Gamla Ullevi, 2023-05-27 15:00

Örgryte - Gefle
3 - 1

Reflektioner efter 3-1 mot Gefle IF

Reflektioner efter 3-1 mot Gefle IF

Gårdagens möte som slutade 3-1 mellan ÖIS och Gefle IF bjöd på både det ena och det andra men framförallt årets snyggaste mål och ytterligare tre poäng som placerar Sällskapet på en tionde plats i tabellen. Här skriver jag av mig lite tankar och reflektioner som dykt upp efter matchen.

Den ständiga utvecklingen 
Som rödblå är man numera van vid känsla av att jobba i motvind och att flytet aldrig är på vår sida. Kanske började vissa känna av de vibbarna återigen då Jeff och grabbarna hackat lite i upptakten av säsongen. Jag kunde absolut också dela den känslan, i alla fall en oro för att den här truppen hemsöks av tidigare års misslyckanden. Men när det har blåst kallt så har hela laget slutit sig och funnit trygghet i sin egen kapacitet. Trots att vinst inte kom förrän i omgång 7 så har Jeff fortsatt trycka på de positiva tendenser laget visat i varje match och den utveckling truppen gjort vecka för vecka. Efter 3-1 mot Gefle känns det som att denna ständiga utveckling och envishet från laget äntligen börjat bära frukt i form av trygghet och en tydlig kollektiv spelidé, som i sin tur leder till beslutsamhet och kreativitet. Att det inte varit såhär sedan omgång 1 är inte konstigt, Jeff, Albin och en stor del av spelartruppen har inte jobbat länge i ÖIS och därför är det rimligt att de behövt ett par omgångar för att få sin fina fotboll att sätta sig och översättas till trepoängare. Det är långt ifrån perfekt och detta laget har fortfarande stora kliv att ta men det känns som att det verkligen börjar ta sig. 

Jeffs förtroende för dagens elva
Under tidigare år tycker jag att vi sett ledare inom ÖIS som inte vågat testa nya spelare och ta tuffa beslut i form av att bänka etablerade spelare, detta har varit något som hämmat Sällskapet, men nu är det nya tider. En av Jeffreys stora gärningar på den korta tiden han varit här är det faktum att han vågar ta tuffa beslut och testa nya idéer och spelare. Vi har sett flera spelare som man på förhand sett som rotationsspelare som nu känns alldeles självklara i en startelva, bl.a trickstern Hady Saleh Karim, den egna produkten William Svensson och Erion Sadiku som gör årets mål mot Gefle. Alla dessa spelare är alla stora talanger men jag tror att vetskapen om att Jeff vågar ta tuffa beslut och endast spelar de som han tror på mest gör dem självsäkra och modiga i sitt spel vilket ledit till stor utveckling. Till exempel tror jag inte att Erion vågat ta det där långa skottet om han inte hade Jeffs tillit. Man ska inte jinxa men jag gör det ändå, Jeff är det bästa som hänt klubben på länge och hans påverkan på Sällskapet börjar redan bära frukt. 

Både offensiv och defensiv på plats
Efter 3-1 mot Gefle känns det som att både offensiv och defensiv äntligen är på plats och jag kan inte komma ihåg senast man gick på en ÖIS match och kände sig trygg i såväl offensiv som defensiv. Vi har en solid backlinje som presterat i varje match tillsammans i form av Wille, Styffe, Sangré, Tagesson och ett anfall som börjar komma igång med Noah Christofferssons målproduktion i spetsen. Ifjol var det defensiven som var ett stort problem, framförallt under våren och i år har man under de första omgångarna blandat och gett såväl offensivt som defensivt, men det har alltid varit antingen eller, den ena matchen har defensiven funkat och i nästa har den harvat och så vidare. Detta tror jag återigen landar i att Jeff fått lära känna truppen och nu kommit fram till hur truppen på bästa sätt ska ta sig an denna brokiga serie, samt har truppen blivit sammansvetsad och det finns en tillit sinsemellan där alla vet vad deras roll är och hur de förhåller sig till varandra. 

Momentum inför derbyt
Efter vinsten mot Sundsvall var man självklart lyrisk över tre poäng men det behövdes också följas upp av ytterligare en bra prestation för att bygga momentum inför derbyt. Det resultat och den prestation som vi gör mot Gefle tyder på att vi har all chans i världen att sänka ett Gais med stukat självförtroende. Visst har de stått för en bra säsongsinledning men i dagens läge har dem de facto bara tagit en poäng på två omgångar och vi har tagit sex av sex möjliga poäng. Kollar man på hur vi spelar mot Gefle och många av de tidigare matcherna ser man att vi har kapacitet att slå varje lag i serien och Gais är ett av dem. Så hur otroligt det än känns på grund av vår respektive Gais inledning så är det Sällskapet som har med sig momentum in i originalderbyt.

Publiksiffra
På vägen till Gamla Ullevi igår kände jag mig upprymd av att det äntligen var en helgmatch. En solig lördag i den tidiga sommaren, förutsättningarna kunde inte bli bättre för en publikfest där Sällskapet skulle säkra sin andra raka seger mot Gefle IF. Det sistnämnda löste vi då ÖIS körde över norrlänningarna men någon publikfest blev det inte. Visst är kärnan och de som visat sin kärlek och trohet i både med och motvind där och bidrar till prestationerna, men alla de som sitter hemma och häckar förstår jag mig inte på. Det är god stämning, gött väder och ett formstarkt ÖIS på plan. Nu finns det helt enkelt inga ursäkter längre, publiksiffrorna måste stiga. Nästa vecka är det viktigare än någonsin att alla dyker upp och drar sitt strå till stacken då vi ska krossa grönsvart i orginalderbyt och därmed skickar Gais hybris rätt ner i gruvan där de ska stanna resterande omgångar av säsongen. Så gå in och köp en biljett till er själva och närstående NU!

Vill ni höra mer av redaktionens tankar efter matchen mot Gefle så kan ni gå in och lyssna på avsnitt 99 av ÖIS-Snack, finns där poddar finns!
 

Love Sandén2023-05-28 13:24:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK