Gamla Ullevi, 2024-05-06 19:10

GAIS - IFK Göteborg

Panel Inför Derbyt mot Gais – “IFK Göteborg är och kommer alltid förbli storebror”
Derbyn mot Gais är äntligen tillbaka i stan.

Panel Inför Derbyt mot Gais – “IFK Göteborg är och kommer alltid förbli storebror”

Det första allsvenska derbyt mot den grönsvarta lokalrivalen närmar sig. Ett slutsålt Gamla Ullevi gör sig redo för en av de största matcherna på väldigt länge. Altid Blåvitt tar pulsen på redaktionen och panelen besvarar frågor om den heta drabbningen. Panelen består idag av Arvid Larsson, Charlie Ahlgren och “Johnny B” (@BrattomJohnny på twitter).

Första allsvenska derbyt mot Gais på 12 år, hur tror du matchen slutar? 

Arvid – Hjärtat säger såklart seger för Blåvitt. Det är så det ska vara, Blåvitt är den större och bättre klubben. Samtidigt har Gais stått för en överraskande bra start på sin återkomst i Allsvenskan och det väntas bli en jämn match på förhand. Det som däremot talar för Blåvitts favör är den enorma utklassning i supporterskara som visat sig. Även om gaisarna lär vara fler till antalet gissar jag att de blåvita låter högre. Den klacksektionen är åtminstone slutsåld! 

Om jag tvingas tippa ett resultat tror jag att matchen slutar 2–1 till IFK Göteborg. Gais tar ledningen, men Blåvitt både kvitterar och avgör sent. 

Charlie – 0-2. Det räcker så.
Skämt åsido, jag skrev inför matchen mot BP att den var väldigt avgörande hur vi kommer stå oss denna säsong och framförallt de två nästkommande matcherna. Det blev en övertygande men likväl komfortabel seger i Stockholm och jag tror den segern i kombination med att det är ett derby räcker. IFK Göteborg är och kommer alltid att förbli storebror, något som ska reflekteras ute på planen också.

Johnny B – 
Ett derby lever alltid sitt eget liv, kan vi hålla huvudet kallt och inte ge domarteamet någon möjlighet att dra upp det röda kortet bör vi vinna matchen. Vi är ett bättre lag i grunden och ska kunna hantera den hör typen av matcher, men jag tror att det blir tight och stökigt. Matchen slutar 1-2 till änglarna.


Förlust senast och dessförinnan avgjorde fyrverkerierna derbyt. Det var längesedan Blåvitt vann en match mot Gais. 

Hur roligt är det för Göteborgsfotbollen att få ett riktigt derby igen?

Arvid – Fantastiskt roligt på alla fronter såklart. Senast detta allsvenska derbyt spelades var jag åtta år gammal, och jag har under hela min blåvita uppväxt längtat efter dagen GAIS återkommer till Allsvenskan. Länge kändes det omöjligt, men tillslut är dagen kommen. GAIS är och kommer nog alltid vara den största lokalrivalen och det ska bli så otroligt roligt att bygga på det hatet med nya derbyn i stan. 

Utöver det roliga är det även viktigt för idrottsstaden Göteborg. Med den publikökning som Blåvitt stått för senaste åren är matcher mot GAIS något som bara kommer öka intresset kring Göteborgsfotbollen i allmänhet och IFK Göteborg i synnerhet.

Charlie – Jag tillhör den delen av supportrar som avskyr Gais, men samtidigt ser något positivt i deras återkomst. Det handlar inte om det sportsliga i första hand, utan snarare om vikten för en storstad som Göteborg att ha ett derby. Det ska om något inte underskattas. Dessutom har spelarna i bägge lagen varit ute och pratat om detta som om de vore supportrar, alltså de har också känt abstinens efter ett riktigt derby. Jag tror inte att det finns en enda människa i vår stad som missat, eller framförallt kommer missa denna match. På ett eller annat sätt.

Johnny B – Fruktansvärt roligt och faktiskt helt vitalt för Göteborgsfotbollens utveckling på sikt. Alla lag behöver en riktig antagonist, en som supportrar har riktiga känslor för och det har vi inte haft i staden på många många år. Hatlag från resten av Sverige varierar över tid och beror helt på var, man som supporter, kommer ifrån. För vissa är det gnaget, för andra är det Malmö och för en tredje är det Öis. Men alla kan enas i sin avsky inför lillebror Gais. Staden behöver ett riktigt derby för att hålla intresset för fotbollen glödande över tid.

Vilka chanser har Gais att klara sig kvar i Allsvenskan, och på lång sikt etablera sig som ett Allsvenskt lag?

Arvid – Det är egentligen lite för tidigt att säga. Inför säsongen, och än mer efter premiären mot BP, var jag övertygad om att de grönsvarta skulle falla rakt ner i Superettan. Därefter har man tagit ganska många poäng, och dessutom stått för insatser som imponerat. Däremot är det möjligt att man lever lite på vågen av att vara tillbaka i Allsvenskan igen. En käftsmäll från storebror Blåvitt på måndag och jag ser det som ganska troligt att resten av säsongen snarare liknar 0–4 förlusten mot BP än någonting annat. GAIS är svårtippade. 

Charlie – Jag trodde att Gais skulle bli jumbo i årets allsvenska. Det är naturligtvis fortfarande möjligt, men jag ser lag som är svagare (läs IFK Värnamo). Däremot tror jag att man ska passa sig för att läsa sig blinda på alla dessa hyllningar. Så som jag ser det har Gais presterat bra i 180 minuter, och med bra menar jag tillräckligt bra. Till exempel slog man ett Mjällby som stod helt utan ordinarie mittbackar, den flyten tror jag inte finns säsongen igenom. Det kommer bli tight i botten, och det som fäller avgörandet är faktumet att man har en spelare som August Wängberg på plan, då ska man bara ur allsvenskan.

Skulle Gais lyckas att lösa kontraktet tror jag att etableringen blir svår, detta på grund av två orsaker. Akademin håller inte i närheten av klass (Trots Beckman/Cardakilja) samt en väldigt begränsad ekonomi. Ja, det finns klubbar som löst det trots en svagare akademi och ekonomi, men så är inte fallet här.

Johnny B – Jag tror att det finns en bra chans. Gais har en bra strategi och klarar av att prestera med små medel. Men det gäller att föreningen fortsätter att göra allting rätt, för Allsvenskan är en oförlåtande liga, och börjar man slarva och ta genvägar åker man till slut ut med huvudet före. Klarar man av att spela disciplinerat och har lite tur med att undvika skador tror jag att Gais kan säkra en kvalplats i år och sedan bygga vidare på det.

Alltid Blåvitt2024-05-03 18:08:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg