SPELARBETYG EFTER MJÄLLBY BORTA

Ett mittenmöte i Allsvenska 2023 kan knappast generera i några världsklassbetyg, det säger sig självt, men assisterande tränare Xavi Calm gjorde inför bortamatchen mot Mjällby sitt bästa för att frammana lugn, på ytan verkade allt stabilt i och runt Hammarby. Bättre insats än mot Kalmar senaste för Allsvenskan sämsta bortalag och dags för säsongens blott andra vinst i serien, och det mot erkänt krångliga motståndare på Listerlandet, alltså?

Oliver Dovin – 2
Trots ett tvålhandskat ingripande och en alldeles för lös passning som sånär hade kunnat rendera friläge för Mjällby en stabil match för seriens sannolikt mest lovande målvakt. Tredje raka hållna nollan och stod dessutom för en svettig räddning i 74:e som hade kunnat göra matchen mer spännande än vad den var.

Simon Strandh – 2
Visst underläge mot Ståhl på sin kant, men i stort sett en sedvanligt beslutsam och aggressiv insats av en av våra mentala fanbärare. Inte hans bästa men match för året, men ett par vassa aktioner räddar betyget.

Edvin Kurtulus – 2
Att Edvin värderas så skyhögt i samband med transferrykten är inte helt rimligt, landslagsplatsen till trots (den säger faktiskt inte så mycket), för i seriespelet har han inte alltid varit dominant. Inga större problem mot blekt motstånd i dag, även om bara en högerstolpe var i vägen för baklängesmål i första.

Mads Fenger – 2
Starkare tvåa än mittbackskollegan. Tryggheten personifierad och skadefri är Mads en av Allsvenskans stabilaste mittbackar. Bär försvaret på sina axlar med rutin och blick, steppar in vid medspelares felsteg. Det är en fotbollskonst att inte alltid synas där man behövs som bäst.
 
Nathaniel Adjei – 2
Det såg ut att nästan rassla till i Hammarbys målbur i samband med en nickrensning i första, men reprisbilderna visade att det inte var så farligt. Trygga 90 minuter och jag inbillar mig att det är matcher lik denna som får Adjei att utvecklas. Riktigt bra i andra när matchen i stort sett var i hamn.

Marc Llinares – 3
Första inhoppet mot Kalmar senast och tog för sig ordentligt från start mot ett förvisso svagt Hudiksvall i Svenska Cupen. Det har funnits frågetecken kring Llinares kapacitet och än är väl inte alla uträtade, men stärkte sannolikt sina aktier i åtminstone offensivt balanserade matchbilder som i dag. Om det innebär att Shaquille Pinas håller på att fasas ut som vänsterback återstår att se. Väger kanske lite lätt i vissa närkamper, men i dag många fina enskilda prestationer, snabbhet, känslig vänsterfot och ofta involverad på fasta. Lovade gott.

Loret Sadiku – 3
Få spelare i årets trupp tvingas utstå så mycket kritik på forum, i sportbarer och vardagsrum. Orättvist, tycker jag. Säsongen har varit stabil och kan knappast lastas för att spelidéer inte funkat och medspelare inte heller presterat. Verkar, precis som Mads Fenger, ofta i det tysta. Briljant inlägg till det förlösande första målet.

Fredrik Hammar – 2
Med kraft, vilja och sedvanlig David Ritschard-liknande passion tycks Hammar mitt i Tekie-gate vara helt given på mittfältet. Jag såg inte riktigt det komma, men det gillas. Cred till Marti Cifuentes som åtminstone i det fallet på konsekvens och kontinuitet. Stark inte minst i det defensiva arbetet och i dag även med en högkaratschans i första.

Nahir Besara – 3
Nahir har haft en tuff säsong this far, ofta varit hårt uppvaktad i en sönderläst spelmodell. Men, ett Stort men, han har fått lida av att omgivningen förändrats sedan i fjol då ”Ludde”, Bojanic och Jeahze gjorde livet lättare för honom. Oroande dock att det verkar krävas rätt många chanser innan de resulterar. Ändå stod han inför match för tio poäng, en siffra som skulle visa sig växa. Ett par onödiga bolltapp och fick ta en del stryk, men ett mål och en otroligt vacker assist säger det mesta.

Jusef Erabi – 3
Om Erabi var i stort sett osynlig mot Kalmar senast – vilket inte var enbart hans eget fel - såg det betydligt bättre ut i dag. Sedvanligt hård och oftast synlig. Fjärde målet för säsongen är en sak, och han hade dessutom kunnat få med sig en straff i 42:a, men även det defensiva jobbet imponerar. Kvaliteterna är inte enbart fysiska, utan han har även mycket annat i sig. Lovande inför stundande derby.

Adi Nalic – 3
Ofta kritiserad utifrån, men tar steg för steg och verkar trivas ypperligt i nuvarande spelmodell. Än klaffar inte allt, vilket kan göra att han ser bedrägligt loj ut, men ligger med sin blick och teknik bakom mycket offensivt. Vill tro att han kommer att bli alltmer mer betydelsefull för oss.

August Mikkelsen – 2 (in i 69:e)
Jag tycker uppriktigt synd om vår stjärnvärvning. Skadedrabbad både inför och under säsongen och brutalt fel utnyttjad sett till de kvaliteter han värvades för. Fick väl inte ut speciellt mycket i dag, men arbetskapaciteten är uppenbar och kan bli bra med en hel försäsong i kroppen. Mer synlig än …

Viktor Djukanovic – 2 (in i 69:e)
Var praktiskt taget helt osynlig fram till den 82:e, men den iskalla avslutningen efter Besaras geniala framspelning befäste ledningen i den interna skytteligan- Gott så.

Joel Nilsson och Marcus Rafferty (båda in i 88:e)
För korta inhopp för att kunna bedömas.
 

Per Planhammar2023-08-27 20:56:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona