Gamla Ullevi, 2024-03-30 15:00

Örgryte - Utsiktens BK
1 - 2

Tankar efter ÖIS premiär

Tankar efter ÖIS premiär

Premiär och förhoppningar. Sådana var nog känslorna för många av oss som tog sig till Gamla Ullevi på påskafton för att se vårt, i mina ögon, nybygge av ÖIS ta sig an Utsikten och därmed Superettan säsongen. Tyvärr förlorade vi matchen, men känslan efteråt för undertecknads del var ändå inte uppgiven. Inte heller känner jag att det var ett fiasko såsom vissa velat göra det till.

Det finns dock några frågetecken att reda ut när väl säsongen börjar arta sig och sätta sig vilket vi ska behandla. Men vi börjar med att gå igenom vad som från mina ögon sett snarare blev en trögstart för ÖIS än ett fiasko.
Om det är något man ska peka på så var det en match där inget av lagen egentligen vare sig visade energi eller nivå. Inget av lagen var egentligen bra, men ÖIS var det lag som stod för mer misstag så en förlust i efterhand kanske var föga förvånande. Dock var misstagen individuella och detta ska vi behandla nedan. Men först vill jag benämna lite om mina tankar som gick innan matchen.

Vägen innan premiären

Jag själv har, på grund av personliga anledningar, inte kunnat ta mig an en enda sekund av vår försäsong men från min egna uppfattning så har vår försäsong vart blandad. Det började med att rada upp en till syvende solid försvarsspel trots skador på nästintill alla tilltänkta startspelare utom Azulay och ett cyniskt spel som gav uddamålsvinster för att sedan ebba ut till att försvarsspelet inte riktigt funkar, spelare som inte kommit i nivå samt att vi inte kan göra mål på motståndare.

Försäsonger är vad de är, oftast krokiga, men det viktiga är att känna att det finns något konsekvent att hämta ifrån det. Ska man vara krass, så är också en vinst i de första 3-4 omgångarna något som egentligen mer gäller för de lag som vill utmana i toppen av tabellen. För att däremot undvika en säsong som ter sig likt de två senaste gäller istället att det finns ett spel som funkar, spelare som tror på planen (och sig själva) samt att det efter de inledande matcherna lossnar.

Ponera att det finns ett orakel som vet hur sluttabellen slutar och denne säger att vi mot slutet vet att vi är kvar i Superettan även om det hade betytt att vi förlorar de 4 första matcherna så kan nog gemene ÖISare hålla med om att man hade tagit en sådan säsong alla dagar i veckan.

Med detta sagt, vad var mina förväntningar innan matchen? Egentligen inte så många annat än:

Försvarsspelet ska inte vara som det har låtit under andra halvan av försäsongen
Det ska finnas en tydlighet i anfallsspelet

Försvarsspelet

I sin helhet kan man säga att försvarsspelet fungerade ok. När man möter ett lag likt Utsikten, så är det viktiga att man inte låter de diktera och styra matchen i de första 20 minutrarna. Klarar man detta så ger man sig själv lugn att själv etablera kontroll och resultatet blir då att motståndarna kommer behöva ställa om i hur de spelar. 

ÖIS lyckades med detta till viss del kan man säga men ändå inte eftersom Utsikten lyckades få in 1-0 strax efter klockan passerat 20 minuter. Men sett till vad vi gjorde så satte vi upp en sorts 4-3-3/4-4-2 rotering med laget högt upp i banan för att stänga passningarna in till Utsiktens nummer 15. Enligt mig var han den i deras lag som kunde hitta passningarna för att starta anfall eller till och med få laget till den sista tredjedelen snabbt. Detta fungerade bra som sagt, vi såg ett Utsikten som ställde om till att istället spela riskminimerande med långa bollar upp på nummer 9 för att istället ta kampen i andrabollarna. 
Där kommer vi till ett av våra nuvarande problem under matchen. Vi får jobba hårt för att vinna tillbaka boll och när vi väl gör det så är det svårt att etablera anfall eftersom Utsikten är där med många gubbar. Med det sagt så såg vi inte heller chanslösa ut, men Utsikten vann kamperna mer än oss. Dock utan att riktigt skapa något farligt.

De långa bollarna från Utsikten lämnade en detalj och det var gapet som uppstod mellan anfallare och mittfält. Där var de inte synkade eftersom mittfältet föll som de skulle men inte anfallarna. Detta var det som gjorde att Utsikten ofta vann andrabollarna, de var i numerärt överläge. Det ska noteras att i samtliga bilder ska man ej lägga någon vikt på spelarnas nummer, de är inte mappade mot vad spelarna faktiskt hade för nummer på tröjan i matchen utan mer för att tillustrera händelser.

Utsiktens uppspelsfas som ledde till numerärt överläge på andrabollar



















Men det största problemet i den här matchen var den individuella prestationen på Anton Andreassons kant. Det här blev tyvärr en match som han måste glömma, jobba upp sig ifrån och inte upprepa. Felpassningar, hamna efter i löpdueller på bollar i djup trots att man är närmast bollen, dra på sig en straff i onödan och tafatta ageranden i mer än 60 minuter gör inte någon backlinje säker. Inte heller blev det lättare för honom när Daniel Paulsson tyvärr inte orienterade sig i försvarsspelet vilket är den stora anledningen till 0-1 målet. I det fallet gjorde Anton det han skulle, däremot gjorde inte Paulsson det. I såna tillfällen måste man orientera sig för att hitta en gubbe och inte titta på boll som han gör. Annars släpper man till de där stora chanserna.

Summerar vi alltså försvarsspelet så såg det egentligen enligt mig ok ut, men mest ok. Fanns det något vi kan göra annorlunda? Jag tror inte det men oavsett vad så måste vi veta att Utsikten är inte det sista laget vi kommer möta som kampar så vi måste få ordning på detta samt att vi kan inte ha en kant så sårbar som Andreassons+Paulssons blev. Vi måste också tänka till att är vi i vår egna box, då måste vi hitta gubbarna som motståndarna söker. Som jag var inne på ovan, sådant här kan hända i en premiär men när serien etablerar sig så får det inte hända. Annars kan vi räkna med att vi aldrig håller en nolla i år.
Givet förutsättningarna för truppen så kan det bli bra när det väl är på plats med spelarna. Men det återstår att se.

Anfallet

Anfallsmässigt så tycker jag att det fanns en tydlighet i att försöka låsa upp Sana eller Isak på sina respektive kanter. Detta genomsyrades igenom hela matchen och jag tycker ändå vi lyckas med det. I den här matchen ställde Utsikten upp med ett 5-4-1 i sitt försvar vilket kräver svåra kombinationer och tekniska aktioner i trånga utrymmen för att skapa obalans hos motståndets försvar. Det bästa sättet i det fallet är därför att få in kantspelarna till att attackera på följande markerade ytor i bilden nedan som man i tekniska termer kallar för halvytor.

Alternativ till lågt ställda försvar är att attackera halvytor

Detta är ju tyvärr något vår trupp inte riktigt satte eller kunde hitta i denna match (kanske har vi inte egenskaperna för det heller) så istället utgick vi ifrån att låsa upp kantspelarna men mer för att få dem att göra inlägg och oftast det mot Noah. Att låsa upp detta gjordes antingen genom att han kombinerar felvänd alternativt genom att vända på spelet genom Amel. Tanken är god ända fram till slutprodukten dvs sista de sista 16 metrarna. Noah är enligt mig inte en spelare som gör sig rättvisa genom att spela som 9a. Han ska egentligen användas på en kant. Resultatet blev alltså att vi anfallsmässigt har en grund vi verkar stå på men slutprodukten finns inte, egentligen skapandet av något riktigt farligt vart lite tafatt. Även om den inte var helt borta.

Även när vi plockar in Edi så blir det svårt. Det såg såklart såg bättre ut men sättet han blev isolerad på ledde ju i slutändan till att vi fick ta till all längd som fanns i laget dvs att använda Lundberg och Styffe. Först då började det se mer farligt ut.

Således kan man undra om det inte hade vart bättre att ha Lundberg från start. Men givet att hans kontrakt går ut i sommar, samt att han förmodligen inte får förlängt så kan jag förstå att man kanske vill undvika detta och lita mer på sin tilltänkta trupp. Vi ska komma ihåg att Edi inte hade mycket att stå på för att man ska motivera 90 minuter i den här matchen. 
Summeringen från min sida är alltså att vi har ett spel som kan rendera i något men det måste också vara anpassat givet materialet. Så vad hade vi kunnat göra annorlunda i den här matchen? Ja det skulle nog vara att spela med Lundberg istället för Noah från start och söka andra ytor för våra kantspelare likt bilden nedan. 

Matchen
Nästa match ska vi räkna med att det blir tufft. Vi har ett Oddevold med vind i seglen från sitt avancemang (vi vet historierna om hur det går i början för nykomlingar), hemmapremiär och att det är svårscoutat. Men det är fortfarande tidigt också så vinden kan vända snabbt också! 
Så känslan än så länge är ok. Så egentligen varken dålig eller bra. Det hänger på om vi höjer oss.
Framåt röd, framåt blå!

Sina Syrous2024-04-01 13:00:00

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK