StartfotbollAllsvenskanIFK GöteborgTeknisk analys: Detta behöver blåvitt för att nå nästa nivå
Lagbanner
Teknisk analys: Detta behöver blåvitt för att nå nästa nivå

Göteborg

idag kl. 16:00

Teknisk analys: Detta behöver blåvitt för att nå nästa nivå

De offensiva problemen har denna säsong till stor del lösts, men det finns en svagpunkt, defensiven. Här djupdyker vi i vad som behöver förbättras.

Author
Vilmer Fransson

@V_Fransson

1 kommentarer
Problemet


IFK Göteborg har inlett första halvan av säsongen bättre än vad många trodde att de skulle göra. Tidigare års offensiva problem ser ut att ha blivit åtgärdat, och äntligen känns det som att lugn lägger sig över vår älskade förening. Men för att ta nästa nivå behöver man alltid titta framåt, vilket Billborn verkar ha gjort. Medan vi har gjort flest mål efter 16 omgångar sedan 2019 så har försvaret släppt igenom 22 mål, vilket är bättre jämfört med förra säsongen, men tre mål sämre än katastrof-våren vi hade 2023


Om man kollar på dagens blåvitt är det nog relativt lätt för många att upptäcka försvaret som våran “weak-link”. I årets upplaga har vi hittills skådat fyra spelare på mittbackspositionerna som burit den blåvita tröjan. 


  • Jonas Bager, 29 - 587 minuter spelade

  • August Erlingmark, 27 - 1290 Minuter spelade

  • Gustav Svensson, 38 - 990 Minuter spelade

  • Rockson Yeboah, 20 - 26 Minuter spelade

Mittbacksparen har presterat som följande.


  • Bager - Erlingmark - 7 mål insläppta - 5 matcher - 1.4 mål insläppta per match

  • Bager - Svensson - 1 mål insläppt - 2 matcher - 0.5 mål insläppta per match

  • Svensson - Erlingmark - 14 mål insläppta- 9 matcher - 1.56 mål insläppta per match


Alltså har Gustav Svensson spelat flest matcher med August Erlingmark, men presterat sämst av samtliga mittbackspar. Det gäller däremot att ta statistiken med Bager med en liten nypa salt, då urvalet inte är lika stort som matcherna med Gustav Svensson. 


(Svensson - Erlingmark - 9 matcher, Bager - Erlingmark - 5 matcher - Mindre antal matcher, dålig representation över längre tid.)


Blåvitt har alltså släppt in 22 mål efter 16 omgångar. Varav de 22 stycken kommer sju från luftrummet. Det ger oss 32% av målen som vi släpper in där det vi gör i luften fallerar. 
Jämfört med ett lag som har samma medellängd som Erlingmark - Bager - Svensson, IFK Norrköping med Kojo Peprah Oppong och Max Watson, så har de endast släppt in fyra stycken från luftrummet. Alltså 14%. Vi har därför släppt in 128% fler mål från luften än ett lag som släppt in sex stycken fler mål totalt. 


Det stärker tanken om att vi inte är starka nog i luftrummet. 


Våra försvarare har däremot faktiskt ett relativt högt antal lyckade luftdueller jämfört med andra Allsvenska mittbackar. Antal vunna luftdueller i % lyder:


/ Percentil betyder bättre än x antal spelare på denna punkt. Till exempel är August Erlingmark här bättre än 72% av mittbackarna i Allsvenskan på denna punkt.


  • Erlingmark: 63.6% - 72:a percentilen

  • Bager: 67.5% - 85:e percentilen

  • Gustav Svensson: 58.5% 57:e percentilen

Det ser ju inte helt dumt ut ändå, men det är lätt att bli bländad av dessa nummer när man inte tar märke till hur många luftdueller vi faktiskt är inblandade i. Ja, vi har höga percentiler, (Bager har endast spelat 600 minuter vilket kan ge missvisande resultat), men ändå släpper vi in många mål i luften. Det tyder på att vi får ta emot många luftdueller, och det är där vi faktiskt ofta ändå misslyckas. När motståndarna har identifierat en svaghet, i detta fall vårt luftrum, så kommer de att sikta på att exploatera det. Då räcker det inte att vara lite över snittet, man behöver vara bland de bästa, och det är vi tyvärr inte. Det är en stor svaghet.


Även det övriga duellspelet överlag är för svagt. Av det jag hittills har sett av Bager så har det inte varit mycket att jubla över direkt. Don’t get me wrong, jag fullkomligt älskar en sådan spelartyp och karaktär som Jonas Bager. I Gustav Svenssons frånvaro har han stigit fram som en riktig lagledare. På träningarna stannar han alltid för att ta foton och skriver autografer, och han är alltid först för att peppa på lagkamrater. Men för mig är han bara inte den personen som kan ta Blåvitt mot toppen.


Han är högst involverad i försvarsspelet, ja, men hur han utför det och bidrar till spelet övertygar mig inte direkt. Medan han ligger på 91:a percentilen när det gäller lyckade defensiva manövrar per 90 minuter så ligger han i den 23:e percentilen när det gäller antal vunna defensiva dueller. Han får alltså mycket gjort, vilket förväntas när man har mycket att göra, men den stora andelen förlorade defensiva dueller bidrar till ett hot bakåt, och det är där jag tror det brister.


Han är inte heller speciellt vass på ett par andra parametrar.
Regelbrott per 90 min: fjärde percentilen.
Skott blockerade per 90 min: 17:e percentilen.
Andel precisa långbollar: 44:e percentilen.


Kort sagt, om vi vill ta ett steg framåt kan vi inte satsa på honom som startspelare.


Vad behöver vi?


Helt enkelt en starkare duellspelare som dominerar i luften, men som också passar IFK Göteborgs nya mall. Ung, ska ta steget uppåt, och med en potential att sälja vidare. Jag har kollat runt och hittat ett praktexemplar som jag tycker väldigt mycket om. Låt mig presentera Samuel Chukwudi, 22.


De mest “diehard” supportrarna kanske känner igen namnet. Samuel var nämligen på provspel hos IFK Göteborg i november 2023. Man hade tänkt sig att han skulle provspela en match, men fick en sen känning och vi fick aldrig syn på honom igen.


Han gick från Royale Union Saint-Gilloise U23 till SJK Seinäjoki i finska högstaligan januari 2025, och har hittills spelat 21 matcher, varav 13 i Veikkausliiga. Han är en jätte på hela 195cm lång och kommer från Färöarna där han gjort fem landskamper.


Hur ser statistiken ut då? Jämfört med alla mittbackar i Veikkausliiga:


Defensiva dueller vunna i % -  100:e percentilen - Bäst i hela serien.
Totala dueller vunna i % - 96:e percentilen.
Luftdueller vunna i % - 87:e percentilen.
Lyckade defensiva aktioner per 90 - 75:e percentilen.
Positionsjusterade brytningar - 79:e percentilen.
Precisa långbollar - 100:e percentilen - Bäst i serien.


Vissa siffror är medelmåttiga däremot.


Skott blockerade per 90 - 66:e percentilen
Positionsjusterade glidtacklingar - 50:e percentilen


Och på vissa fronter finns det helt klart förbättringspotential.


Kort per 90 minuter - 33:e percentilen.
Progressiva löpningar per 90 min - 38:e percentilen
Progressiva passningar per 90 min - 25:e percentilen.


Utöver allt detta så börjar Samuel det sista året på sitt kontrakt i december, och kan bli tillgänglig relativt billigt. Jag förstår absolut varför man är skeptisk till att värva från finska ligan, men kolla på Terry Yegbe. Bland de bästa i Allsvenskan, och kom från just SJK. 


Övriga tankar


Själv skulle jag vilja se Rockson Yeboah bli given chansen, kanske bara en enda match. Sen har jag en notering om Noah Tolf. På tre olika tillfällen har han ställt till med offsidefällan. Han MÅSTE bli mer bekväm i att stå högre upp, för det har redan orsakat två mål och en klar målchans. 


Övrigt önskar jag också en klart bättre markering under andra halvan av säsongen. åtta av 22 mål har orsakats av förlorade dueller, och tio stycken från förlorad markering. Jag har själv aldrig spelat i Allsvenskan och har ingen aning hur svårt det är att markera, men förbättringspotential finns det.


Om jag själv hade valt en mittbacksduo hade jag just nu fortsatt valt Bager - Erlingmark, då jag ser Rockson som lite för ostabil, men skulle alla dar i veckan föredra en längre och tuffare duellspelare bredvid August Erlingmark. 


All data har tagits fram från Wyscout och presenterad av Ben Griffis (@BeGriffis på X)

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.

spela18-logostodlinjen-logospelpaus-logospelinspektionen-logo