Bravida Arena, 2024-04-21 16:30

Häcken - Hammarby

Tankar inför Hammarby hemma

Tankar inför Hammarby hemma

Under söndagen gästas Häcken av Hammarby i deras strävan efter att ta sin andra raka vinst. Nedan finner ni ett gäng tankar inför matchen!

Andrum för oss alla
Det var nog väldigt viktigt för alla i och runt klubben att det blev tre poäng mot BP i måndags. Stundtals var det inte vackert, och försvarsspelet har fortfarande en bra bit att gå, men när allt kommer kring segrade Häcken med 4-3. Vinsten gör så att ingångsvärdena in i helgen blir mycket trevligare och stämningen inte lika ångestladdad som om Häcken hade varit vinstlösa efter tre matcher. Givetvis går det att bli mycket bättre - utvecklingen som vi har sett sedan försäsongen måste fortsätta - men vinsten mot BP gav andrum för Pacos stab och för oss supportrar.

Häckens nya högerback
Att starta Julius Lindberg som högerback mot BP var en av de mest överraskande laguttagningarna som jag sett en Häcken-tränare göra. Laguttagning föll väldigt väl ut. Mål, assist och en resolut insats i det defensiva för en spelare som egentligen brukar höra till där framme.Hans prestation var så bra att han nu måste anses vara opetbar tills vidare (i alla fall tills Valgeir är tillbaka). Dessutom känns det mycket mer spännande att spela med Lindberg som högerback än att använda Lindahl, som vi vet återvänder till Kalmar i sommar, eller Sandberg, som inte har kommit upp i den önskade nivån under den senaste tiden. Dessutom känns det som en bra lösning för Lindberg att få mycket speltid som annars hade haft svårt att hävda sig med dyra Inoussa och Layouni på kanterna

Ett statement
Att besegra Hammarby skulle vara ett statement, om vi ska prata Högmospråk. Matchen har potential att bli det som Djurgårdsmatchen inte blev, nämligen en vinst för att kickstarta säsongen 2024 och Pacos tid i Häcken. Det är en grej att vinna mot BP, det är något helt annat att vinna mot Bajen. En vinst mot detta Hammarby, som alltjämt också är ett nybygge, skulle innebära stor optimism in i en period där det kommer spelas många matcher. Redan på onsdag är det derby mot IFK Göteborg och ingångsvärdena in i den matchen hade varit mycket mer angenäma om Häcken skulle vinna under söndagen.

Perfekt ersättare
Det här har inget med söndagens match att göra, men efter att ha suttit med under presskonferensen efter matchen mot BP drog jag slutsatsen: Paco är rätt ersättare till Högmo rent personlighetsmässigt. En av de aspekter som jag var allra svagast för när det kom till Högmo var hans vänlighet, hans förmåga att under alla stunder fortfarande vara positiv och lyfta fram sina spelare snarare än att kasta dem under bussen. För mig är det en sån man som jag vill ska representera klubben. Trots att Mellberg var grinig efter BP:s förlust, och klagade på det mesta, höll Paco huvudet kallt och valde istället att hylla BP och Mellberg istället för att gå i samma riktning som sin tränarkollega. Ett proffsigt uppförande från Paco! Det återstår att se om han har de kunskaper att leda ett fotbollslag som Högmo har, men rent personlighetsmässigt känns det som att Häcken och Martin Ericsson träffat rätt.

Läget i truppen:
Nikola Zecevic har en ljumskskada som håller honom borta från spel. Dessutom är Valgeir Lunddal och Jeremy Agbonifo lårskadade och inte uttagningsbara till matchtruppen. Glädjande är att Johan Hammar är tillbaka i full träning med laget men är inte aktuell för match.

Truppen:
Abrahamsson, Linde, Sandberg, Lindahl, Hovland, Lode, Barrett, Lundkvist, Dahbo, Ishaq, Romeo, Gustafson, Rygaard, Lindberg, Chilufya, Youssef, Turgott, Layouni, Hrstic, Inoussa

Potentiell startelva (4-3-3):
Linde; Lindberg, Lode, Hovland, Lundkvist; Gustafson, Amane, Rygaard; Layouni, Chilufya, Inoussa

De fem senaste matcherna lagen emellan:
2023: Hammarby - Häcken 2-2, Allsvenskan
2023: Häcken - Hammarby 3-1, Allsvenskan
2022: Häcken - Hammarby 1-1, Allsvenskan
2022: Hammarby- Häcken 2-2, Allsvenskan
2022: Hammarby- Häcken 4-0, Svenska cupen

Melvin Malmberg2024-04-20 17:33:00
Author

Fler artiklar om Häcken