Lagbanner
Flamesbloggen: Ramo waivas
Ramo placeras på waivern!

Flamesbloggen: Ramo waivas

Flamesbloggen: Ramo waivas (22/10)

Ett problem under Flames inledning har varit målvaktsspelet. Inte nog med att det darrat, laget har även tre målvakter i NHL. En ohållbar situation som Flames satt sig helt själv i. Den 29-årige Karri Ramo förlängde med Flames strax före han skulle blivit free agent, därmed såg han ut att sitta säkert. Joni Ortio är 24 år och  framtiden men då han måste passera waivern för att spela i AHL. Jonas Hiller är den mest beprövade och den äldsta (33) men har haft en förmåga att klappa igenom och det logiska var att man vill hitta en ny destination för Schweizaren. Samtliga tre burväktare sitter på utgående kontrakt.

Nu när situationen satts på sin spets så är det den senast kontrakterade målvakten som ser ut att åka ut. Ramo placerades igår på waivern. Det är osannolikt att någon nappar på hans 3,8 miljoner i lön. En trade efter han passerat waivern är mer rimlig, om Flames kan ta delar av hans lön. Det hela är såklart förvånande. Flames kunde undvikit det hela genom att inte förlänga Ramos kontrakt i somras. Med facit i hand har det hela slagit ut helt fel, Flames avsikt eller förhoppning har sannolikt varit att Ramo skulle visa att han höll som etta. När Flames då sex matcher in på säsongen har två målvakter med usel statistik samt en ung Flames absolut inte vill tappa då väljer Flames att satsa på det säkra kortet. Det säkra kortet är Hiller, även om han darrat så vet Flames vad han går för. Han är helt enkelt mest beprövad och Ramo är det osäkrare kortet av de två.

Summerat blir undertecknad inte förvånad om Flames någon gång under säsongen ersätter Hiller med en annan målvakt.

Flamesbloggen: Byron tas av Canadiens (7/10)

Precis som misstänkt så fanns det åtminstone ett lag som såg anvädning av en spelare som Paul Byron, nämligen anrika Montreal Canadiens. Den 26-årige vingen blev överflödig i Flames men var en populär spelare bland fans och i omklädningsrummet. Farvälet var emotionellt och Byron gjorde ingen hemlighet av att han helst av allt stannar kvar. Vi önskar Byron lycka till i sitt nya lag. Hoppas handlederna mjuknat något.

Totalt blev det fyra säsonger i Flames och 130 matcher. Byron draftades av Buffalo Sabres 2007 i runda sex och hamnade i Flames när Robyn Regeher hamnade i Sabres.

Flamesbloggen: Raymond och Byron waivas (6/10)

Calgary Flames skickade under gårdagen Markus Granlund till AHL. Säkerligen är den unge finnen inte nöjd med det. Emellertid är där kanske ljus i tunneln både för honom och Garnet Hathaway eller kanske Tyler Wotherspoon. Under kvällen placerade nämligen Flames floppande Mason Raymond samt Paul Byron på waivern. Detta för att ha möjligheten att skicka dem till AHL innan truppen spikas. Den senare var lite av en skräll. Byron är en bra kille att ha som trettonde forward. Dilemmat för Byron är hans storlek och skadebekymmer. Byron kan hur som helst vara intressant för lag som vill ha lite fart i sin botten - 6 och kan mycket väl plockas av någon. Samtidigt tror undertecknad att Flames nog är relativt nöjda om han blir kvar inom organisationen.

Mason Raymond är en annan melodi. Ingen kommer ta honom och hans kontrakt som varar två år till. Raymond var en stor flopp och bidrar inte förutom när han gör mål. Det finns inget i Calgary-bördige Raymonds spel som tyder på förändring. Där finns ingen plats åt honom. Att han hamnar i AHL förefaller emellertid osannolikt. Det är till att börja med ovanligt att veteraner med kostsamma kontrakt skickas till AHL, lagen sparar inte så mycket ( i detta fall sparar Flames mer eller mindre samma summa på både spelarna trots att Raymond tjänar ett par miljoner mer än Byron) och att begrava en spelare är en form av misslyckande som ägare sällan vill kännas vid.

I Raymonds fall är det mer sannolikt att han tradas och att Flames äter delar av hans lön. Flames vill säkerligen gärna ha flexibiliteten och den får man lättast genom att ha spelare som kan skickas till AHL per omgående. TJ Brodie, Ladislav Smid och Joe Colborne ska inom en relativt snar framtid aktiveras från skadelistan. Det försvåras av att enbart ha spelare på envägskontrakt eller som måste passera waivern i sin trupp.

Flamesbloggen: Colborne, Kulak och Hamilton (5/10)

Säsongspremiären närmar sig. Den stora skrällen i truppen blir Brett Kulak. Flamesdraftade Kulak kommer att agera sjätteback och således ersätta skadade TJ Brodie. Någon back nummer sju kommer inte finnas till hands. Laget kommer att inleda med tre målvakter om inget radikalt händer. På forwardssidan finns inga skrällar däremot är där ett frågetecken runt Paul Byron. Markus Granlund lär ersätta om Byron hamnar på IR. På IR lär även Joe Colborne hamna, Colborne bröt tummen i en match mot Winnipeg Jets. Trist slag för Colborne som precis kommit tillbaka efter en operation av handleden. Colbornes skada är sannolikt det som räddar Mason Raymond kvar i laget tills vidare.

Flames införskaffar dessutom Dougie Hamiltons storebror, Freddie, från Colorado Avalanche. Utbytet - ett conditional 7th round pick. Hamilton den äldre lär spela i AHL. Freddie Hamilton är en 23-årig forward, draftad av Sharks 2010. Hade bra poängsnitt som junior i OHL.

Flamesbloggen: Brodie bryter handen och Schneider skriver på (24/9)

Ja det kom ingen Sergei Kostitsyn till lägret. Om Jim Matheson hade fel eller Kostitsyn ångrade sig spelar mindre roll. Desto tråkigare för Flames är att TJ Brodie skadade sig. Den unge backen bröt handen eller snarare ett ben i handen och uppges vara borta upp till sex veckor. Nu står Flames starka där bak och det är väl tur att laget exempelvis inte tradat Dennis Wideman. Det största problemet blir kanske för Brodie att ta sig in i lagets topp -4 igen.

Flames passar även på att skriva kontrakt med free agent målvakten Nick Schneider som hittills huserat i WHL.

Flamesbloggen: Ferland resignar, veteraner på try-out och Andersson kritar på (14/09)

Första nyheten under helgen var att Flames och Ferland enats om en tvåårig förlängning. Ferlands nya ”caphit” är 0,825 miljoner dollar. En överkomlig träff för en spännande spelare.

Andra nyheter under helgen var att Sergei Kostitsyn kommer delta på Flames camp. Den vitryske veteranen är faktiskt bara 28 och har sedan 2013-2014 huserat i KHL. En sista vända till NHL? Vi får se, klart är att han har kontrakt i KHL så blir det inget med Flames står han inte utan lag. Bästa noteringen i NHL är 23 mål och 50 poäng för Nashville Predators. Han har även representerat Montreal Canadiens.

Det förekommer även rykten gällande hans bror. Det är dock inget som är klart med att även Andrei ska bjudas. I Sergies fall kommer informationen från Jim Matheson från Edmonton Journal
Tidigare i september bjöd Flames även in veteranbacken Ryan Wilson. Wilson är också 28 år  och har tillbringat sin NHL-karriär i Colorado Avalanche. Innan det tillhörde han faktiskt Flames. Wilson är en defensiv back och det förvånar nog ingen i fall han blir årets Corey Potter. Veteranen i AHL som kanske blir uppkallad vid skador.

Eller kanske faller lotten på svenske Douglas Murray som får ännu en try-out med Flames. Murray kom ju in sent under förra året och tränade en hel del med laget. Det blev emellertid aldrig något kontrakt eller någon match vid det tillfället.

Rasmus Andersson skriver även på sin entry-level deal. Är Flames på väg att bli ett svensklag?

Flamesbloggen: Bouma, Jooris och Byron kritar på och Wolf lämnar (24/ -277)

Så var ännu ett av sommarens göromål avklarat. Lance Bouma kritar på för tre nya säsonger. Det blev en rejäl och omdiskuterad löneökning, 2.2 miljoner dollar per säsonger att jämföra med 0.75 säsongen som gick. Den 25-årige rufflige vingen som draftades av Flames i runda tre 2010 stod för sin bästa säsong i karriären. Det blev 16 mål och totalt 34 poäng, utöver det tacklade och täckte kanadensaren skott på löpande band. Likväl väcktes starka åsikter om det nya kontraktet ute bland fansen på de sociala medierna. Undertecknad har svårt att se varför. Visst kommer kanske inte Bouma prestera lika många poäng kommande säsonger men efter en sådan säsong kommer en sådan belöning. Och Bouma bidrar med mer än bara poäng. Flames försökte få igenom ett avtal värt 1,5 miljoner dollar per säsong men, Bouma och laget som bara för en dag sedan möttes i arbitration, kom fram till detta kontrakt innan "lönedomstolen" sagt sitt. Undertecknad har svårt att se att deras satta lön skulle varit lägre.

Dagarna efter Bouma skrev på gjorde Flames även klart med Josh Jooris och Paul Byron som båda därmed undvek arbitration. Josh Jooris var en av förra säsongens stora överraskningar. Kortfattat kom 25-årige Ontario-bördige Jooris mer eller mindre från ingenstans och smällde in 12 mål och totalt 24 poäng på 60 matcher. Med fart och hårt arbete tog han laget och dess fans med storm. Spelade andra halvan av säsongen skadad vilket märktes på poängskörden. Han får 0.975 miljoner dollar för en säsong.

Paul Byron blev en coachfavorit med sitt uppoffrande spel och i allmänhet hårda arbete. Lille Byron, också Ontario-bördig, är snabb som få men inte så effektiv framför mål. Missade sista delen av säsongen samt slutspelet på grund av skada. Den 26-årige kanadensaren får 0.9 miljoner dollar för en säsong.

Även Turner Elson skrev på sitt kontraktserbjudande. Nu återstår bara Michael Ferland bland lagets "restricted free agents". 

Häromdagen blev det även klart att David Wolf flyttar hem till Tyskland. Inte oväntat men lite synd. 

Flamesbloggen: Blandade sommarnyheter (16/7)

Värmen har kommit till vårt lilla land och vi är mitt sommaren. Trots det så är det fullt liv på andra sidan atlanten. Hockey spelas kanske inte på sommaren men det planeras och struktureras en hel del.

Flames har avverkat sitt rookie-camp. En hel del inbjudna prospects som inte tillhörde organisationen, bland annat Mason Marchment son till Bryan. Rushan Rafikov deltog inte på grund av sedvanliga visum-problem och Tim Harrison deltog inte heller då han förberedde sig för skolan. Av de inbjudna imponerade lille Tyson Baillie. Baillie till vardags i WHL och Kelowna har blivit ratad i två raka drafter och det finns ett litet fönster att erbjuda honom kontrakt innan han återgår till att bli en del för nästa draft. Ryan Huska, Flames coach i AHL, har haft Baillie tidigare i karriären och "älskar" spelarens karaktär.

Bland Flames spelare utmärkte sig kanske framför allt Morgan Klimchuk och Mark Jankowski. Även Brandon Hickey talar Flames sig varma om.

Bryce Van Brabant, Drew Shore, Kenny Agostino och Bill Arnold har skrivit på sina kontraktserbjudande.

Michael Ferland är nu helt friad rörande en misshandel som utspelade sig några år tillbaka.

Lance Bouma, Josh Jooris och Paul Byron har alla satt upp sig för arbitration.

David Schlemko är fortfarande aktuell enligt GM Brad Treliving men där är andra saker att ta tag i först. En sådan sak var att skriva kontrakt med Oliver Kylington. Kylington har kritat på sin entry level deal och det gjorde han tillsammans med Johnny Oduya som i sin tur kritade på för Dallas Stars. Sannolikt vill Flames snabbt ha kontroll över Kylington för att få hans karriär på rätt köl igen.

Brian McGrattan fick kontrakt med Anaheim Ducks. Han tackade Flames och framför allt dess fans som har varit fantastiska. McGrattan kommer sannolikt när han väl lägger av erhålla en position inom Flames organisation. Även om sista året blev allt annat än som önskat så är McGrattan väldigt respekterad av allt från fans till spelare till ledning. En känsla fightern inte upplevt någon annanstans.
 
Flamesbloggen: QO till tolv RFA, Hamilton, Housley, coachstaben (30/6)

Ja gårdagens del av Mike Richards såpa tog helt bort fokus runt vilka restricted free agents som kvalificerades. Särskilt med tanke på att det sades att Los Angeles Kings satt i samtal med båda lagen från Alberta rörande Richards. På så sätt kanske tur att Kings tycks ha hittat ett kryphål. Så tillbaka till de kvalificerade spelarna eller första kanske spelarna som Flames valde att släppa ut på marknaden. Försvinner gör Ben Hanowski som var en av delarna i Jarome Iginla-dealen, John Ramage och Sena Acolatse som båda är försvarare. De senare försvinner sannolikt på grund av Flames draft och de två nya Kenney Morrison och Jakub Nakladal. Spelarna som kvalificeras är nyanlände Dougie Hamilton, Lance Bouma, Drew Shore, David Wolf, Josh Jooris, Michael Ferland, Bryce Van Brabant, Ken Agostino, Paul Byron, Max Reinhart, Bill Arnold samt Turner Elson. Inget direkt förvånande men det är sannolikt sista chansen för Max Reinhart. Personligen tror jag inte Agostino, Elson eller Van Brabant har några större chanser att bli långvariga i organisationen.

Inte långt efter att Hamilton fått sitt "qualifying offer" så skrev den unge backen på för sex år med Flames. Löntetaksträffen blir 5,75 miljoner dollar per säsong. Ett bra kontrakt känns det som och en klar indikation på att Hamilton verkligen inte ville vara kvar i Boston Bruins. Det är mer eller mindre samma summa som Bruins erbjöd Hamilton, något han då tackade nej till.

Vi ska inte heller glömma att Phil Housely med ett förflutet i just Flames igår röstades in i Hockey Hall Of Fame. Den flyfotade amerikanske backen var under flera år en makalös offensiv back och totalt blev det 1232 poäng på 1495 matcher. Det placerar Housley som femma bland totala poäng för backar. I Flames hamnade han samtidigt som Al MacInnis hamnade i St Louis Blues. Valdes in gjorde även Niklas Lidström, Chris Pronger (märkligt och inte märkligt på samma gång) och Sergei Fedorov.

Flames förlänger även coachstabens kontrakt. Bob Hartley förlängdes tidigare i år och nu står det kvar att även Martin Gelinas, Jaques Cloutier och James Pringle blir kvar i flera år. Även assisterande general manager Cragi Conroy får sitt avtal förlängt.

Flamesbloggen: NHL Awards - Priser till Flames! (25/6)

I natt - svensk tid - gick spektaklet av stapeln. NHL Awards utspelade sig i Las Vegas och kvällens stora vinnare blev Carey Price. Målvakten vann de två stora - Hart, Linsday - samt Vezina. Flames hade tre större nomineringar och tog hem två. Att Bob Hartley skulle vinna Jack Adams Award var föga förvånande. Flames gick från ett riktigt bottenalg till slutspelets andra runda. Jiri Hudler som årets gentleman, Lady Byng Trophy, var kanske inte heller så förvånande. Hudler var högt upp i poängligan och lågt ner när kom till utvisningar. Hudler gjorde även ett fantastiskt och skolöst tacktal. Johnny Gaudreau vann emellertid inte Calder Trophy utan det gjorde Aaron Ekblad. Inte förvånande och kanske rentav skönt.  Sedan säsongen 2008-2009 tycks det vila en förbannelse över priset som årets nykomling. Steve Mason, Tyler Myers, Jeff Skinner och fram till Nathan MacKinnon har alla haft det fortsättningsvis tungt efter vinsten. MacKinnon kan vända på det rätt snabbt efter sitt sophmore år och Gabriel Landeskog kan sägas ha hittat sitt spel igen. Fast många namn har inte gjort det och ingen har direkt blivit något att verkligen räkna med. Året innan 2008-2009 vann exempelvis Patrick Kane och innan honom Evgeni Malkin och så vidare.

Flamesbloggen: Resan över för den här gången! (11/5)

Anaheim Ducks vann den femte matchen mot Calgary Flames vilket innebar att laget även vann matchserien med 4-1. Det finns egentligen inte så mycket att säga förutom grattis.  Ducks var det bätte laget, helt klart. Framtiden är Flames och inte nutiden.

Fast en viss bitterhet finns där ändå. Seriens fjärde match, i Calgary, var Flames förtjänta av en seger. Där infann sig en bitterhet mot domaren som höll igen på utvisningarna och runt det avgörande målet - mer om det sen - men till sist handlade det ändå om att två orutinerade spelare stod för två stora misstag samt att Flames inte sätter sina chanser. Johnny Gaudreau hade först agerat briljant och trollat bort Ducks försvar och frispelat Sean Monahan men det nyvunna självförtroendet blev kostsamt. I andra tog han beslutet att dribbla framför mål varpå Andrew Cogliano stal pucken och kvitterade. Det andra misstaget var Joe Colborne som när signalen för paus två ljöd bestämde sig för att tackla. Problemet var att han hade klubban uppe och det hela renderade i 2+2 för hög klubba och blodvite. Där avgjorde Ducks den matchen.

Nattens match var klart i Ducks favör. Likväl hade Flames ledningen två gånger. Först genom Jiri Hudler i power play i period ett och sedan genom Gaudreau som snabbt svarade på Ryan Keslers kvittering i power play i period två. Likt matchen innan tappar man greppet och Matt Beleskey kvitterar rättvist direkt i tredje.

