregående. Det vi tvingades genomlida var en tillställning som knappast gav något större förtroende på lagets framtida förmåga. Även om siffrorna pekade mot en övertygande vinst så ser spelet särdeles dåligt ut och vi har alla skäl att vara nervösa inför framtida säsong.

Dysterheten kunde väl knappast hänga i några tyngre typer av moln än inför dagens match? I föregående omgång av cupen blev vi totalt utspelade och torskade mot den allsvenska nykomlingen Västerås Sportklubb Fotbollsklubb.

Smaka en aning mer på namnet så förstår ni hur illa denna förlusten var!

Västerås.

Sportklubb.

Fotbollsklubb.


Visserligen en anrik typ av sportförening men för vår del snarast en tragisk fars.

För kritikerna ett glasklart bevis på att trupp tillika sportslig ledning är värdelös. För entusiasterna ett fall framåt där vår ”process” ändå är på gång. För den inte särskilt inbitna supportern ett kli i bakhuvudet som resulterar i att den knappast studsar ut och tjackar en plåt inför Sundsvall.

Idag stod vi alltså där, med uppgiften att för att på något minsta sätt kunna säkra ett cupavancemang behöva vinna dagens match och det helst med besked. För oss som följt laget under försäsongen så blev det ändå en överraskning av det sämre slaget när startelvan presenterades. Det var inte mindre än fem förändringar. Vissa kanske var frivilliga medan andra stod över på grund av känningar. De som inte startade idag var Simon Strand, Pavle Vagic, Mads Fenger, Tesfaldet Tekie och August Mikkelsen. Istället fick Fredrik Hammar, Anton Kralj, Markus Karlsson, Abdelrahman Boudah och Montander Madjed chansen. Enorm rotation och frågan som vi väl alla hade inför avspark var om detta kunde hålla?

Första halvlek

Under de inledande minutrarna är det svårt att se någon tydlig tendens. Det tar däremot inte någon längre tid för Sundsvall att luckra sig igenom vårt extremt osamspelta och taffliga försvar. I minut 7 når ett enkelt inlägg en ordentligt obevakad spelare av våra mittbackar, 0-1. Det är väl just här flera av oss undrar vad som i helvete pågår. En snabb blick på startelvan gör oss väl däremot plågsamt påminda om att dagens Bajen knappast är ett lag som satsar på försvar. Detta var vi i och för sig sällan under föregående säsong heller. Förhoppningen var kanske den att det skulle kommit på plats av Kim Hellberg. Innan vi hinner blinka så kommer Bajen däremot på anfall där Besara väldigt skicligt lyckas skära igenom hela Sundsvall med en passning fram till Erabi som gör 1-1. I minut 12 är det därför som att starta från noll, i minut 12 är den rimliga kritiken tillfälligt tystad av en individuell prestation.

Ytterligare bevis på vår defensiva svaghet syns i minut 18 där Pontus Enblom kommer fri mot Dovin men inte lyckas bättre än att toffla bollen i målvaktens famn. Detta borde varit 1-2 och ett ytterligare tecken på vår svaghet defensivt. Efter detta följer en väldigt lång och oklar spelmässig period. Hammarby tycks ha svårt att hitta vägarna de vill, Sundsvall ser också frustrerade ut. I minut 30 blir det däremot farligt efter att Besaras frispark når Pinas som nickar i ribban. Farligast blir det dock i minut 43 då det blåses en helt korrekt straff som däremot Stojanovic sätter utanför vår vänstra stolpe. Givetvis tursamt för vår del men vi ska fortsatt konstatera att det är att Bajen knappt ligger under i halvtid mot GIF Sundsvall.

I halvtidsintervjun säger Erabi att de ”gör det väldigt bra”. För egen del känns det mest som att han rapar någon mening han fått höra att han ska säga innan det sen bekräftas av att han börjar prata om ”processen” med ny tränare. Oavsett vad så är läget just där jävligt illa eftersom vi med dåvarande resultat lär åka ur cupen. Mest oroande är att vi med nuvarande spel knappast ser ut som något annat än en kandidat för undre halvan. Summa summarum första halvlek är att vi mäktat med 3 avslut på mål, exakt lika många som Sundsvall och därmed ”klarar av” att möta ett lag från en lägre division.

Andra halvlek

För Bajen startar halvleken bra där vi efter bara några minuter får en bra chans med Adjei sätter skottet i stolpen. Nära blir det även i läget därefter även om den där sista skärpan saknas. Hammarby saknar skärpan och det känns alltmer som att ett uttåg ur svenska cupen redan är klart. Vi läcker så pass att Sundsvall så fort de tar sig förbi första försvaret kommer vidare. Exempelvis i minut 60 där vi bara ska vara glada att anfallande spelare inte har tekniken som krävs för att göra 1-2.

I minut 62 kliver Kralj av till förmån för Strand, dessutom går Madjed ut till förmån för Gül. Efter en ocean av tid med deprimerande fotboll så får Besara bollen i minut 69 och knorrar in 2-1. Snyggt avslut från en återigen indivudell presentation. Jag är tveksam till om det är resultatet av att vi är bra snarare än att vi faktiskt klarar av att utnyttja de lägen en allsvensk klubb skall kunna skapa och förvalta mot en förening som spelar i Superettan? I minut 75 lycksa vi trckla oss fram till ett avslut i straffområdet där Gül sätter den i stolpen. Ett avlut som känns rätt talande för spelet vi bedriver. I minut 91 kommer Erabi till ett bra avslut och stänger matchen med 3-1,

”Den där backlinjen ska man inte ställa på banan mot Mjällby nästa vecka” konstaterar kommentatorerna och vi kan inte göra annat än att hålla med. Matchen fortlöper men det är svårt att se någon större spelmässigt imponerande del annat än enstaka glimrande tillfällen från Besara. Det sistnämnda är väl också det oroande?

Vi förlorar inledande omgången mot VSK och nu lyckas vi på föga övertygande sätt ta hem en seger mot Sundsvall. Det känns som om vi med detta spel, taktik, individuella prestationer och tydlighet är långt ifrån förberedda för kommande matcher. Om en vecka spelar vi en tydligt avgörande cupmatch mot Mjällby. Därefter följer en allsvenska där våra första fyra omgångar är:

Bajen - Kalmar
MFF - Bajen
Bajen - Elfsborg
Häcken - Bajen

Utifrån vad vi hittills sett och vad dagens match visade är det inte så många poäng vi lär plocka där. Ni får bestämma er själva vad ni anser är acceptabelt. För min del ser det däremot mörkt ut och det är till för Hellberg och laget att visa upp betydligt mer än vi sett idag. 



 

Theodor Bittner2024-02-26 20:25:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona