Novemberglädje på Hisingen
Peter Abrahamsson är hittills vinterns hetaste värvning på Hisingen.

Novemberglädje på Hisingen

Glöm vinterångest och rostiga spelartrupper. BK Häcken och sportchefen Sonny Karlsson håller just nu på att smörja upp och förbereda inför 2014.

Året närmar sig sitt slut och BK Häcken kan se tillbaka på en säsong som varit präglat av höga toppar och låga dalar. För första gången någonsin fick klubben leva med att vara favoriter i flertalet av matcherna. Efter fjolårets topprestation och allsvenska silver, slutade 2013 istället åtta placeringar längre ner i tabellen. Tabellen och årets prestationer ljuger inte – Häcken behöver bygga om sitt hus och sportchefen Sonny Karlsson spiller ingen tid.
 
På drygt tre veckor har klubben tackat av sju spelare. Avskeden känns motiverade sett till prestation, speltid och framtidsutsikter. Men luckorna har också snabbt fyllts upp av kontraktsförlängningar och nyförvärv.
 



Så vad är det vi ser i spåkulan för 2014. Att döma av värvningarna är klubben ute efter att föryngra och spetsa truppen.
 
Den tyngsta värvningen hittills är självklart Peter Abrahamsson, 25. Målvakten valdes nyligen till Årets lirare av ÖIS-supportrarna på SvenskaFans och det är ingen vild gissning att han kommer bli att räkna med på Hisingen. Målvaktssituationen ser därmed bättre ut än på många år och vi kan räkna med att få se en nytänd Christoffer Källqvist 2014.
 
Sula Matovu, 21, blev i veckan klar för klubben. Den vänsterfotade landslagsmannen från Uganda har skrivit på ett kontrakt som gäller i sex månader med option på tre år. Peter Gerhardsson beskriver mittfältaren som genombrottsstark och med en livsfarlig vänsterfot. Matovu kommer närmast från irakiska klubben Erbil FC.
 
Sebastian Ohlsson, 20, lämnar Skövde AIK för Hisingens stolthet. Ohlsson med Hova IF som moderklubb, har skrivit på för tre år och i sin roll som offensiv mittfältare blev det elva mål på 25 matcher under 2013. Sonny Karlsson säger till Häckens hemsida att klubben haft ögonen på Sebastian under flera år och hyser stora förhoppningar om att han ska lyckas i gul-svart.
 
Alexander Jeremejeff, 20, och Ronald Mukiibi, 22, ansluter från Qviding FIF. Duon har varit framgångsrik i Division 1 Södra och står nu inför en intressant utmaning med spel i Allsvenskan. Jeremejeff, med förflutet i ÖIS, nätade 14 gånger för de vinröda och är med sina 189 centimeter en anfallare som ger laget fler uppspelsalternativ. Mukiibi, är en modern mittback som behandlar såväl teknik som god spelförståelse. Han blir ett intressant tillskott i försvarslinjen som under säsongen stundtals hade svårt att få det att gå ihop.
 
De uteblivna värvningarna från sommaren har alltså lite retroaktivt stämplats in på Gothia Park Academy och att döma av alla rykten och spekulationer kring Häckens aktivitet på spelarmarknaden så lär det inte sluta med den här kvintetten.
 

Det kanske hetaste namnet som kopplas ihop med klubben är Ivo Pekalski från Malmö FF. Intensiva rykten via Kvällsposten säger att mittfältaren kommit överens med Häcken om ett kontrakt. Sonny Karlsson dementerar dock detta och hänvisar till att det inte ligger någon sanning i det. Om nu ryktesfloran stämmer är isåfall värvningen av Pekalski en riktig bomb och prestigevärvning. Pekalski har brottats med skador och har under den senaste tiden varit i Halmstad på rehabilitering. 23-åringen, som 2010 utsågs till Årets genombrott/nykomling på Fotbollsgalan, sitter på ett utgående kontrakt med Malmö FF, vilket skulle innebära att han går gratis till Häcken.
Vi väntar med spänning på hur den här historien kommer att sluta.
 
Klubbens värvningstaktik känns helt klart spännande. Samtidigt har man lyckats förlänga kontrakt med Björn Anklev, David Frölund och framförallt – supertalangen Carlos Stranberg som gjorde dundersuccé i U17-VM. Strandberg har kontrakt med BK Häcken till 2017 och om någon klubb vill köpa honom så lär det komma ett nytt miljonregn över BK Häcken.
 

Spontant känns värvningen av Peter Abrahamsson som den mest etablerade medan de övriga kan ses med en annan sorts tillförsikt. Det är ett stort steg att flytta från de lägre divisionerna till Allsvenskan men samtidigt har Peter Gerhardsson bevisat med till exempel Simon Gustafson (kom från Division 2) att det handlar om prestation och inte varifrån spelaren kommer som överväger beslutet om att få chansen i hans startelva.
 
November brukar vanligtvis kännas dyster och färglös, men i takt med att klubben agerat smart och beslutsamt på spelarmarknaden, blir därför resan mot vårljuset optimistisk och förväntansfull. Det finns också många spelare i laget som har en hel del att bevisa till nästa säsong.

@Bennelind 

Thomas Bennelind@thomasbennelind2013-11-21 10:01:00
Author

Fler artiklar om Häcken