Händelserik vår för Karlskrona HK
Vi kommer få se ett rakare och snabbare KHK säsongen 24/25.

Händelserik vår för Karlskrona HK

Det har varit en händelserik offseason för Karlskrona på alla plan, här kommer en sammanfattning om det viktigaste som hänt.

Det har varit en intensiv vår för Karlskrona HK sedan man missade det sportsliga målet att nå kvalserien, detta gjorde att man bröt med sportchefen Michael Sundlöv och anställde den för rollen unga Hampus Melén som nyligen varit aktiv spelare på nivån och senaste året varit agent.

Men den stora bomben kom dryga månaden senare när ett minusresultat på 2,2 miljoner kronor presenterades, i början av våren så fick jag till mig att det bara röde sig om ett minus på ett eller några hundra tusen men siffran var betydligt större än så.

I stort sett så försvann halva egna kapitalet på ett bräde och Sundlövs misslyckande som sportchef blir givetvis större av detta besked då, minuset till stor del berodde på den satsning man hade för att nå kvalserien.

Det finns givetvis många infallsvinklar på ett minusresultat, givetvis är det aldrig bra men har du täckning för pengarna och vet vad du gör så har jag inga problem med att du kan ta ett medvetet minus ett år i en satsning. Problemet här är dock Karlskronas historia med ekonomiska problem vilket gör att det ser väldigt illa ut, man kommer inte ifrån det och hur vida det är rättvist eller inte får andra bedöma.

Men klubben har inte det anseendet längre i stan som förr och för att bygga upp ett nytt förtroende på sikt så är det viktigt att klubben når minst +/- resultat , denna vändan har ju varit en nästan ironisk kontrast mot förra vändan i ettan där man ofta ryktades gå mot kraftiga minusresultat men där man hade en förmåga att vara som bäst sista delen på säsongen som vände det eventuella minuset till plus i stället.

Nu är det tvärt om, kollar man truppen 3 av dessa 4 säsonger så borde man givetvis ha gått längre än play off men det har man inte gjort och då blir det minus. Det är många ekonomiskt tunga matcher som försvinner när man inte når en kvalserie och den satsning man gjort blir dubbel kännbar.

Så har klubben gjort fel?

Det finns inget bra svar på den frågan egentligen, så länge du har täckning för pengarna och kan hitta tillbaka till en nivå där man går plus igen, så har jag inga problem med att man gör en storsatsning vart fjärde eller femte år om pengarna finns, men det bygger som sagt på att du har förmågan i styrelsen att gå tillbaka till plus år efter medvetna minus och här klubben genom åren visat upp en oförmåga i många fall.

Denna oförmåga har Karlskrona inte råd med för man överlever inte en tredje ekonomisk kris då kommun och företag varit otroligt lojala mot KHK, så nu måste man hitta en väg som ger plus igen så du bygger på det egna kapitalet än en väg som fortsätter att minska det.
Men nog om det nu, jag vet inte om det är som följd av det ekonomiska resultatet eller om Bian en längre tid har känt att det nu var dags att kliva av som ordförande, men oavsett anledning så klev han av sin post på årsmötet och Andreas Kristensson tar över som ny ordförande.

Jag känner inte Andreas men det jag sett av honom i KHK live inger förtroende och jag hoppas få till en intervju med honom inom en snar framtid, men vill lyfta på hatten för Bians 10 år. Att orka med att sitta i 10 år under den rådande situationen med ekonomiska problem från SHL, pandemin och nu den tunga resan i Hockeyettan är imponerande, och att göra det med ett sådant lugn och dessutom med en sådan öppenhet är imponerande.

Har kunnat skriva till honom på Facebook, mejl osv och man får snabba svar och tydliga svar. Aldrig några problem och det är något jag uppskattat med KHK, detsamma gäller Magnus Sundquist som är otroligt bra att ha att göra med.

Men tack för dina år Bian och vet att du sitter kvar i styrelsen ett år till men lyfter på hatten för dig.
Om vi nu ska vända oss till det sportsliga så har det inte hänt så mycket än trots att truppen i stort sett är spikad, anledningen är att man nu i större grad använder den metod i KHK som alla andra i Hockeyettan gör, alltså att man kommer överens om muntliga avtal och låter spelaren stämpla till slutet på juli då kontrakt skrivs och klubbarna tar över kostnaderna.

Tidigare har Karlskrona har haft en relativt stor del av sin trupp spikat och presenterad väldigt tidigt på våren vilket har förvånat mig då kostnaderna för detta blir höga då man har minimalt med inkomster under våren, så att man nu bara presenterat några få brödsmulor som främst är till för säsongskortförsäljningen är inget annat är en logisk utveckling framför allt med tanke på det minus man gjorde.

Detta kommer bli vardagen för Karlskrona så länge man är i ettan, några få spelare presenteras mellan maj till juni så folk köper säsongskort sen kommer det smälla till rejält i slutet av juli, några/någon vecka innan laget ska köra igång. Men vi kan gå igenom dem som är klara och prata lite om dem.

Det ska även nämnas att Karlskrona har sänkt sin spelarbudget till den här säsongen, men väljer att ha kvar målsättningen på en kvalserie och Hampus Melén har sagt i intervju att han skulle bli riktigt besviken på sig själv om målet inte nås.

Målvakt:

Carl Malmqvist:

Det ekonomiska resultatet plus den riktigt svaga allettan gjorde nog för KHK:s del det rätt lätt att släppa Viktor Kokman till fördel för Carl Malmqvist som gjorde en grym säsong, först som andramålvakt innan han tog över och bar laget i slutskedet av säsongen.

Han är den som skapade stabiliteten i Allettan när det blåste som mest, så att han nu får chansen som första målvakt är logiskt och spännande men självklart som tyckare så blir det också ett frågetecken. Det är en sak att vara förstamålvakt i Segeltorp en annan sak att vara det i Karlskrona, det interna trycket som kan bli runt laget när man inte presterar är högre här och det fick Kokman känna på. Hur klarar han det?

Dessutom ryktas det att KHK kommer gå med en tidigare KHK-Junior som andramålvakt spännande visst men mycket av ansvaret för en lyckad säsong kommer läggas på Carls axlar om det stämmer. Missförstå inte mig för jag tycker Carl är en grym målvakt och känner mig trygg i honom som förstamålvakt, men det finns inte så mycket rutin som förstamålvakt att falla tillbaka på och därför blir det ett litet frågetecken på förhand.

Backar:

På backsidan har vi tre klara just nu, det är duon Marcus Björk och Hugo Wendt som har förlängt sina kontrakt. Att Magnus ville har kvar just dessa två förvånar mig inte alls, känns som typiska Magnus backar. Stora, starka och solida över hela isen och i Björk finns även en offensiv växel till man kan utveckla. Han visar embryon till offensiva kvalitéer som i rätt omgivning kan komma fram.
Hugo Wendt var min personliga favorit förra säsongen, kort till växten men står stabilt på jorden med sina 90 kg på 183 cm, syns ofta inte men spelar så uppoffrande och fuskar inte en millimeter på isen. Är en mer fysisk version av Jonas Karlsson under hans tid i KHK.

Men så har man också presenterat ett nyförvärv i Noah Schalin från Malmö Redhawks organisation, han har mest spelat för J20 där men var ombytt i 2 SHL matcher i höstas och säsongen 22/23 så var han inlånad två matcher till Vimmerby HC.
Stod för 16 poäng på 39 matcher i J20 Nationell och ytligare tre poäng på 8 matcher i slutspelet, har bra storlek 187 cm och 86 kg. Jag ska inte sitta och påstå att följt J20 Nationell speciellt bra, men Hampus Melén har varit väldigt tydlig med vad han vill förbättra i KHK, grundidén är den samma men spelet måste vändas fortare.

Då behöver du rörliga backar som har tillräcklig storlek för att göra det bra defensivt men som är så bra på rören så man kan ta två – tre skär som öppnar upp bra passningsvägar, och skulle tippa att Noah är en back som man vill ha in i den här kategorin.
Sen är det som alltid svårt att sätta förväntningar på spelare som kommer från J20, då vissa anpassar sig väldigt snabbt till att spela seniorhockey på heltid medan andra behöver en startsträcka, så vi får vänta och se, och jag kommer ge Noah rätt mycket tid innan jag betygsätter honom.

Forwards:
Det är tre killar som har förlängt sina kontrakt hittills i Oscar Hagman, Alexander Heiver och Alexander Bergström, och i truppen sedan innan Filip Cruseman som hade kontrakt även i den här säsongen.

En kärna av killar som alla står för det hårda jobbet och som är och har blivit kulturbärare för klubben, just rollen som kulturbärare kommer bli extra viktig i inledningen av den här säsongen då det är så pass många nya ansikten som kommer. Kan vara svårt att få ihop en bra grupp snabbt med så många nya, och här har dem en viktig roll att spela. Dessutom är dem skickliga hockeyspelare och Bergström som verkligen visade ifjol att han är en av seriens bästa spelare.

Men det har kommit in en hel del nytt och den mest spännande killen är nog Liam Engström som kommer hem från ett år i USA ,där han spelat i NCAA för Bemidjil Sate University, det blev 17 matcher och 5 poäng i den bästa collageligan där borta och han är ett riktigt superlöfte.

Gjort landskamper på både u19 och j20 nivån och gjorde en stark J20 säsong i Örebro innan han åkte över Atlanten med 32 poäng på 47 matcher ,där han även var ombytt i SHL för Örebro i tre matcher.
Liten och teknisk som kan bli en riktig publikattraktion i vinter, men precis som för Noah så gäller det att ge killen tid att anpassa sig men det finns en höjd här som är riktigt spännande.

Axel Björnkvist nyförvärv från Tyringe och är kanske söderseriens svar på Carl Hagelin, blixtsnabb på rören och kommer bli grymt viktig i det nya omställningsspelet Karlskrona vill bygga upp. Gjorde ett genombrott målmässigt förra säsongen där det blev 14 kassar under höst och vårserien.

Men sen har man fått in två högprofilerade nyförvärv för nivån i Nils Bohlin och Lukas Sjöblom, Nils beskrivs som en klassisk powerforward med sina 190 cm och 85 kg, kommer senast från en stark säsong i Visby/Roma där det blev 29 poäng på 41 matcher allt inräknat. Vill spela en väldigt rak ishockey är stark runt offensiva kassen.
Lukas Sjöblom, Troja-Ljungby produkten som med buller och bång fick sin genombrottssäsong förra säsongen, 20 poäng på 35 matcher under höst och allettan serien innan det blev imponerande 18 poäng på 19 matcher i slutspel och kvalserie.

Är givetvis tänkt som en topp 6 center inledningsvis och det ska bli så spännande att se om detta är hans nya nivå eller om det finns fler växlar att få ut ur honom, han är ändå 24 år nu så en liten
latebloomer, men kan bli riktigt bra. Är ingen stor spelare ”bara” 173 cm och 73 kg men är dock riktigt bra på skridskorna vilket kompenserar hans storlek på ett bra sätt.

Så här har ni de klara spelarna, men truppen ska vara satt, och jag gissar att KHK kommer börja presentera resten av truppen mellan 20e och sista juli för att maximera tiden då spelarnas A-kassor står för kostnaden till spelaren.

På ledarsidan hittar vi inga förändringar vilket jag tycker är grymt bra, är ingen hemlighet att jag gillar Magnus och det han står för, och Hans Ottinger som assisterande är en kille som Magnus själv lyft flera gånger hur viktig och bra han är. Johannes Jönsson ska fortsätta sin roll som målvakts/mental tränare som jag förstår det.

Detta var den stora genomgången kring KHKs vår, kommer säkert komma fler texter inom en snar framtid kring både vad som händer runt Hockeyettan, nu när 4 klubbar försvinner och nyheter kring Karlskrona HK.

Christoffer Scharf2024-07-07 16:39:00
Author

Fler artiklar om Karlskrona

Inför Alvesta SK borta