Tele2 Arena, 2023-10-22 15:00

Djurgården - Hammarby
0 - 0

Slaget om Tele2 Arena

Slaget om Tele2 Arena

Under söndagen spelar Hammarby och Djurgården på nytt derby på Tele2 Arena. En match som Hammarby har ordentlig plusstatistik i sedan återkomsten till Allsvenskan. Här är några fina minnen från de senaste åren, sett med grönvita glasögon.

Oktoberkylan hart tagit Stockholm med storm och nu väntar månader av gråa moln, regn och slask. Men innan vi når dit ska Hammarby och Djurgården spela säsongens sista Stockholmsderby. Sedan 2013 har lagen delat arena och rivaliteten mellan lagen har spätts på av sportsliga framgångar de senaste åren. Klassiska derbyn har utspelat sig här sedan Hammarbys tog steget tillbaka till finrummet. Vad sägs om spökmask a la Mats Solheim, en svängig 4-3 match från i våras eller en klackspark signerad Hammarbys lagkapten Nahir Besara

2015 – Kungen och kronprinsen
Om vi börjar vid början, av logiska skäl. Hammarby hade precis tagit steget tillbaka till finrummet och ställdes tidigt in i säsongen mot Djurgården. Fyllda av högmod efter de grönvitas kräftgång i Superettan de senaste åren, såg Djurgården och en majoritet av experterna blåränderna som stora favoriter. Men Hammarby ville annat. 

Förvisso fick Johannes Hopf se sig besegrad redan efter 27 minuter när Sam Johnson satte ledningsmålet. Hammarby såg tagna ut av stundens allvar. Ut i andra halvlek var det ett annat Bajen som gick att skönja när bengalernas rök hade lagt sig. Lagets stora kapten, Kennedy Bakircioglu gav Tim Björkström en lektion i ”peta och skjut” som han setn skulle glömma. Skottet som sitter i Höies bortre kryss går att veva i en evighet. 

Matchen stod sedan och vägde innan kronprinsen och Kennedys arvtagare satte ett av sina största avtryck i klubben. Nahir Besara var snabbast av alla i tanken när Sheriffens skott utifrån täcktes av försvarande blårand. Bollen studsade fram till Nahir Besara som utan att tveka satte klacken till och 2-1 var ett faktum. Segern var en indikation på hur kommande år skulle bli. En segerfri svit som höll i sig fram till hösten 2018 samtidigt som Hammarby visade att man var i Allsvenskan för att stanna denna gång.


2016 – ”När Hammarbus sjunger, då hörs det”
0-2 underläge efter halvtimmen spelad. För ganska exakt sju år sedan såg Hammarbys fina svit mot Djurgården ut att brytas. Man hade vunnit både vårmötet och i cupspelet tidigare under året och var sugna på trippeln. Men mötet på Tele2 under hösten började mardrömslikt för Hammarby. 

Walker och Ranegie såg ut att ge Djurgården tvåmålsledning att ta med till pausen och Hammarby var i brygga. Då klev Bajenbrassen Romulo fram när han behövdes som mest. En märklig sejour där de i stort sett enda målen han gjorde var i derbyn. Men vad gör det om man avgör mot antagonisterna. Då är kvantiteten sekundär. 2-1 i en fin båge över Höie blev 2-2 av bara farten när Smarason fick en fot på Kennedys inlägg. Resultatet stod sig till paus och i andra halvlek fortsatte den brasilianska anfallaren briljera. 

3-2 redan 7 minuter in i andra halvlek och Djurgården var ett slaget lag. Med kvarten kvar fullbordade Romulo sitt hattrick och slutresultat skrevs till 4-2. Matchens höjdpunkt är Ranegies intervju efteråt där han berättar om Hammarbys supportrar.
– Det är inte lätt att vara Djurgårdsfan, till och med jag tappar det. Det sjungs och sjungs och när Hammarby sjunger, då hörs det. Förstår du vad jag menar? Berättade en nedslagen blårandig anfallare efter matchen.


2018 – Hammarbysamba från Brandbergen 
Ett annat klassiskt derby som utspelat sig på Tele2 är bortaderbyt från 2018. Återigen tidigt på året och Stefan Billborn satt vid ratten och Hammarby hade börjat trampa igång. Tankovic, Djurdjic och Rodic bildade anfallslinje och skulle leda Hammarby mot nya höjder under säsongen där Bajen slutade på fjärde plats. Djurgården? De slutade på sjundeplats. 

Hammarby hade inlett piggt med fyra segrar och ett kryss de första fem, samtidigt som Djurgården hackade i tabellen. Muamer Tankovic hade haft en riktigt tuff sommar och höst när han anslöt under 2017. Hårt ifrågasatt kring sin fysiska status, arbetsinsats och avslutsförmåga. Men under Billborn blommade Tanken ut till en viktig kugge i offensiven och det var även han som med pannan prickskjöt in 1-0 mot Djurgården den 29 april 2018. 

Djurgården hade inte vunnit sedan Hammarbys återkomst, även om man varit nära ett par gånger. Nära kom man även denna gång då domaren valde att blåsa straff i den 77:e matchminuten. En straff som Kevin Walker förvaltade väl. Målet gav Djurgården hopp och när klockan hade passerat 90 såg det ut att sluta oavgjort. Men inhoppande Hammarbyaren från Brandbergen fick sista ordet. I den 91:a minuten rann Pa Amat Dibba igenom och kunde hur lätt som helst lyfta in vinstmålet framför hemmaklacken. Eufori utbröt på läktaren och ”Always look on the bright side of life” ljöd återigen från hela arenan. 



 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-10-21 15:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona