Strandvallen, 2024-04-13 15:00

Mjällby - AIK

Mjällby för andra gången i år
Kan vi få se Pittas tysta hemmapubliken på lördag?

Mjällby för andra gången i år

Vi går nu in i omgång tre av fotbollsallsvenskan 2024. Fyra poäng på de inledande omgångarna skulle ha varit bra ifall motståndet inte varit nykomlingen Västerås och ständigt lindansande BP. Nu är det ok men inte mer. Visserligen sa en kompis till mig att 60 poäng har räckt till Europaspel alla säsonger utom en sedan det blev 16 lag i serien. Fortsätter AIK att vinna allt hemma och spela oavgjort borta landar man på just 60 slutpoäng.

Tittar vi på vad laget presterat spelmässigt blir det väldigt svårt att tro att man kommer att lyckas ta två tredjedelar av alla möjlig poäng den här säsongen. Som jag ser det så ser topp tre väldigt svårt ut att nå i år. Malmö ser sjukt starka ut, Djurgården ser tyvärr också riktigt bra ut. Därutöver är lag som Häcken, Kalmar och Hammarby alltid att räkna med. Förra året kom även Sirius, Värnamo, Norrköping och Mjällby före AIK i tabellen.

Nu har Norrköping inlett svagt i år. Värnamo och Mjällby är lag som man bara känner ska vara sämre än AIK. I helgen är det just Mjällby som står för motståndet när de för andra gången på ett par veckor tar emot AIK hemma på strandvallen. Sedan lagen senast möttes har blekingarna gjort två halvdana träningsmatcher (förlust mot BP och kryss mot Trelleborg) för att sedan inleda allsvenskan starkt genom att slå Häcken borta och Norrköping hemma.

Med det sagt så är Mjällby ett bra lag. Man har en stabil treback i (troligen) Wikström, Rösler och Pettersson. Med risk för att vara tjatig angående Henning Bergs vurm för 4-4-2 så kommer AIK:s två centrala mittfältare att ställas mot tre centrala fältare på lördag i (även här troligen) Viktor Gustafsson, Jesper Gustavsson och Nicklas Röjkjaer (mitt tangentbord fixar inte de där danska bokstäverna). AIK:s innermittfältare måste vara klart bättre än vad Saletros och Celina var senast mot BP för att gå segrande ur kampen om mittfältet – det är ett som är säkert.

På forwardssidan har jag viss respekt för Jacob Bergström som ser både bekvämare och vassare ut när han spelar i Mjällbys gula tröja än han gjorde när han var klädd i Djurgårdens randiga under en kort sejour förra säsongen. Vid Bergströms sida spelar sannolikt Alexander Johansson. Tillsammans utgör nämnda två ett okej men inte skräckinjagande tvåmannaanfall.

AIK:s laguppställning är väl relativt klar. Frågetecknen är väl Edh eller Thychosen till höger i backlinjen samt ifall Celina får fortsatt förtroende. Han har inte direkt rosat marknaden såhär långt. Det har i ärlighetens namn inte Anton Saletros heller gjort men jag anser trots det att han är helt given.

Framåt tror jag att man fortsätter med Faraj och Pittas. På forwardssidan går det f ö spännande rykten om John Guidetti. Enligt sportchef Berntsen anser John själv att han är redo för en plats i truppen om inte redan på lördag så i alla fall inom kort. Skulle Guidetti bli uttagen mot Mjällby lär han knappast starta men sitter han på bänken så måste ett inhopp vara aktuellt då alla spelare i en matchtrupp ska ses som redo för spel.

Vad Guidetti beträffar hoppas jag innerligt att vi slipper den vuxenmobbning som tidigare bedrivits mot honom på sociala medier. Alla spelare som representerar AIK förtjänar fansens stöd. Kritik ska man givetvis kunna ge men den ska vara saklig och i fallet John Guidetti var det absolut inte alltid fallet förra säsongen. En bra Guidetti håller hög allsvensk klass – det är jag övertygad om. Att han har en bit kvar till den formen är tämligen självklart och därför bör vi ha tålamod med honom när han väl börjar beträda gräsplaner igen.

Vinst i helgen så måste den inledande matchtrippeln ses som bra, kryss godkänd men skulle AIK förlora betraktar jag serieupptakten som underkänd efter tre omgångar. Mjällby är ett lag – även när vi inte har hybris – som vi ska slå ifall säsongen 2024 ska bli ett tydligt steg framåt från fjolåret. Hur det kommer att gå? Jag väljer att tippa med hjärtat. AIK vinner med 2-0. I den bästa av världar får Ioannis Pittas göra minst ett av målen. En Pittas med gott självförtroende skulle kunna ge AIK den spets laget så väl behöver. Det behövs verkligen ett komplement till yttermittfältare Modesto när det gäller pålitligt målskytte.

Mattias Lundqvist2024-04-11 17:47:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen