Bravida Arena, 2024-04-28 16:30

Häcken - IFK Norrköping

Tankar inför Norrköping

Tankar inför Norrköping

Under söndagen söker Häcken sin fjärde raka seger i årets allsvenska. På andra sidan står IFK Norrköping, som har inlett säsongen på ett ojämnt sätt. Nedan finner ni ett gäng tankar inför matchen!

Bra, men vi kan bättre
Pacos start i Häcken har under de senaste veckorna gått från dålig, till hyfsad, till bra efter veckans derbyseger på Gamla Ullevi. Fotboll handlar om att vinna, och i det anseendet har Pacos Häcken gjort det bra under de sista veckorna, men jag är nog inte ensam om att önska mer. Om man ser till statistiken så borde Häcken ha förlorat fler matcher än vad de har gjort i årets allsvenska. Man kan se detta som ett tecken på klass; kvaliteten på Häckens spelare är mycket högre än de andra lagen, och de behöver inte lika många chanser för att göra mål. Men man kan även se detta som en väckarklocka, ett tecken på att det är dags att steppa upp ytterligare ett snäpp och kanske vara lite mer bollförande än tidigare. En dominant insats, det hoppas jag på att se mot Norrköping imorgon.

En stomme av klasspelare
Efter fem omgångar kanske Häcken inte nått sin slutgiltliga destination när det kommer till prestationsnivå, men på många sätt känns det som att det har satt sig en stomme av spelare som är tänkta att leda det här Häcken-laget framåt. Med Andreas Linde mellan stolparna, Hovland (eller Hammar) och Lode framför honom, skyddade av Simon Gustafson i en för hans del ny roll har Häcken en samling av klasspelare att förlita sig på. Under försäsongen var det många som var bekymrade över att laget inte hade några riktiga ledare, efter fem omgångar känns det som att lagets ”pappor” har uppenbarat sig. Lägg dessutom till att det har blivit tydligt vilka spelare som ska göra det i offensiven: Amor Layouni till höger och Zeidane Inoussa till vänster.

Ojämnt motstånd
Hur bra är egentligen IFK Norrköping 2024? De två förstå omgångarna – 5-1-förlust mot Malmö och 3-0-förlust mot Mjällby – målade upp Peking som en bottenkandidat. Det som hänt efteråt – två vinster och ett kryss – har gett andra indikationer. Andreas Alms gäng kommer säkerligen till Hisingen med massvis av självförtroende efter att ha vänt ett tvåmålsunderläge till 4-2-vinst mot Elfsborg i torsdags efter att ha vunnit den andra halvleken med 4-0. Samtidigt lyckades de inte hitta vinsten mot Blåvitt för en vecka sedan, trots en straff och mängder av högkvalitativa lägen. Det är svårt att veta vad man ska förvänta sig imorgon.

Alms Häcken
Det är ingen underdrift att säga att det har skett en revolution sedan Alm lämnade Hisingen för ganska precis tre år sedan. Trots att Häckens blivit mycket bättre utan Alm vid rodret, är jag nog inte ensam kring att känna en stor värme och tacksamhet för hans insatser i gulsvart. Sejouren var trots allt lyckad. Under de tre hela säsongerna där Alm basade över Häcken blev det en sjätteplacering, en femteplacering och en tredjeplacering. Ett bra facit sett till vad förväntningarna var då. Jag förväntar, och hoppas på, ett varmt välkomnande för vår gode Alm imorgon!

Läget i truppen
Nikola Zecevic och Isak Brusberg har ljumskskador som håller dem borta från spel. Dessutom är Valgeir Lunddal och Jeremy Agbonifo lårskadade och inte uttagningsbara till matchtruppen. Jacob Barrett åkte på en lårkaka i derbyt och står över morgondagens match.

Truppen:
Linde, Abrahamsson, Lindahl, Sandberg, Hammar, Hovland, Lode, Lundkvist, Lindberg, Rygaard, Ishaq, Dahbo, Amane, Gustafson, Inoussa, Youssef, Layouni, Turgott, Chilufya, Hrstic

Potentiell startelva (4-3-3):
Linde; Lindahl, Lode, Hovland, Lundkvist; Amane, Gustafson, Rygaard; Layouni, Turgott, Inoussa

Senaste fem matcherna lagen emellan:
2023: Häcken – Norrköping 4-1, Allsvenskan
2023: Norrköping – Häcken 2-2, Allsvenskan
2023: Häcken – Norrköping 3-0, Svenska cupen
2022: Häcken – Norrköping 3-3, Allsvenskan
2022: Norrköping – Häcken 1-1, Allsvenskan

Melvin Malmberg2024-04-27 19:31:12
Author

Fler artiklar om Häcken