Fyra raka underkända säsonger är ett faktum
Cruseman var en av få som faktiskt visade klass ikväll.

Fyra raka underkända säsonger är ett faktum

KHK:s berg och dalbane säsong tog ikväll slut när Halmstad tog sin andra raka seger i Karlskrona och kunde stänga serien med 3 - 1 i matcher, fyra år av underkända säsongen är ett faktum och nu krävs kraftiga omtag enligt mig för att man ska våga tro på det här över längre tid.

På grund av familjeskäl så har jag inte kunnat följa och skriva om slutspelet som det var tänkt och kommer ta en time out efter den här texten. 

Känslan spontant är ju fan med, det var ju inte så här det skulle bli men ärligt talat så är kvällens uttåg en rättvisande bild på spelet efter jul. Hösten har vi gått igenom innan men jättebra, man är solida defensivt och har bra målvaktsspel så målet med hösten var ju säkrat redan innan halva serien var spelad. 

Sen att man vinner serien är kul för spelarna men också skitsamma för det är efter jul lagen som spelar kvalserien växlar upp. Det kan ha varit sega höstar eller knackiga om ni så vill för det är inte där och då dem ska vara som bäst utan det är senare. 

Jag var jätteglad över Karlskronas höst, man hade satt ett försvarssystem och ett målvaktsspel man hade växlar att ta till i det offensiva spelet så kände ändå att man låg i fas, men den raka ärliga sanningen är att den där offensiva växeln inte fanns. Höjden i KHK:s spel var det vi såg under hösten för när dem andra lagen höjde tävlingsnivån då stod vi kvar i samma hjulspår. 

Absolut kollar vi på dem enskilda matcherna i allettan så borde det kanske inte varit en kamp om att spela vidare som det faktiskt blev sett till puckinnehav och skapade målchanser men KHK:s enorma problem att ta betalt för sina chanser visade sig nu när det var toppmatcher varje vecka. 

Vad är då problemet? 

En jätteviktig fråga givetvis och kollar vi på individnivå på varje spelare så finns det poängspelare i KHK i alla fall i större utsträckning än vad man fick ut men min teori är laget är felbyggt. 

Det är stjärna efter stjärna och när man letade forwardsförstärkningar i somras så letade man inte efter det jag tyckte man behövde,det vill säga mer fysik, en två Oscar Hagman till som ska breda väg för dem skickliga killarna. I stället valde man att satsa på bröderna Friden som är två unga killar med framtiden för sig men laget vimlade redan av exakt den spelartypen. 

I stället för att få in fler verktyg till verktygslådan så valde man att kopiera det man redan hade och det är enligt mig anledningen till fiaskot för ett fiasko är det utan tvekan. 

Sen måste jag även ifrågasätta Magnus coachning idag, Halmstad gick stenhård med sina bästa spelare i varje offensiv tek och spelade första kedjan vartannat eller vart tredje byte med KHK med tre minuter kvar fortfarande rullade på fyra kedjor när vi letade kvittering. Inget emot Friden och Henrion som personer men deras säsong eller deras match ikväll tycker inte jag rättfärdigade att dem skulle spela när hela säsongen stod på spel. 

Hade det spelat någon roll om Magnus gjort annorlunda? 

Nej jag tror faktiskt inte det ändå, Halmstad var både rappare och aggressivare genomgående i den här serien, ju längre matchen gick ju mer tog Halmstad över och KHK blev passivare och passivare. Trötthet? Nerver? Jag vet inte men spelarna gjorde det inte lätt för Magnus att sätta in dem nio hetaste i slutet för vilka var dessa nio heta? Eller sex heta? 

Men återigen grattis till Halmstad lyfter på hatten att man gör det igen men vad kommer hända nu i Karlskrona? 

Jag fick flera meddelanden till mig när det gick som sämst i Allettan att KHK har beslutat att inte förlänga med Sundlöv vad som än hände, jag är osäker på källorna men kommer ändå skriva ut det för jag tycker det är logiskt. Efter tre raka dåliga år skrev om kontraktet till en tillsvidare anställning som är lättare att säga upp så när fjärde raka fiaskot kommer så känns väl inte en uppsägning allt för långt borta. 

Tyvärr har Michael Sundlövs jobb inte bra nog när vi kollar på dem otroliga resurser han har haft kontra hans konkurrenter, man ligger i topp i publikligan, man har en topp tre ekonomi med en lönebudget där efter och man fick god hjälp utifrån med betalningen på både Rohdin och Crus-Rydberg som jag förstår det. Det är möjligheter som i stort sett alla sportchefer på nivån skulle hugga av sig armen  för att få. 

Som ni märker så tycker jag att man måste säga upp Sundlövs kontrakt oavsett om mina källor har rätt eller inte, han är högt ansvarig och med tanke på hur lite hockey per krona man faktiskt har fått ut under den här satsningen så är det nästan tjänstefel av styrelsen om man inte tar beslutet. 

Har inga namn på rak arm som jag önskar ha in men att få in en kille eller tjej för den delen som vet vad som krävs för att gå långt på nivån man är på är betydligt viktigare än att det blir ett nytt flashigt namn, namnet Sundlöv fick många att lyfta på ögonlocken men var ledde det till?

Nej hellre anonymt och bra än största möjliga namn som kommer ansöka om tjänsten läggs ut, men hur blir det då med Magnus Sundquist?

Jag har under Magnus tid haft en bra kontakt med Magnus och jag gillar det han står för och hans hockey, jag gillar ju mer defensiv struktur än rock n roll hockey men om KHK byter sportchef så tycker jag att den personer måste fått sätta sin tränare och sitt lag. 

Helst skulle jag vilja se att KHK styrelse backar ifrån den kamikaze sastningen man är inne på nu och lägger upp en fem års plan, för hur mycket mer pengar ska man bränna på ett års projekt som kan liknas vid regalskeppet Vasa. 

Backa och sätt ett mål som Hockeyallsvenskan 2029, senast om fem år ska man vara i Hockeyallsvenskan. Absolut finns risker med att intresset kan dala och jag fattar det men hur mycket skada tar inte dessa uttåg? 

Har man en långsiktig plan kan både partners och publiken samlas kring en resa, den sportsliga ledningen får en ärlig chans att försöka bygga ett lag på längre sikt där man hela tiden byter ut pusselbitarna som inte passade. Sen självklart är man i tredje ligan så kommer spelare man vill behålla att försvinna uppåt, men tror ändå på det långsiktiga än på det man gjort nu dem senaste fyra åren. 

Vad som händer och sker ska bli väldigt intressant att följa och jag vet inte när nästa text blir utan hälsan får styra så vågar inte ge en tidplan, men tack alla ni som orkat läsa mina texter dem två senaste åren. Det har varit väldigt kul så hoppas jag och tror att jag kommer tillbaka innan sommaren är här om hälsan vill. 

 

Christoffer Scharf2024-03-21 22:37:00
Author

Fler artiklar om Karlskrona

Inför Alvesta SK borta