Svensk storvinst - Janogy tvåmålsskytt

Madelen Janogy banade vägen med dubbla mål. Sverige blev överlägsna i första playoff-mötet med 5-0 mot Bosnien och Hercegovina i Nations League.

Sverige tog sin an Bosnien och Hercegovina i Nations League första playoff-möte under fredagseftermiddagen. Frånvaron av storspelarna öppnade upp för nya ansikten, en av dem Häckentalangen Rosa Kafaji som fick göra sin debutstart i landslagströjan.

— Det har varit en dröm att få representera Sverige och damlandslaget, sade Kafaji till Sportbladet.

Drömstart för Sverige
Den bosniska försvarslinjen höll inte länge. Första halvlek gick Sveriges väg som inledde starkt med ett tidigt mål i matchens 5:e spelminut. Det var Madelen Janogy som efter ett inlägg från Blackstenius och ett fint samspel med Rytting-Kaneryd kunde nicka in ett öppet mål.

Sverige producerade ingen fortsatt bländande första halvlek. Trots en hög press och flera skapade målchanser, misslyckades man med att ta vara på dem. Bosnien utnyttjade spelvändningarna och satte press på Sveriges nykomponerade backlinje.

Det blev återigen Janogy som visade vilken högform hon är i när hon i halvlekens sista minuter nickade in Sveriges andra mål efter en hörna från Jonna Andersson.

Inget flyt i spelet
Den andra halvleken inleddes svagt för Sverige, som med ett lägre tempo och slarvigt passningsspel inte lyckades få ett flyt i spelet.

I 60:e minuten gjorde förbundskaptenen Peter Gerhardsson två byten, Kafaji och Lundkvist som ersattes av Anvegård och Kullberg.

Överlägsen andra halvlek
Angeldahl fick skriva in sig i målprotokollet när hon satte 3-0 till Sverige med kvarten kvar av matchen. Samtidigt fick Janogy och Blackstenius kliva av planen och ge plats åt Olivia
Schough och Pauline Hammarlund som båda två fick göra comeback i blågult.

Det tog inte många minuter innan Fiorentinas Pauline Hammarlund, som efter en långtidsskada fick göra sitt 7:e landslagsmål och satte 4-0 till Sverige.

Hammarlund blev inte den enda inhopparen som fick göra mål. Med fem minuter kvar av matchen sökte Anna Anvegård högra krysset och fick göra ett vackert 5-0 mål.

5-0 blev matchens slutresultat i Sveriges första möte i Nations League-playoff.

Nästa möte spelas på svensk mark den 28:e februari, 18:30 på Tele2 Arena.