Truppstrategi vs Nuläge
Kim Hellberg är som bekant ny tränare för Hammarby, men har han en tillräckligt stark trupp för att genomföra sin taktik?

Truppstrategi vs Nuläge

Ingen kan väl vid det här laget missat att Hammarby har en ny truppstrategi, det vill säga hur spelartruppen skall vara uppbyggd för att nå sportliga framgångar samtidigt som truppvärdet ökar och klubben även fortsättningsvis skall kunna sälja spelare för dyra pengar.

Jag fick tillfälle att prata lite med Adrian Von Hejne, innan matchen mot Västerås i söndags, och ställde då några frågor om strategin inte är lite för snäv, då de rent definitionsmässigt inte finns plats för spelare som Davor Blazevic, som är för gammal för att vara en värdespelare och spelar för lite för att vara en nyckelspelare.

Glädjande nog så verifierade Adrian då att det också behöver finnas utrymme för ett par truppspelare, det vill säga spelare som är viktiga på andra sätt än genom att spela från start i varje match. De får dock inte bli för många och inte vara för dyra.

Hammarby pratar om tre kategorier av spelare i den nya truppstrategin och jag har efter vårt samtal lagt till även en fjärde kategori, som jag kallar truppspelare.

Vi startar med en definition av de fyra kategorierna.

Nyckelspelare

Nyckelspelarna i Hammarby skall främst verka för stabilitet och kontinuitet, men skall även ha en kvalitet som är i tydlig paritet med de bästa spelarna i andra toppklubbar i allsvenskan. De skall även ha ledaregenskaper, vara kulturbärare samt ofta vara tillgängliga för spel. Åldern på dessa spelare ligger på 25 år och uppåt

Värdespelare

Värdespelare i Hammarby är spelare som antingen visat upp någon annanstans vad de kan eller som redan är startspelare i Hammarbys A-lag, och som därmed bidrar här och nu. Tanken med dessa spelare är att de redan skall ha ett stort sportligt värde, ett värde som skall öka för varje säsong så att spelaren i fråga antingen kan flyttas upp och bli nyckelspelare eller säljas för dyra pengar till andra klubbar. Åldern på dessa spelare skall vara under 25 år.

Framtidsspelare

Framtidsspelare i Hammarby är unga spelare som inte riktigt slagit igenom ännu, men som har en väldigt hög potential att bli riktigt bra spelare. När de väl börjar leverera i A-laget, och får speltid där, flyttas dessa upp och blir värdespelare. Åldern i denna kategori skall vara ung, från 16–17 år till 20.

Truppspelare

Det finns ingen offentligt klarlagd definition av en truppspelare från Hammarbys sida. Det jag tänker på när någon säger truppspelare är en spelare som, trots att denne inte alltid startar i matcherna, har andra viktiga värden för truppen. Dessa spelare är inte på något sätt bäst på sin position i allsvenskan men ger ändå viktig stabilitet till truppen.

Kategorisering av truppen

Nu när vi vet hur definitionen av de olika kategorierna ser ut och vilka kvalifikationer och ålder spelarna skall ha i dem så kommer jag att gå igenom truppen och stoppa in samtliga spelare i dessa kategorier.

Nyckelspelare i truppen

Som jag ser det har vi idag endast tre spelare, vilka jag anser kan betecknas som en av de bästa på sin position i allsvenskan:

När det gäller Nahir Besara så känns det som en självklarhet i och med hans förmåga att vara en av allsvenskans bästa poänggörare, säsong efter säsong. Oscar Johansson Schellhas var en av allsvenskans bästa spelare 2023, i Värnamo, och det finns ingen anledning att tro att han skall göra det sämre i Hammarby. Slutligen då Mads Fenger, som i många säsonger stått för en stabilitet i Hammarbys backlinje och även kommer att göra det 2024 och framåt.

Värdespelare i truppen

I denna grupp så återfinns värdespelare, spelare som redan har bidragit till att göra Hammarby bättre och stått för stabila prestationer, där de ökar i värde efter tid och är attraktiva för andra klubbar. Dock kan man tycka att August Mikkelsens prestationer inte räcker till än så länge, men han har ju presterat på hög nivå i Tromsö tidigare och har därmed ett högre ingångsvärde. Spelarna i denna grupp skall inte vara äldre än 25 år. Jag vill här tillägga att Marcus Rafferty är lite av en kantboll i denna kategori, då denne hittills inte levererat tillräckligt i A-laget för att öka väsentligt i värde. Jag ser dock en stor potential i Marcus som, om han kan ta ytterligare ett par steg, kan explodera i värde då han har fina spetsegenskaper. 

Framtidsspelare i truppen (samt några från HTFF)

Slutligen den tredje kategorin, unga spelare som har en hög potential, men som ännu inte har bidragit till A-lagets framgångar. När spelarna börjar bidra till Hammarbys framgångar så flyttas de upp i kategorin värdespelare. Dessa spelare skall helst vara under 20 år gamla, med något undantag. Jag har även tagit mig friheten att lägga till de spelare som imponerade mest på mig av de HTFF-spelare som var med på lägret i Marbella.
  • Deniz Gul
  • Kingsley Gyamfi
  • Sebastian Selin
  • Montader Mahjed
  • Hampus Skoglund (HTFF)
  • Gent Elezay (HTFF)
  • Nicholas Ablido (HTFF)

När det gäller Montader Mahjed kommer en del att tycka att han borde ingå i gruppen värdespelare, men för mig personligen så behöver han uppvisa bättre insatser i A-laget innan han ökar i värde. Montader är dock fortfarande ung (fyller 19 i år) och har tiden för sig. 

Truppspelare i truppen

Som jag nämnt tidigare så finns det egentligen inga truppspelare i Hammarbys truppstrategi, men efter att ha pratat med Von Hejne lägger jag även till denna kategori. För mig finns det tre spelare i dagens trupp som är goda exempel på bra truppspelare. Jag har valt att specificera varför jag tycker det efter varje spelare.
  • Davor Blazevic – Har ledaregenskaper, tar hand om de unga och gör alltid bra insatser med kort varsel
  • Simon Strand – Kan spela på båda kanterna och ger alltid allt, både på träning och match
  • Fredrik Hammar – Har Hammarbyhjärta, ger alltid allt och kan med tiden kanske växa ut till en nyckelspelare

Spelare som inte riktigt tillhör någon grupp

Nu kommer vi till den grupp spelare som inte riktigt passar in i strategin i nuläget. Det är egentligen två grupper, dels spelare som skall vara nyckelspelare men som inte riktigt har den höga kvalitet som eftersträvas från en sådan, dels är det spelare som skall vara värdespelare och öka i värde från år, men som i stället stått stilla eller snarare minskat i värde.

Grupp 1 – Spelare som borde vara nyckelspelare, men som saknar i kvalitet:
  • Tesfaldet Tekie
  • Anton Kralj
  • Marc Llinares
  • Shaquille Pinas
Tekie, Kralj, Llinares och Pinas har alla sina förtjänster, men de är alla över 25 år och skall därmed vara nyckel- eller truppspelare i enlighet med den strategi som Hammarby tagit fram. Vi har, i mina ögon, redan tre tydligare truppspelare och dessa fyra kan knappast, ens med den bästa av vilja, anses vara i paritet med andra topplags bästa spelare, vilket är Hammarbys definition av en nyckelspelare.

Grupp 2 – Spelare som borde vara värdespelare och öka i värde men inte har gjort det:
När det gäller den andra gruppen, spelare som skall öka i värde så har vi framför allt Boudah, Vagic och Collander, spelare som köptes för dyra pengar och än så länge inte lämnat något större avtryck. Sedan har vi en kantboll i form av Demirol, som är lite för gammal för att vara framtidsspelare och som än så länge inte visat tillräckligt i A-laget för att öka i värde. Han har även fått ganska begränsat med speltid, vilket inte gör att utvecklingen går åt rätt håll heller.

Visst finns det också förmildrande omständigheter, som Dennis Collanders skador, där vi alla hoppas att han kan komma tillbaka och öka i värde till mer än de runt åtta miljoner vi uppskattningsvis betalade vi för honom. I nuläget är det dock högst osäkert och därför hamnar han i denna kategori.

Analys av truppen

Efter min genomgång av truppen så borde det vara tydligt för alla att den aktuella truppsammansättningen har två problem för att följa den nuvarande strategin:
  1. Våra nyckelspelare är alldeles för få. Av de spelare som är över 25 år, och därmed definieras som nyckelspelare är det endast tre till antalet, Nahir Besara, Oscar Johansson Schellhas och Mads Fenger, som jag anser stämmer in på den beskrivning av nyckelspelare som klubben, via Adrian Von Hejne, har presenterat. Det är alldeles för få för att ha stabilitet över tid.                                                             
  2. Truppen innehåller för många spelare som inte passar in i någon av grupperna. Jag tänker då framför allt på spelare som Anton Kralj, Marc Llinares, Abdelrahman Boudah, Alper Demirol, Shaquille Pinas, Pavle Vagic och Tesfaldet Tekie.
Hur har vi kommit hit?

Hur mycket jag än gillar Jesper Jansson, och det han har gjort för klubben, så kan jag inte hitta någon annan anledning än att Jesper, och klubben, tappade huvudet säsongen 2022. De var så sugna på guld 2022 så att de försakade hela klubbens framtid genom att lägga alla ägg i en korg.

När det sedan inte lyckades fick vi se nyckelspelare som Darijan Bojanic, Gustav Ludwigson och Mohammad Jeahze lämna klubben för en spottstyver i ersättning. Vi lät även kulturbärarna Jeppe Andersen och Simon Sandberg gå och när sedan även Veton Berisha såldes till Molde så hade en halv startelva försvunnit.

Det hade förstås varit helt okej om man valt att satsa på nya nyckelspelare för att ersätta dessa. Nu var dock det nya nyckelordet potential samtidigt som vi hade möjligheten att köpa från det som kallas ”en högre hylla.

Det gjorde vi också och visst har Viktor Djukanovic blivit en succé, men vi köpte även Abdo Boudah, August Mikkelsen, Pavle Vagic, ”Steve” Trawally”, Tesfaldet Tekie och Shaquille Pinas, spelare som, så här långt, knappast kan kallas för succéköp och framför allt är långt ifrån att vara nyckelspelare på sin position.

Det är självklart att det blev en sportlig dipp 2023 med tanke på vad vi förlorade och vad vi fick in i stället och i min mening lider vi fortfarande av det.

Inte bara det, Hammarby hade nu dragit på sig en ännu större kostnadsmassa, en kostnadsmassa som dessutom kan bli svårt att bli av med om inte de spelare som nämnts ovan, och som är kvar i truppen, helt plötsligt presterar på en betydligt högre nivå än tidigare.

Vad bör Hammarbys nästa steg vara?

Eftersom många av de spelare som, i min mening, inte är tillräckligt bra för att vara nyckelspelare sitter på kontrakt, så kommer det att ta tid att uppgradera dessa till riktiga nyckelspelare.

Det är dock ingen tvekan om att dessa spelare måste bort över tid och ersättas av spelare med högre kvalitet om Hammarbys mål om att både lyckas sportligt och ekonomiskt skall nås. Vår bas måste helt enkelt vara av en högre kvalitet än vad den är nu, lite som den var 2019 eller 2022, då vi hade fler riktiga nyckelspelare i laget, vilket gjorde att man också var ett topplag.

