Tingblad: Vi år inte färdiga, men vi är nog tillräckligt långt på väg….
GAIS-Varbergs BoIS, Valhalla IP.

Tingblad: Vi år inte färdiga, men vi är nog tillräckligt långt på väg….

BoIS genrepade genom att spela 1-1 mot GAIS på Valhalla IP.

Efter en vecka utan match för Varbergs BOIS kändes det härligt att det var dags att gå på match igen. Samtidigt var det lite svårt att veta vad man skulle förvänta sig. Med tanke på Yusufs och Vidjeskogs kommande avstängningar i inledningen av serien kändes de inte aktuella för startelvan och Yusuf hade ju dessutom någon skadekänning som gjorde att han helt lämnades utanför truppen. När det sedan var klart att även Dahlström och Silverholt skulle saknas började det kännas lite tunt bakåt och det blev ju inte bättre av att Sverrisson saknades när det väl var dags för avspark. Jag ska villigt erkänna att jag var rätt rädd för att vi skulle få det tufft försvarsmässigt, vilket kändes extra tufft med tanke på att om det var något som jag ville se så var det ett BoIS med ett stabilt försvarsspel.
 
Startelvan blev idag: Freddan, Leo F-J, Lindner, Zacke och (startdebuterande P19-spelaren) Arvid Wiklund -Tranberg, Tokich - Edlund, Montiel, Bjerkebo och nye Aulon Bitiqi som fick debutera direkt.
 
Första 15 var det väldigt mycket GAIS och våra ytterbackar blev direkt rejält utmanade av duktiga Lundgren och Boudri. BoIS stack upp lite i början men sedan var det inte mycket framåt innan Montiel fick en passning, vände upp fint, avancerade lite och sedan slog en väl avvägd boll fram emot Bitiqi som tog sig loss och kunde rulla in första målet. GAIS fortsatte att ösa på rejält framåt där medvinden nog också bidrog till att de kunde skapa rejält tryck. Fredrik Andersson fick göra minst 3 riktiga klassräddningar för att hålla nollan, till slut kom dock 1-1 efter inlägg och nick från Ahl-Holmström där Freddan var chanslös. Även om det var väldigt mycket GAIS i första ska man också komma ihåg att BoIS hade ett jätteläge till 2-0 när de kom 3 mot 1, tyvärr misslyckades Bjerkebo med att få över bollen till de två helt fria BoIS-spelarna som nog hade 5 meters försprång på försvararna i det läget.

Andra halvlek inleddes rätt avslaget. GAIS dominerade spelet även i andra halvlek men inte alls lika tydligt och chansmässigt hade de bara ett riktigt vasst läge om jag minns rätt, men å andra sidan hade jag i princip redan noterat 2-1 när Freddan fick upp en hand och räddade även detta avslut till en hörna. BoIS fick till lite fler omställningar än i första och när Bjerkebo kom fri (fast i lite dålig vinkel) efter en fin passning från Edlund så var det bara en fin räddning av Krasniqi i målet från 2-1 till BoIS. Bjerkebo och Edlund fick också ett läge 2 mot 1 där Edlund tog ett väl svagt avslut. Till slut ljöd pipan och 1-1 kunde skrivas ner som matchresultat.
 
Vad menar jag då med rubriken. Jo, trots min farhåga om försvarsspelet inför matchen så var det just ett stabilt försvarsspel jag fick se. Freddan visade hur bra han är (igen!) och hela laget visade hur kompakta och svårforcerade de kan vara, visst nog fanns det en hel del chanser för GAIS men känslan var ändå den där man vill ha, dvs att det ska krävas rätt många lägen för att få hål på oss. Förra året kändes det ju snarare som att det många gånger räckte med en halv chans för att det skulle bli mål. När vi dessutom kan sakna 4 av våra starkaste försvarsspelare (inkl. Liljenbäck) samt sätta in en startdebuterande P19-spelare och vara så pass kompakta och svårforcerade så säger det mig att Linderoth verkar ha lyckats bra med att få ihop hur vi ska försvara och det är ju en del av spelet som Linderoth verkligen betonat. Med ett starkt, kompakt försvarsspel i ryggen så känner jag mig också rätt trygg med att vår offensiv ska bita och det kommer vara farligt att ge oss lägen att ställa om på det har både matchen idag och mot Malmö visat. 

Framåt klev Aulon Bitiqi in och var precis så målfarlig och allmänt jobbig som man önskade. Måhända lite väl på gränsen ibland i närkontakten med försvarsspelarna, men inget snack om att försvararna i Superettan inte lär älska att möta honom. Det bådar gott för vår konkurrenssituation och då han ju bara har en dryg veckas träning med laget i sig. Inget snack om att han också är en spelare som gör jobbet och löper på det mesta.
 
Vi lär säkert få det tufft inledningsvis i serien, både pga avstängningarna och svåra matcher med Brage borta och Öster hemma, men när jag blickar fram emot omgång 4-5 så känns det rätt positivt. Då räknar jag med att Liljenbäck är tillbaka och konkurrerar på allvar. Bitiqi och Olausson har fått 5-6 veckor ihop med laget och både Vidjeskog och Yusuf är med igen. Då bör vi ha en rätt stark matchtrupp med konkurrenssituation på i princip alla posiitioner.
 
Avslutar med ett litet extra plus till Arvid Wiklund. Verkligen inte lätt att få startdebutera med Gustav Lundgren emot sig på sin kant och nog blev Arvid uppsnurrad och frånsprungen ett antal gånger men det kändes som att han aldrig gav sig och dessutom verkligen tog chansen att arbeta sig in i hur det är att möta ett seniorlag på den här nivån. Det finns några spelare före Arvid på positionen men jag tror nog vi kommer få se betydligt mer av honom i framtiden.

Lyssna även på intervjuerna från superettans upptaktsträff: 
Tränare Linderoth
H Zackrisson, del 1
Sportchef Thomas Askebrand
H Zackkrisson, del 2

Mikael Tingblad2024-03-24 10:41:55

Fler artiklar om Varbergs BoIS