Rapport av Jens Karlsson från lägret! "Utveckla individer och lag är extremt häftigt ".

Rapport av Jens Karlsson från lägret! "Utveckla individer och lag är extremt häftigt ".

Kalmar FF befinner sig på träningsläger i spanska Pinatar. Vi tog en pratstund med assisterande tränaren Jens Karlsson för att höra om hur lägret varit hittills, vad man har lagt fokus på och vad man gör när det inte är möten och träningar. Vi pratar också om hans roll i ledarstaben som assisterande tränare och hur de fördelar arbetet emellan sig. Till sist pratar vi om morgondagens match mot Polissya från Ukraina och vad man kommer att fokusera på i den matchen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig som assisterande tränare?
Generellt så ser en dag ut ungefär så här för mig. Är på plats på GFA någon gång mellan 07.30-08.00. Klockan åtta så sätter Henrik, Emin, jag och Ludde oss ner och går igenom de sista detaljerna inför dagens träning. Sen har vi möte med resten av staben 09.00 där vi går igenom träningen och andra saker. 10.00 har vi möte med spelarna där vi presenterar dagens träning och oftast även en utvärdering av gårdagens träning med hjälp av klipp. 11.00 drar vi igång träningen. Efter träningen så är det en hel del arbete med att utvärdera dagens träning via video, kolla på kommande motståndare och ibland så har vi teoripass eller gym på eftermiddagen. Sen använder jag mycket av eftermiddagen till att planera morgondagens träning ihop med Henrik och Emin.

Vad är skillnaden på att bedriva träningsverksamheten på träningsläger jämfört med hemma på Guldfågeln Arena?
Den stora skillnaden är att man har ännu mer tid tillsammans. Ingen ska hem och hämta barn eller andra saker. Utan vi har i princip tillgång till spelarna hela tiden. Det är ju den stora skillnaden och det ger oss stora möjligheter att maximera tiden.

Vad är det roligaste i din roll som assisterande tränare?
Jag gillar väldigt många delar av mitt uppdrag. Jag tycker det är roligt att jobba med analys av motståndare, det är roligt att utvärdera träningar, planera träningar, vara ute på planen osv. Men allra roligast är det faktum att man får arbeta med utveckling varje dag. Att få vara med och försöka utveckla individer och lag är extremt häftigt och något jag verkligen gillar.

Vad är det svåraste i din roll?
Det svåraste i fotboll och i min roll tycker jag är att undvika att låta känslorna styra allt för mycket. Att inte låta besvikelser eller framgångar påverka vårt dagliga arbete för mycket så att vi tappar fokus på det som driver vår utveckling framåt.

Hur ser rollfördelningen ut mellan dig, Henrik och Emin?
Vi tre jobbar extremt tight ihop. Även om t ex jag är mer ansvarig för något så gör vi inget ”själva”. Utan vi tre hjälps åt med allt vill jag påstå. Men mer konkret så är ju Henrik den som leder arbetet och den som har sista ordet. Emin har bland annat ansvar för transitiondelen, dvs extra fokus på de unga spelarna som kommer från U19. Han är också den drivande när det kommer till individuellt arbete med spelarna på planen. Jag har ansvar för planeringen, både på kort och lång sikt. Dvs jag och Ludde tittar på hur den kommande månaden ska periodiseras och planeras. Sen är jag ansvarig för den dagliga planeringen av träningen, som jag givetvis gör ihop med Henrik och Emin. Jag är också ansvarig för analysdelen. Där jobbar jag ihop Sjöstrand, Swärdh och Emin.

Under matcherna, vad ligger ditt fokus då?
På matcherna så har jag kontakt med vår analytiker på läktaren. Han ger mig feedback om vad han ser och jag kan ställa frågor utifrån saker man kanske inte alltid ser perfekt nedifrån sidlinjen. Emin och jag brukar fördela det så på matcher att han tittar mer på det defensiva och jag mer på det offensiva.

Om vi flyttar fokus till träningslägret där ni just nu befinner er, vad har ni främst fokuserat på under träningarna?
Vi har haft mycket fokus på framförallt hur vi skapar målchanser och våra rörelser i straffområdet och vilka ytor vi vill attackera. Vi har också haft fokus på vårt försvarsspel. Både högre upp i planen och runt egen box. Vi kommer även lägga fokus på fasta situationer de sista dagarna.

Vilka fördelar ser du med att åka på träningsläger utanför Sverige?
Som jag nämnde tidigare så är det ju väldigt bra att få så här mycket tid tillsammans. Även socialt så är det väldigt bra, man lär känna varandra och alla nya får möjlighet att komma in i gruppen. Sen fotbollsmässigt så är det givetvis en fördel att få träna på en bra plan och i bra förutsättningar. Så har ju inte varit fallet i Kalmar innan vi åkte av olika anledningar. Men här kan vi jobba på precis det vi vill och vädret eller planer är inget vi behöver ta hänsyn till.

Ni har med er ett antal spelare från akademin till lägret, går det att peka ut någon spelare som sett extra pigg ut hittills?
Jag tycker att dom allihop har gjort det bra! Svårt att peka ut någon individuell, utan min upplevelse är väl mer att det skiftar lite från dag till dag vem av de unga som ”har den bästa dagen”. Vilket är precis så det brukar vara med unga spelare. Men de jobbar jäkligt hårt, har härlig energi och visar en stor vilja att ta till sig av instruktionerna de får. Så det är bara positivt runt dom.

Det har ryktats om att Rasmus Elm och Emin Nouri spelade i internmatchen, hur kommer det sig och hur skötte de sig?
Jo men det stämmer. Anledningen är så enkel som numerärt. Dvs vi behövde ha med dem för att kunna spela 11v11. Det var några spelare vi behövde avlasta, precis som det alltid är på sådana här läger och då har vi ju turen att ha de två som kan hjälpa till. De skötte sig alldeles utmärkt.

Det sägs att spelarna spelar en del kort under sin lediga tid. Vad gör ni i ledarteamet när det inte är träningar och möten?
För oss ledare är det väldigt mycket möten. Både i stora och små konstellationer. Mycket individuella samtal med klipp och feedback. Så speciellt mycket ledig blir det inte. Men när vi har lite ledigt så är det en del spel även bland ledarna eller bara lite ”skitsnack” över en kopp kaffe.

Hur ser du på den kommande matchen mot Polissya som ni möter på fredag och vad kommer ni lägga fokus på inför den?
Först och främst så är det ju ett bra lag vi ska spela mot. Ett steg upp jämfört mot det vi mött tidigare. Dom är ett väldigt fysiskt lag som spelar med mycket energi i både försvar och anfallsspelet. Dom trycker upp många spelare högt upp i planen och vill snabbt spela framåt. Dom har en del skickliga spelare med. Men vårt primära fokus är givetvis på oss själva. Spelmässigt så blir fokus på det vi jobbat med i veckan, dvs hur vi attackerar deras box och hur vi pressar dom. Vi vill se att vi tar steg i de delarna av spelet.

Vi säger stort tack till Jens Karlsson för att han tog sig tid och önskar honom lycka till under morgondagens match. Mer om den kommer i den vanliga införrapporten.

Christoffer Karlströmkalmarcoffe2024-02-01 13:44:00
Author

Fler artiklar om Kalmar FF

Jens Karlsson inför Mjällby AIF "Vi har inte haft problem med att fylla tiden."