Personligen så tycker jag att det vore perfekt om truppen kunde innehålla dubbelt så många nyckelspelare som idag, sex i stället för dagens tre, och när vi väl lagt vantarna på dessa tre skall klubben göra allt för att de stannar i Hammarby i stort sett karriären ut genom att se till så att de kompenseras på en betydligt högre nivå än övriga i truppen, i alla fall så länge som de presterar som de förväntas göra, något som förstås utvärderas noggrant över tid.

Detta kommer att bidra till att vi rent sportligt har en högre kvalitet- och lägstanivå och kan vara med och slåss om topplaceringar varje år.

Eller för att ta ett exempel:

Vilka av er skulle inte rakt av byta ut Boudah, Kralj, Tekie, Llinares, Demirol, Pinas och Vagic mot Gustav Ludwigsson, Darijan Bojanic och Wenderson (från Värnamo) och fylla på underifrån med Skoglund, Elezay och Ablido?

För mig är det en så kallad no-brainer, och ett solklart JA, i alla fall om vi förväntar oss att Hammarby skall vara med och leka bland lagen i allsvenskans topp, år efter år.

Det håller helt enkelt inte att ha för många medelmåttor i laget om man skall förvänta sig att vara ett allsvenskt topplag över tid. Det håller inte heller att ha för många unga spelare som tappar i värde över tid.

Dock bör det, som jag varit inne på tidigare också finnas några truppspelare, vilket jag tycker att vi redan har i Blazevic, Strand och Hammar, samt några kantbollar i form av spelare som uppenbarligen har potential, och är äldre än 20, men som inte riktigt fått det att stämma än eller har varit skadedrabbade.

Slutsats

Jag gillar den nya truppstrategin som har utformats av klubben och lagts fram tydligt att Adrian Von Hejne. Rom byggdes dock inte på en dag och det bör vara tydligt för alla att vi idag har en betydligt svagare trupp, rent kvalitetsmässigt, än vad vi hade exempelvis 2019 och 2022.

Med det sagt är nu min förhoppning att Hammarby kommer att agera helt i enlighet med den nya strategin när spelare värvas och att man inte, som tidigare, låter sig styras av känslor eller helt tappar huvudet och chansar vilt. Jag välkomnar vidare det tillkännagivandet som Von Hejne gjorde på medlemsmötet, att Hammarby inte längre skall värva spelare med skadehistorik, värvningar som jag aldrig förstått mig på.

Det kommer dock, som ni har förstått, att ta tid innan vi ens har en trupp som överensstämmer med den presenterade strategin, då fler av de spelare som, i nuläget, inte räcker till kompetensmässigt har kontrakt som sträcker sig så långt som över 2026. Visst, spelare kan utvecklas och öka i kvalitet och ta steg mot att bli en nyckel- eller värdespelare, men att det skall hända redan 2024 kan vi nog utgå från att vara mer eller mindre en utopi och det även om Kim Hellberg är känd för att göra spelare bättre över tid.

Att kontinuitet är viktigt för framgång är något som borde vara tydligt för de flesta. Därför kommer det som inte som en chock för mig att Hammarby har haft svårt att prestera på topp när det endast är tre spelare i Hammarbys trupp som är kvar från 2021s trupp (och två av dem är målvakter).

Min förhoppning är nu, som sagt, att vi i framtiden har fler riktiga nyckelspelare som är kvar över längre tid i Hammarby. Då är jag också säker på att vi kommer att få se flera placeringar i toppen och en större jämnhet över tid. 

Kan vi fortsätta att även plocka russinen ur kakan när det gäller yngre spelare med potential så ser framtiden åter ljus ut för Hammarby, men som vanligt, när det gäller Hammarby, kommer det dock att krävas en hel del tålamod innan klubben kan få skeppet på rätt kurs igen.

Forza Bajen!
 

Göran Öberg2024-02-20 13:07:22
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona