Succétränaren kan lämna efter säsongen – ingen förlängning nära: "Behöver vara tydligt före beslutsfattande"
Mikael Bengtsson har utgående avtal med Gefle IF. FOTO: Jens Carlsson

Succétränaren kan lämna efter säsongen – ingen förlängning nära: "Behöver vara tydligt före beslutsfattande"

Mikael Bengtsson tog över ett Gefle IF i mer eller mindre sönderfall. Idag är man serieledare med tolv raka segrar. Men trots succén är det ingen förlängning nära. – Dialogen borde kanske startat tidigare, säger GIF-tränaren som i en intervju med SvenskaFans talar om sin egen situation med utgående avtal.

På väg tillbaka mot elitfotbollen. Ja, för varje match förstärks bilden av att Gefle IF snart återigen kan tillhöra Superettan. 

I helgen tog laget tolfte raka segern, efter en stark vändning mot Piteå som slutade med 4–1-seger efter att Jesper Carström nätat vid hela tre tillfällen. 

– Vi fick svåra förberedelser med tidig samling och flyget som inte kunde lyfta när någon var sjuk. Lunchen som bokats i Piteå fick ändras och tiden till uppladdning var kort. Jag är stolt att killarna hanterade det. Alla behöll det viktigaste, fokuset inför matchen. Rent spelmässigt var matchen bra. VI styr långa stunder och vänder underläget. En bra match, säger Mikael Bengtsson. 

GIF-tränaren som efter segern kan konstatera att avståndet ner inte har förändrats. Poängavståndet till närmaste laget Vasalund är åtta, som före helgen. Nu med endast sju matcher kvar. 

Ett läge som inte många hade förutspått inför säsongen. Visst har värvningarna varit lyckade och tillskotten under sommaruppehållet ökat konkurrensen. Men samtidigt är det tydligt att Mikael Bengtsson fått maximalt av sin trupp. 45-åringen som stabiliserade klubben efter tunga 2019, men även var lite ifrågasatt efter svajiga fjolårssäsongen med högre förhoppningar än sjundeplats.

I år har snacket varit annorlunda. Men samtidigt som Bengtsson hyllats och är nära att lyfta klubben till Superettan, är hans framtid i GIF inte säker alls. Hans kontrakt utgår efter säsongen.

– Det låter nog lite tråkigt, men mitt fokus är inte det. Igår var fokus att analysera matchen mot Piteå. Idag är det fokus att förbereda inför matchen mot Karlstad. Vi tar en dag i taget, som hela säsongen. Framgångsfaktorn har varit att inte sväva bort och tappa fokuset. Jag måste fortsätta. Vi måste fortsätta. Allt annat får komma med tiden. Jag lägger inte energin någon annanstans. 

Men faktum är att avtalet utgår efter säsongen, finns det dialog med klubben om din framtid?

– Vi hade ett möte nyligen. Initiativet var faktiskt från min sida, för klubbens skull. Vi vet inte serien till 2023. Det är dags att kolla olika scenarier. Skillnaden är stor mellan Ettan och Superettan. 

– Budget, sportsligt och organisatoriskt. Ett varsitt scenario. Ett om man blir kvar och ett om man flyttas upp. Dialogen borde kanske startat tidigare. Jag fick förklara mina tankar om lite saker. 


Mikael Bengtsson med sina assisterande – Mehmet Bakir och Sören Ericson. FOTO: Jens Carlsson

Han förklarar vidare att känslan är bra, men samtidigt att mötet var första av flera som kommer att behövas vara. Indikationen är dock att Gefle är ute efter fortsatt samarbete, enligt Bengtsson:

– Min känsla är att har en ingång till att hitta en lösning. Åtminstone var indikationen det. Det kommer dock krävas fler möten. Vi har endast haft en träff. 

Finns det intresse att stanna från sin sida?

– Självklart, men samtidigt finns det saker som behöver vara tydliga före beslutsfattande. Vi har haft ett möte nyligen. Därför har tankarna inte varit många kring det, eftersom det inte varit aktuellt. För min egen del är det dock viktigt att inte stänga några dörrar, utan vara öppen för diskussion. Förhoppningsvis kan dessa bli fler framöver. Det är viktigt att bägge sidor är överens. 

De två första säsongerna i Gefle fanns en övernattningslägenhet som Mikael Bengtsson nyttjade eftersom familjen bodde kvar i Sundsvall. 

Den lägenheten blev förlorad inför årets säsong, vilket har inneburit tågresor mellan städerna. Fler timmar med familjen i Sundsvall, men även mycket resande. Pendlingen har dock inte varit något bekymmer för Bengtsson, som snarare menar att tågresorna varit lämpliga arbetstimmar. Därför är inte det något som skulle vara till nackdel vid eventuella förlängningssamtal. 

– Kolla resultaten som varit. Pendlings-effekten, säger han lite skämtsamt och fortsätter: 

– Resorna har aldrig varit något bekymmer. För min del funkar det väldigt bra. Jag använder det lika som kontorstid. Man blir aldrig störd, utan kan arbeta fritt i två timmar. 

Du får välja – när är det något färdigt inför 2023?

– När alla sidor är helt överens. Men idag finns inte ens något att ta ställning till och fram till dess är det inget som får mitt fokus. Före något konkret finns är det nästa match som är mitt fokus.

Daniel Kraft vill inte heller beskriva vilka förutsättningar som sidorna ska komma överens om, men hymlar inte om att tränarfrågan är ett arbete som blir viktigt. Klubbchefen har tillsammans med Andreas Dahlén utsetts av styrelsen att ansvara för arbetet med nästa säsongs huvudtränare. Han lyfter arbetet som ledarstaben gjort och beskriver det aktuella läget med följande ord:

– Givetvis är det viktigt. Vi har haft ett första möte och ska träffas mer. Vi har varit oerhört nöjda med hans och ledarstabens arbete. Jag vill vara tydlig med detta. 

Är ambitionen att förlänga med Mikael Bengtsson?

– 
Absolut, det finns intresse. Årets säsong har varit otroligt bra. Det finns inga andra diskussioner. Men samtidigt är det vissa förutsättningar som behöver bli klara. Jag vill inte uttala detaljer, men serietillhörigheten blir en faktor. Oavsett är vår ambition att stärka sportslig organisation. Men återigen är det serietillhörigheten som kommer vara en stor faktor för arbetet, avslutar Kraft. 


Daniel Kraft ser förlängning med Mikael Bengtsson som "en möjlig väg". FOTO: Jens Carlsson

Hugo Ådvallhugoadvall@icloud.com@hugo_advall2022-09-20 15:00:00
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid