fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 58455 | Medlemmar: 184386

Kom ihåg mig
Hellkvist  "Jag flyttar inte från Ängelholm till Övik för att det inte ska bli bra"

Hellkvist: "Jag flyttar inte från Ängelholm till Övik för att det inte ska bli bra"

Modos nya tränare Björn Hellkvist tog sig tid för Modoredaktionen

Hej Björn, och tack för att du vill vara med på intervju!

Det är ett nöje!

Varför blev det Modo?

Det finns många anledningar. Jag tycker att projektet lockar, att man får göra nåt över tid och med lite längre kontrakt, och att man får förändra en klubbs framtid. Den möjligheten lockar mig.

Hur gick tankarna när du blev tillfrågad?

Först blev jag glad att jag blev påtänkt, och sen kittlar utmaningen lite. Har man det jobbet jag har så är man en sucker för utmaningar, så det är svårt att stå emot.

Var det utmaningen som fällde avgörandet, eller fanns det nåt mer också?

Just utmaningen, och själva projektet Modo, att få komma dit och påverka en så anrik och fin klubb. Sen har man en fin junior och ungdomsverksamhet som jag önskar förädla och vara en del av att göra ännu bättre.

Hur tycker du Modo ska göra för att talangerna från J20 ska ta steget till seniorhockey och ta plats?

Jag tycker Modo är ganska duktiga på det. Man får fram talanger, dörren är inte stängd utan man har möjligheter att ta ut spelarna och det har man också gjort. Rent generellt sett så krävs det både tålamod och förtroende, dom ska få möjligheten att prova igen, igen och igen, har man fått prova tillräckligt många gånger så lär man sig. Får man däremot bara prova en gång så blir det väldigt svårt. 

Vad är dina intryck av Modo sedan tidigare?

Modo är en härlig motståndare som bortalag att komma till. Man blir alltid väl mottagen, det är en proffsig organisation, och det är en trevlig arena med trevliga fans. Det är en faktor som gjorde det lättare att ta ställning när jag fick ett telefonsamtal om att komma hit. Det är det man ser utifrån, och sen är historian fin. Man har tagit fram extremt mycket bra ishockeyspelare, och det hoppas jag att vi kan göra igen.

Hur upplever du Övik som stad?

Det är ganska likt Ängelholm som jag bor i härnere. Det är en kuststad som ligger vackert till, den är varken för stor eller för liten. 

Hur har du upplevt hockeyintresset i Övik?

Intresset är bra, det är väl näst intill religion i Övik, precis som på många andra ställen i Sverige. Hockeyn är väldigt stor i landet, och det påverkar hela stadens mående så det är väldigt kittlande att få vara med och påverka det.

Har du hunnit träffa Micke Sundlöv? Hur upplever du honom?

Micke är en väldigt stabil och kunnig person. Han är lugn, sansad, analytisk och duktig på sitt jobb. 

Vad tycker du om stommen Modo har i laget?

Jag tycker stommen är riktigt bra, nummer ett är att man har ett vältränat lag, där har Säcken och hela staben gjort ett kanonjobb med fysen och testvärdena. Det vi ska försöka göra nu är att omsätta dom fina fysiska värdena till att bryta ner motståndarna och vinna hockeymatcher.

Hur involverad är du i jakten på nyförvärv och kontraktsförlängningar?

Det är ett jobb som hela staben gör tillsammans med Micke, han frågar oss om det är nåt, men sen är det ju Micke som är chefen. 

Är det viktigt för dig att påverka vilka spelartyper som värvas?

Jag är av uppfattningen att i ett allsvenskt lag har man möjligheten att plocka in unga talanger som besitter några spetsegenskaper, men där har klubben och tränarstaben en möjlighet att vara med och forma individen. Det jobbet vi gör under säsongen är viktigare än det man gör innan säsongen.

Du har haft Tobias Ericsson i ditt lag tidigare, ser du honom som back eller forward?

Det är nånting vi diskuterar tillsammans, så vi får se vad vi kommer fram till. Jag har mina tankar och har pratat med Tobbe om dom och han har sina tankar, och vi är överens, så det finns goda förutsättningar för att vi ska hitta en bra roll till honom.

Vad vore din drömvärvning till Modo?

En spelare som är väldigt mottaglig för både feedback och feedforward och som jobbar hårt, det är min drömvärvning. Det svaret blir inte roligare än så, sen kan jag svara Sidney Crosby men det känns inte särskilt sannolikt (skratt). 

Hur vill du att laget ska spela?

Jag vill att vi ska spela en utvecklande ishockey, ett spel som gör att spelarna blir bättre och tryggare på att hantera puck. Vi ska ha ett stort puckinnehav och spela med hög hastighet, och ha en totalhockey där backar anfaller och forwards försvarar, vi ska täcka upp för varandra helt enkelt. Alla är ansvariga för en god offensiv och en god defensiv. Vi kommer jobba mycket med puckpress över hela banan, och med överbelastning.

Vad har du för målsättning med säsongen?

Det är väldigt svårt att säga nu när inte truppen är klar, men jag flyttar inte från Ängelholm till Övik för att det inte ska bli bra. Jag gör en stor förändring i mitt liv för att det ska bli bra för mig själv, för Övik och för Modo och spelarna. Det är klart att jag har en önskan om att det ska gå bra i vinter. Sen är det nåt man diskuterar med spelarna, staben och ledningen genom möten och liknande, så jag kan inte släppa nån målsättning just nu, men målet under dom här tre kontraktsåren är att Modo ska göra ett ärligt försök att komma upp i SHL, det duckar jag inte för.

Vad lägger du fokus på i ditt ledarskap?

Det varierar från grupp till grupp, för det beror mycket på gruppsammansättningen och individerna. Jag tror det är min sjuttonde säsong som hockeytränare, och det är min sjunde i Hockeyallsvenskan. Det varierar ganska mycket beroende på vem man pratar med, men med tiden har jag lärt mig att om jag ger förtroende så får jag nåt tillbaka. Jag ger tydligare roller och är tydlig i min kommunikation om vad som förväntas av en människa. När man förstår vad det är man ska göra så vill alla fullfölja och göra sin uppgift, och vet man vad man ska göra är det mycket lättare att åka snabbt till rätt ställe. Sen får man anpassa sig lite efter vilka individer som finns i gruppen. 

Hur mycket vill du vara med och bestämma?

Eftersom jag är chef så blir det ganska mycket, däremot får man inte ha "döva öron" så att säga utan man får scanna av och se vad folk önskar, för att leda handlar i mångt och mycket om att ge och inte så mycket om att ta.

Väljer du assisterande eller tillsätter klubben en?

Det gör jag och Micke tillsammans. 

Hur långt tålamod kommer du ha med spelarna?

Det är oändligt, det är ju mitt jobb att lyckas med dom. Mitt jobb är att hjälpa och inte att stjälpa, och då måste man ha tålamod. 

Hur gör du om nån fuskar i hemjobb eller sargdueller till exempel?

Då förklarar jag vad det är som inte fungerar, och visar hur det borde fungera istället. Det är nånting jag sätter mycket stolthet i, att arbetsinsatsen alltid ska vara fullgod. Det brukar inte vara nåt problem utan det handlar mer om att förklara varför för spelarna, för som jag sa tidigare så vill alla göra det bra, det handlar bara om att förstå hur och varför. 

Har du nån kommentar om Modos gångna säsong?

Nä, jag ser ingen anledning att titta bakåt, utan vi tittar framåt och försöker förbereda oss på bästa möjliga sätt, både teoretiskt och mer fysiskt. 

Hur kan Modo bli jämnare över 60 minuter?

Jag tror mycket på att man har ett system i sitt spel som är utvecklande för individen. Man ska hela tiden gå utanför sin box och applicera saker i matchsituationer som man tror att man inte klarar på träningar, då utmanar man sig själc och det brukar ge resultat under säsongen. Min förhoppning och förväntan är att vi ska vara ett bra lag när säsongen börjar, men ett bättre lag när säsongen slutar. 

Du kommer senast från Oskarshamn, hur har det varit att leda ett lag med så stor spelaromsättning?

Det har varit både utvecklande och roligt, samtidigt som det har varit lite tufft. Det är inte det lättaste att hålla ihop gruppen och sätta tydliga roller när man har så stor omsättning på spelare. Sen har det förstås varit utvecklande för mig som tränare, och varje hinder man tar sig förbi är ett bra hinder, den enda gången det är dåligt är om man ger upp.  

Hur mår du i din Parkinson just nu?

Det är ingenting som stör mig, jag opererade mig för fem år sen. Det var en stor operation i min hjärna och det har blivit fantastiskt bra så jag är evigt tacksam för hela gänget i Lund som gjort det här, dom har gett mig en chans till i livet och den tar jag tillvara på så gott det bara går. Jag är van, men det är inget jag ser som ett bekymmer eller nånting jag bygger vardagen kring, utan det är bara en del av mig.

Är du less på att svara på frågor om Parkinson?

Det är ganska ointressant om jag är less eller inte, eftersom dom frågorna alltid kommer komma. Det är lika bra att repetera in ett bra svar och så säger man det (skratt). 

Är du rädd att ses som din sjukdom?

Det är rätt ointressant hur andra ser på mig själv, utan det viktigaste är hur jag ser på mig själv. Jag tittar på min prestation och är proffsig i mitt ledarskap från bänken, sen kan jag faktiskt strunta i vad folk tycker och tänker. Så länge jag gör resultat så är det ingen som kommer ifrågasätta nåt ändå.

När flyttar du upp till Övik?

Jag åker upp i början på Maj och sätter igång jobbet. Jag har inte löst boende än utan det är nåt jag ska börja titta på när jag kommer upp, jag har inte bestämt om jag flyttar själv eller om vi ska hitta ett hus och flytta upp hela familjen. Det beror på vad man kan hitta, och sen är det en privat fråga, men jag ska scanna av marknaden. Jag kommer i vilket fall att komma upp och köra igång allting i början av Maj, och sen tar vi det därifrån. 

Är du familjär med begrepp som Corsi, Fenwick och PDO, och vad tycker du om såna statistiska begrepp? 

Jag tycker det är ett bra verktyg i kombination med videoanalys och bench management. Det är inget man kan förlita sig helt på, men det är ett bra delverktyg för att se var det finns brister i ett lag, det kan vara bra att sätta sig ner och titta på andra infallsvinklar ibland för det kan gå fort ute på isen. Jag har jobbat med det länge.

Hur ser du på etablerade SHL-spelare som värvas till allsvenska lag som förväntas leda lagen och producera? Är erfarenheten viktig eller kostar det mer än det smakar?

Det beror helt på vilken spelare som kommer, hade en poängkung kommit ner hade han producerat mycket poäng, men värvar du en fjärdelinesspelare och boxplayspecialist kan du inte förvänta dig att han ska gå in och leda powerplay för att man spelar i divisionen under. Rollerna i SHL är lite tydligare än i Hockeyallsvenskan, så du får inte per automatik en fjärdekedjespelare från SHL att producera en massa poäng i Allsvenskan, men sen kan spelare alltid utvecklas. 

Vilken sort snusar du?

Jag har slutat, för ett år sen. När jag snusade så snusade jag ettan, så alla fans som snusar ettan lös ska hålla sig borta från mig, och under inga omständigheter får man erbjuda en snus, för då rasar min värld eftersom jag är rädd att jag inte kan säga nej! (skratt)

Avslutningsvis undrar jag om du har nån hälsning till fansen?

Jag önskar att vi ska vända detta till nåt positivt, jag ska jobba hårt med att sätta in en tro i gruppen att vi har en möjlighet att gå upp, det får inte finnas nån tvekan, och där kan våra fans hjälpa oss med den pushen och det drivet att vi kan slå alla lag om vi vill! Den känslan vill jag ha in i vår klubb. Det ska vara en given sak, och inga konstigheter alls. 

Då tackar jag för att du ställde upp!

Tack själv!


0 KOMMENTARER      8526 VISNINGAR
PETER KEMPE
På Twitter: kempelito
2018-04-10 10:48:43


ANNONS:

Fler artiklar om Modo

Modo hemmaavslutade snyggt
Modo Modo vann årets sista hemmamatch med 5-1 men fick inte resultaten i dom andra matcherna med sig
2019-03-19 06:56:18

Tung förlust mot Västerås
Modo Modos säsong är i praktiken över efter att ha förlorat på övertid mot Västerås, 3-2 till hemmalaget blev siffrorna
2019-03-16 21:59:36

Hallå, säsongen är inte slut än!
Modo Modoredaktionens redaktör Peter Kempe har en önskan och uppmaning till Modos fans
2019-03-15 12:31:22

Tennissiffror mot Karlskrona
Modo Modo vann med 6-0 hemma mot Karlskrona
2019-03-14 22:24:07

Modo inledde med förlust
Modo Modo satte sig själva i en prekär situation inför resten av slutspelsserien genom att förlora med 2-0 mot Karlskoga
2019-03-12 22:58:30

Stället går bananas: Inför slutspelsserien
Modo Modoredaktionen snackar upp slutspelsserien i Hockeyallsvenskan, och lite annat
2019-03-11 18:43:27

Modo blev sexa
Modo Modo hamnade på en slutlig sjätteplats i tabellen, detta efter en förlust på hemmaplan mot Västerås i slutomgången
2019-03-08 23:14:01

Modo greppade halmstrået
Modo Modo tog dom tre poäng man behövde för att ha chansen på en fjärdeplats, man vann med 5-3 borta mot Karlskrona
2019-03-06 23:51:22

Seger i sista derbyt för säsongen
Modo Modo var minst ett nummer för stort för Björklöven på fredagskvällen och vann med 4-1
2019-03-01 21:54:38

Södertälje blev för svåra
Modo Modo förlorade hemma mot Södertälje med 4-1, bland annat efter att bortakeepeern Alexander Sahlin storspelat
2019-02-27 22:56:04

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM MODO HOCKEY
ANNONS:
SERIETABELLEN
1AIK523014856109
2Oskarshamn52289155598
3Västerås52269172993
4Leksand522510171790
5BIK Karlskoga522312171187
6Modo52241018986
7Karlskrona 52211021-277
8Västervik IK52161719676
9Södertälje52191023-873
10Björklöven52161422-2468
11IK Pantern52161125-4365
12Tingsryd52151225-3061
13Almtuna5215928-3261
14Vita Hästen52101329-4448
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Christian Poulsen ny assisterande
Postpartita #28: Juves svit bruten
Glädje efter Zidanes återkomst
Vägen till finalerna ska lottas
Champions League:   Vägen till finalerna ska lottas
Spännande final väntar i Uppsala
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies