StartfotbollEnglandPremier League-panelen: "Jag tror inte Rodgers är rätt man"
Lagbanner
Premier League-panelen: "Jag tror inte Rodgers är rätt man"
Tottenhams fiasko den här säsongen exemplifieras av en 300 miljoners-anfallare som inte kan göra mål.

England

2014-12-12 15:30

Premier League-panelen: "Jag tror inte Rodgers är rätt man"

Premier League-panelen är tillbaka med en ny medlem i Liverpoolswedens Alexander Nilsson. I hans första paneldeltagande diskuterar vi lagen i kris och schakteringen av Premier League.

Author
Henrik Örtenvik

1 kommentarer

Vi närmar oss halvtid i Premier League och kan börja dra en hel del slutsatser om säsongen. Tre lag som investerat mycket, men som inte lyckats förvalta det, är Tottenham, Liverpool och Arsenal. Om vi börjar med Tottenham. Hur mycket tid ska klubben ge sina Bale-förvärv att acklimatisera sig? Om spelarna inte höjt sig efter 1.5 år, gör de någonsin det?

Alexander Nilsson:
- I det här läget är det svårt att dra alla nya spelare över en kam. Av spelarna Tottenham köpte in sommaren 2013, kan man bara ranka en av spelarna som en lyckad värvning. Då talar jag givetvis om Christian Eriksen. I övrigt är det främst de dyra värvningarna, däribland Paulinho, Soldado och Lamela, som inte hittat rätt. En av anledningarna till att det gått trögt kan vara att man köpte in ganska många nya spelare till startelvan på en gång, men där ligger förstås inte hela förklaringen. Tottenham är inne på sin tredje tränare som får försöka jobba med dessa spelare, utan några rejäla skillnader i prestation. Det kan bero på att spelarna inte passar in i laget eller ligan, men jag tycker man bör vara försiktig att räkna ut spelare som helt klart har kvalitet. Lamela har fortfarande en otrolig talang, Paulinho är fortfarande en bra spelare i rätt lag. Jag är dock inte lika säker på att Roberto Soldado någonsin kommer komma tillbaka till sin Valencia-form, men vad vet jag? Jag skulle dock inte bli jätteförvånad om han går en Fernando Torres-framtid till mötes.

Adam Bills:
- I mitt tycke finns det post-Bale-värvning som gjort bra ifrån sig och det är väl rimligen Christan Eriksen och Nacer Chadil. Bägge har ju skapat de flesta av Spurs ligamål denna säsong, vilket inte är väl så pjåkigt för att vara mittfältare? På andra sidan spektrumet kan man väl säga att anfallaren Roberto Soldado är den största floppen bland Bales ”ersättare”. Han har ju inte presterat alls, bortsett från någon enstaka match. För ett lag som Spurs med siktet högt ställt så bör man nog fundera över spelare som inte presterar så de inte sänker hela laget. Särskilt gällande Soldado så är nog 1,5 år nog i det lägre laget för vad man får förvänta sig av en dyr värvning, som spanjoren var, att acklimatisera sig. Att byta spel i La Liga mot Premier League var nog lite för mycket för Soldado tror jag, och därför så kommer han nog aldrig att vänja sig, för det borde nog ha hänt tidigare.

Ett exempel på detta är nog Graziano Pellè i Southampton, Arsenals Alexis Sanchez eller givetvis Chelseas Diego Costa, alla tre har gjort fina debutsäsonger än så länge i Premier League, och alla är nyförvärv från andra europeiska ligor. Skillnaden kan dels ligga i personlig utveckling, men även hur väl lagets spelstil passar dem.

Richard Lantto:
- Längre tid än de ger sina tränare i alla fall. Inte lätt att vara ny spelare och sen se nya tränare komma in. En ny tränare som vill spela på sitt sätt och satsa på sina juniorer eller köpa nytt. Visst har några varit felaktiga värvningar, andra ok och en del har visat glimtar men med en massa nya spelare så kommer det vara svårt att få ihop det oavsett. Tänk om andra klubbar (läs Liverpool) kunde lära sig att det är svårt att köpa in en halv ny startelva. Tottenham måste rannsaka sin värvningsstrategi, göra sig av med de som inte bryr sig (inte nödvändigtvis nyförvärven, finns andra som bara tänker på sig själva) och ge tränaren tid.


Är Brendan Rodgers rätt man för Liverpool?

Liverpool var nära titeln förra säsongen, men den halkade iväg i sista sekunden. Karma har slagit hårt på Rodgers som sa till Villas Boas att "Om man värvar för en miljard ska man vinna ligan". Hur ska Liverpool ta sig ur det här? Och är Rodgers rätt man att göra det?

Alexander Nilsson:
- Förra säsongen var Brendan Rodgers taktiskt flexibel, spelade till lagets styrkor och förändrade laget vid behov. Denna säsongen är han precis tvärtom. Otroligt enkla misstag begås i match efter match, oviljan att inse sina brister är enorm och lägg där till oförmåga att fatta tuffa beslut. Med några ganska enkla ändringar kan Liverpool både på kort och lång sikt bli ett bättre lag. Jag vill att Rodgers ska vara rätt man att ta Liverpool ur det här, men jag tror inte han är det. Det finns för stora brister med honom på alldeles för fundamentala delar när det kommer till att träna ett topplag. Om Rodgers ska vända det här kommer det krävas rejäla förändringar, och dessa behövs i så fall göras inom en snar, snar framtid.

Adam Bills:
- Jag tror Rodgers är rätt man för jobbet, men att sommarens stora inköp kom för snabbt och för många på en gång. Återigen refererar jag till det som jag skrev för ett par månader sedan i panelen angående att ha tålamod med en tränare som reformerat klubben på något sätt. Rodgers är en bra tränare; titta bara på förra säsongens bedrifter, men är kanske inte erfaren nog att hantera större övergångssummor, eller möjligen spelaren med egon som Balotelli. Del två är att det tar tid för ett lag som består av flera nyförvärv att spela ihop sig, exempelvis Man City under sina första år med Mancini och därefter började deras klättring. Ett annat exempel är mitt egna Leicester som tog en säsong i the Championship att bygga upp ett lag à la Nigel Pearson och gick säsongen efter upp till Premier League.

Alltså tycker jag Liverpool ska ha tålamod med Rodgers och låta han arbeta lugnt och metodiskt. Men visst, om det inte släpper framåt sommaren så kanske man ska börja fundera på om han är lämplig för jobbet eller inte.

Richard Lantto:
- Liverpool överpresterade rejält förra säsongen, delvis på grund av att de slapp Europaspel. Det och att man tappat Suarez samt att Gerrard inte är lika dominerande i år gör det svårare. Tätare matchning, med en i och för sig bredare trupp, och motståndare som börjar lära sig Liverpool var något som självklart skulle påverka. Saknaden av Suarez, men även Sturridge, en annan aspekt och kombinerat med att de inte var fullt så bra som ligaplaceringen förra året innebär att de aldrig skulle ha något med titelkampen att göra. Sen har de misslyckats mer än man trodde men om Rodgers överpresterar ett år så skall han få möjligheten att underprestera ett annat. Hur är en annan fråga? Att köpa Balotelli var verkligen inte rätt lösning utan det behövs en spelare som kan leda anfallet och om Sturridge dessutom blir frisk kanske man kan vara med i kampen om en CL plats. Börja gärna med en vinst i helgen.


Wenger vandrar av planen efter ännu en förlust.

Varje säsong höjs röster för att Wenger ska lämna över rodret. Förlusten mot Stoke accentuerade hur långt laget är från att slåss med de bästa lagen i ligan. Vad skulle ni göra om ni satt i Arsenals styrelse?

Alexander Nilsson:
- Arsene Wengers vara eller icke vara är en relativt komplex fråga enligt mig. Personligen tycker jag om fransmannen väldigt mycket, och det han gjort för Arsenal och engelsk fotboll är otroligt. Men samtidigt tycker jag att det finns ett stort problem hos Arsenal som Arsene aldrig kunnat råda bot på. Jag syftar på mentaliteten. Arsenal av idag har en förlorar-mentalitet, som inte sällan också genomsyrar fanskaran. Jag trodde själv att en stor del av denna mentalitet skulle försvinna i och med köp som Mesut Özil och Alexis Sánchez, men det gör den inte. Jag tvivlar på att Wenger någonsin kommer att kunna implementera en riktig vinnarmentalitet i Arsenal, och därför är det kanske läge att lämna klubben i sommar. Med det sagt är det långt ifrån säkert att en ny tränare skulle göra det lika bra som Wenger. Men en ny tränare kanske dalarna skulle bli djupare rent ligapositionsmässigt, men topparna skulle också kunna bli högre. Jag hade tagit chansningen och försökt hitta ny tränare efter säsongen.

