Tele2 Arena, 2023-10-08 17:30

Hammarby - Häcken
2 - 2

Matchrapport efter kryss mot Häcken

Snipp, snapp snut så var säsongen slut. Efter 2-2 hemma mot Häcken kommer Hammarby få ägna de kommande omgångarna åt att försöka rädda lite heder i derbyt mot hyresgästerna samt undvika att hamna på den undre halvan av tabellen med tanke på cupspelet. Matchen i sig såg länge ut att gå mot seger men efter en svag avslutning så blev det bara en pinne. Klumpen i magen vi alla måste fått efter att Häcken gör 2-2 är just den känsla som enligt mig på ett bra sätt sammanfattar säsongen.

Det var stor rotation i elvan där såväl Demirol, Karlsson och Mikkelsen fick chansen från start. Det var också en tydligt offensivt balanserad elva som delvis också såg ut så på grund av tillgängligt spelarmaterial. När domaren blåser igång matchen så syns det också att våra wingbacks växlade kant för att kunna få till bättre effekt av fötterna, något som dock ändrades ganska snabbt.

Inledningen är fylld av två lag som testar var de har varandra i positioner och strategi. Hammarby är den här första perioden laget som kanske testar mer framåt medan Häcken verkar ha ställt in sig på att spela mer defensivt. Matchens första avslut tillkommer också i minut 7 när Djukanovic kommer fram på vänsterkanten och avlossar. Nästa läge uppstår några minuter senare när Besara efter uppoffrande spel från Karlsson kan få tag i bollen och avlossa utanför. Övertaget är inledningsvis vårt utan att vi för den sakens skull kommer till något riktigt vasst avslut första kvarten. Det är däremot inte helt ofarligt samtidigt som det syns hur bra och redo Häcken är på att vända spelet åt andra hållet samt vilken kvalitet deras offensiva spelare har. Som ett tecken på att vi ändå är satta under press blir det hörna efter hörna för Häckens del vilka knappast är ofarliga. Det känns också efter första kvarten som att Häcken mer och mer tar sig in i matchen.

I detta skede så tar sig också Djukanovic för baksidan i minut 27. In med Rafferty och än mer övertag för Häcken. Efter 32 minuter är de nära att göra 0-1 men Fenger får undan bollen från strafflinjen. Än farligare blir det i minut 39 där bollen får ett konstigt dyk på väg in i straffområdet och Dovin räddar på mållinjen efter att nicken gått rakt på honom. Därefter läge åt andra hållet när Besara avslutar tätt utanför stolpen. På den efterföljande hörnan så når Nalic högst och lyckas få in 1-0! I första hand en målvaktsmiss men även fula mål räknas. Efter 45 minuter är det därför vi som leder utan att på något sätt ha dominerat. Häcken hade vassa chanser och borde gjort 0-1 samt haft en målvakt som inte lät vårt 1-0 ske. Oavsett vad ledning och ett hyfsat ok resultat sett till matchbilden.

I början av halvleken är det ett offensivt motiverat Häcken som kliver ut på planen och sätter tonen från start. Det är nära att bli farligt i minut 52 men avslutet är för komplicerat och Dovin kan plocka den. Det blir här en tendens att vi backar långt ned och börjar ligga väl lågt. Vi går på kontringar och i minut 56 är det nära att Nalic får fram bollen till Rafferty som kom med fart centralt men en tå från Häckenspelare förhindrar det. Ännu bättre blir det när Llinares ska lägga ett inspel inne i straffområdet och får en sen tackling som ger straff. Besara är säker från straffpunkten och 2-0. Ett rätt ologiskt mål sett till inledningen av andra halvlek och tungt för Häcken. Här och nu så ser det ut som att vi kanske knäckt självförtroendet och att det ska sluta med något annat än seger känns orimligt.

I 66:e minuter får Nalic ett fint läge men i duellen mot försvarande Häckenspelare så blir det inte tillräckligt mycket utrymme för ett bra avslut. Åt andra hållet blir det farligt minuten senare men idag är Dovin på gång och boxar bort bollen så att det inte blir någon farlighet. Matchen här blir rätt svängig och oorganiserad med halvchanser åt båda hållen. Det är också här som Hammarby tappar skärpan vilket leder till de där tiondelarna eller centimetrarna för spelare vi inte alls har råd att ge dem. Detta leder till att Häcken bara minuter efter Dovins boxning får in bollen i straffområdet till Chilufya som från en knapp meter lägger in bollen, 2-1.

Efter målet blir det lite skakigt men också öppna ytor åt andra hållet utan någon större kvalitet däremot. 2-2 är nära i minut 77 efter ett bra avslut efter inspel som Dovin räddar igen. I samband med detta blir det också spelavbrott efter att några från Bajens läktare slängt in föremål då det verkar uppfattas som att det missas en offside. Domarskadal skanderas men snarast är det en idiotskandal.

Det är rätt avslaget efter avbrottet. Hammarby spelar väldigt defensivt och avvaktande. Inbytte Boudah får ett par lägen och likaså kommer Häcken i ett antal farligheter där de också har ett väldigt stort antal spelare med i sin offensiv. I slutminutrarna blir det rejält skakigt där motståndaren fyller på så mycket de kan offensivt men någon hundraprocentig chans lyckas man inte skapa. Detta fram till 96:e minuten då Sonko får bollen till sig lite turligt men avslutet är otagbart och detta ger 2-2.

Segern såg hyfsat trygg ut ett tag vid 2-0 men när vi totalt slutar spela anfallsspel och ligger så lågt som vi gör så är det inte konstigt att Häcken kan komma tillbaka. Det är en svagt avslutad match sett till att vi ska kunna behålla en ledning på ett bättre sätt. I och med detta är det också 6 poäng upp till hyresgästerna vilket innebär att chansen på plats 4 är borta och säsongen är i princip över. Vi har ett derby kvar att se fram emot men annars så tycker jag känslan efter att Häcken gör 2-2 är en känsla som ganska bra sammanfattar säsongen. Förhoppningsvis kan vi göra en acceptabel insats mot hyresgästerna och även vara vaksamma på att det enbart är 2 poäng ner till plats 8 och 6 poäng till tabellens undre halva.