Adam Bills:
- Först och främst verkar det som att styrelsen ha väldigt mycket tålamod med Wenger. Jag tror att fransmannen dels lever på sina gamla meriter från början av 2000-talet, dels den respekt som han ådragit sig under sina år vid rodret; efter Sir Alex är han ju närmast en institution inom engelsk fotboll.

Om jag själv satt i Arsenals styrelse skulle nog mitt tålamod börja brista. Klubben har i grova drag samma spelarutgifter som sina "traditionella" konkurrenter, det vill säga Man United, Liverpool och Chelsea. Man har lagt stora summor på enskilda spelare i form av Mesut Özil och Alexis Sanchez, varav den sistnämnda har gjort bra ifrån sig än så länge. Men laget runt omkring Sanchez nog får betraktas som ganska mediokert i jämförelse med exempelvis Chelsea eller Man City. Jag tror att Arsenal hade mått bra av att man värvar två eller tre bra spelare för samma summa som de två ovanstående köptes för. Klubben behöver vara bra all-around för att de ska kunna utmana toppen, vilket jag inte tycker att de är i nuläget. Exempelvis har ytterbackar försvagats sedan Clichy och Sagna lämnade, på innermittfältet då Cesc Fabregas gick till Barcelona eller anfallet sedan Van Persie såldes till Man United.

Det kanske är så att styrelsen helt enkelt är nöjda med Wengers arbete, eller så väntar de rimligen på att han ska gå i pension för att de inte riktigt vågar göra sig av med fransmannen självmant. Jag själv skulle nog börja fundera på en ersättare redan nu, oavsett om han går i pension eller inte.

Richard Lantto:
- Ge Wenger pengar och tvinga han att spendera dom. Under tiden säga åt fansen att hålla käften när han levererat enligt förväntan i 10 år. Otroligt bortskämt att börja be deras bästa tränare någonsin att dra åt helvete. Det är ju ändå bara ett drygt halvår sen han vann två titlar även om en bara existerar i Wengers hjärna. 4e plats titeln som Wenger hänvisar till är mer absurd än den riktiga titel som Manchester City fick när de vann play-off finalen till det som är the Championship. Hur som helst så kommer gubben säkert leverera en ny fjärdeplats i brist på motstånd och bättre kan man inte förvänta sig.


Efter en skakig inledning har van Gaal fått ordning på United.

De lag som klarar sig bäst just nu är de med bottenlösa skattekistor. Uniteds miljarder i somras börjar betala av sig och nu ligger laget trea. City har hittat formen och har slagit både Bayern och Roma för att ta sig vidare i CL. Chelsea maler på och kommer slåss på alla fronter. Just nu känns avståndet till de med mindre pengar större än någonsin. Ska vi förvänta oss en schaktad liga framöver? Och vad gör det för intresset för ligan?

Alexander Nilsson:
- En schaktad liga är något som absolut kan komma att bli verklighet. Det går dock att säga att vi redan har en väldigt ojämn liga, vilket stämmer till viss del. Financial Fair Play, som skulle gynna sämre och fattigare klubbar, riskerar nu att bli kontraproduktivt. Om bestraffningarna blir så tafatta som de varit för en del klubbar hittills kommer antagligen rika klubbar vinna på det här. Om en Europeisk superliga blir verklighet splittras båda fotbollen och dess supportrar, vilket i sig alltid är negativt. Intresset för en schaktad liga skulle förmodligen vara delat. Jag är säker på att massor skulle tröttna på ligan om det når en viss gräns.

Adam Bills:
- Tyvärr så blir det så mer och mer under de senaste säsongerna. Som Leicesterfan har jag under de två senaste månaderna börjat uppleva hur tufft Premier League är för en nykomling som Leicester, som givetvis inte investerat lika mycket som Chelsea, City eller United. Visst har Leicesters ägare utlovat miljoner för att hålla Leicester uppe, men pengarna förs ju inte över till Pearsons inköpskonto direkt för det. Därav så tror jag att gapet mellan toppen och botten kommer att fortsätta finnas.

Däremot så finns det flera undantag i PL, som West Ham och Southampton som båda gjort fina säsonger än så länge med i jämförelse lite kapital. Men att dessa ska utmana Chelsea och Man City är nog inte så troligtvis, dock möjligen om en plats i Europa League eller till och med Champions League är rimligare.

Jämfört med andra europeiska ligor så är den engelskt den klart intressantaste. I Spanien finns två(-tre) lag som gör upp om titeln, i Tyskland typ bara Bayern Munchen. I England finns åtminstone tre-fyra lag som är reala titelutmanare och en drös klubbar där bakom som inte är totalt ifrånsprungna. Därför tror jag att intresset för ligan fortfarande kommer finnas kvar i allra högsta grad. Exempelvis är gapet mellan trean United och tian Spurs bara sju poäng.

Richard Lantto:
- Om vi börjar med mitt City så har vi förvisso en av världens största kistor men konstiga regler gjorde oss förhindrade att använda den i somras. Inget större problem då vi är Premier League mästare och har en trupp som skall vara med i toppen men några Chelsea eller framför allt United värvningar kunde vi inte göra. Chelsea vann EuroJackpot när de sålde David Luiz för 50m euro och kunde för de pengarna värva Fabregas och Costa vilket var bra business. Vad United håller på med är en helt annan femma. Tydligen skall de satsa på Galacticos i framtiden men även om de skrapat ihop en del poäng på slutet så är satsningen hittills rejält skakig. De vann ändå PL för 1,5 år sedan och har sedan dess spenderat åtskilliga miljarder. Har tydligen både dyraste trupp och största lönebudget så om de inte placerar sig topp fyra så är det en katastrof. Ändå vann de turligt mot Southampton och West Ham har presterat lika bra så jag skulle inte helt ge upp de mindre lagens möjligheter. Vill man ge de mindre lagen än mer chans så måste man riva upp den inhemska fair-play regeln som endast existerar för att vissa gamla storlag är rädda för konkurrens. I grunden så är TV-avtalen rättvisa vilket innebär att alla lag har pengar och kan köpa utifrån. Det och tradition gör ligan till den mest intressanta alltid.

En väldigt intressant tv-helg väntar med bland annat Arsenal-Newcastle, Swansea-Spurs och United mot Liverpool. Hur lyder era tips?

Alexander Nilsson:
- Arsenal har en förmåga att alltid resa sig när man satt sig själv i skiten. Förlust mot Stoke förra helgen, vinst mot Newcastle denna. Swansea-Tottenham känns rejält lurig att tippa, men jag tror att det slutar lika efter ett par mål vardera. I helgens riktigt stora match möts ett lag som är på uppgång och har en positiv trend, och ett lag som inte vinner sina matcher och åkte ur Champions League-gruppspelet i tisdags. Även om Liverpool brukar kunna höja sig i stormatcher och spela bra mot United, så tror jag att Old Trafford blir en för tuff prövning. Jag tror United vinner.

Adam Bills:
- En rad intressanta matcher från en neutral synvinkel. Mitt enda säkra tips är att United kommer besegra Liverpool hemma på Old Trafford, men det lär säkert bli tight. Bytet till Louis van Gaal har sakta men säkert börjat ge avkastning för the Red Devils den senaste tiden efter den hakiga inledningen, och jag tror man är starkare än Liverpool som nätt och jämt lyckades besegra Leicester för 1,5 vecka sedan.

Övriga två matcher är mer öppna i mitt tycke. Fanfavoriten Alan Pardew har verkligen fått fart på Newcastle efter deras usla inledning, och segern hemma mot suveräna Chelsea är väl rimligen ett kvitto på transformationen. Frågan är om deras starka form räcker mot Arsenal som förlorar borta mot Stoke med 3-2 efter 3-0 i halvtid. Nja, jag lutar nästan mot att gardera mig 1X. Slutligen är Swansea-Spurs nog den svåraste matchen att tippa då bägge blandar och ger rätt friskt. Kryss?

Richard Lantto:
- Jag helgarderar med 1X2. Arsenal skärper sig och vinner mot ett Newcastle som är upp och ner men i grunden bättre hemma än borta. Swansea och Spurs delar på poängen i en tråkig tillställning och Liverpool skräller på Old Trafford. Naturligtvis önsketänkande men om Liverpool skall börja röra på sig och stoppa spekulationerna om tränarbyte så är det dags för en tung bortaseger. United imponerar inte mycket förutom att de börjar lära sig att skrapa hem poäng. Det kan inte hålla för alltid även om de rimligtvis är favoriter innan matchen. Förövrigt åker ett b-betonat City till Leicester och visar att det räcker med 3 gjorda mål för att vinna.
 

em2025-sponsored-image

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.

spela18-logostodlinjen-logospelpaus-logospelinspektionen-logo