Den som det är mest synd om i det hela är Karri Ramo. Den finske Ramo ersatte Jonas Hiller efter hans genomklappning i match ett. Förvisso gjorde han inte det bättre än Hiller i första matchen men efter det har Ramo gett Flames det målvaktsspel laget behövt. I matchen nu på morgonen stod han för 44 räddningar. Och i de två senaste matcherna har han varit rasande. Med all rätt. Det är här den där lilla bitterheten kommer in.  I match fyra så avgöra Beleskey men på reprisen syns det klart att Ryan Kesler står inne i målgården och man ser att hans skridsko rör och hindrar Ramo i sin sidledsförflyttning. Det kan tyckas futtigt men under hela säsongen har domarna blåst för det här som nu kallas oavsiktlig kontakt med målvakt men så plötsligt gör man inte det. Liknande scenario uppstår vid det senaste avgörandet där Corey Perry i princip sitter på Ramo när han slår in pucken i mål. Visst det är en rörig situation men jag förstår verkligen varför Ramo blir rosenrasande. I grundserien hade sannolikt båda målen blivit avvinkade och detta är en lärdom Flames ynglingar får ta med sig. Det är tuffare i slutspelet.

Den där lilla bitterheten försvinner snabbt för Flames som trots allt visade att man kan. Det är unga och oerfarna spelare som fortfarande lär sig. Alla såg att Ducks var bättre, det går inte att gräva ned sig när man förlorar mot ett så klart bättre lag.

Återigen grattis Ducks, nu tar ni det!

Flamesbloggen: Hartley nominerad till Jack Adams Award! (7/5)

Bob Hartley är en av tre finalister till priset som årets coach, Jack Adams Award. De två andra finalisterna är Alain Vigneault och Peter Laviolette. Så Calgary Flames, New York Rangers och Nashville Predators är de mest välcoachade lagen sett till förväntingar på ett ungefär. Hartleys meriter för i år talar för sig själv. Flames tog sig synnerligen oväntat till slutspel och slog sedan ut Vancouver Canucks.

Flamesbloggen: Flames reducerar! (6/5)

Flames utnyttjade fördelen av hemmais mot Ducks. Därmed gav man sig själva chansen igen, Flames är fortfarande med i matchen så att säga. Det var en skottfattig uppgörelse som trots det innehöll mycket målchanser. Flames tog tidigt ledningen genom Brandon Bollig, där man för första gången i matchserien lyckades med en spelvändning. Glädjen var kortvarig och Patrick Maroon kvitterade och Corey Perry gav gästerna ledningen innan första vilan.

I andra kvitterar Flames med en man mindre på isen. Ducks slarvar och plötsligt är Joe Colborne ensam med målvakten. Ännu en gång tar gästerna ledningen, Matt Beleskey slår in 3-2. I tredje gasar Flames på och med 20 sekunder kvar kommer kvitteringen. Johnny Gaudreau i power play. På övertiden är det Mikael Backlund som avgör, ett skott långt utifrån som letar sig in.

Ska även tilläggas att Johnny Gaudreau fick ett mål underkänt, i efterhand tycks de flesta vara ense om att detta var fel.

En match till i Calgary återstår innan man vänder åter till Ducks hemmais. Kan Flames vinna detta möte så kan matchseriens dramaturgi förändras rejält. Fast att Flames ska vinna en till är fortfarande att hoppas på mycket. Fast än är kanske mirakelns tid inte förbi?

Flamesbloggen: Kan Flames komma ikapp hemma? (5/5)

Flames var allt annat än favorit mot Ducks och att laget förlorade de två inledande matcherna i Anaheim är föga förvånande. Flames har över tjugo raka utan seger i Anaheims The Pond eller Honda Center som det numera heter. I första matchen var gästerna med fram till första insläppta målet och sedan vek man ner sig som en liten tunn kvist. Inte blev det bättre av att Jiri Hudler och Michael Ferland utgick skadade ganska tidigt i matchen. Det blev hela 6-1 i Ducks favör.

Andra matchen var inte så stor skillnad. Karri Ramo gjorde en bra match mellan stolparna och visst Flames vek inte ned sig som sist men vad hjälper det? Ducks var ändå för bra och vann utan att förta sig med 3-0. Ryan Getzlaf & Co är för bra för Flames. Laget är stort, snabbt, hårt, skickligt, rutinerat och med inslag av ungdom. Ducks är helt enkelt väldigt imponerande.

Fast det är inget att skämmas över. Att Sean Monahan inte kan mäta sig med Getzlaf är ju faktiskt ganska logiskt. Även om Flames gjort mycket bra i år och varit en succé ska man inte glömma att lagets tid sannolikt inte är förrän om runt tre-fyra år. Då är Monahan, Johnny Gaudreau, Sam Bennett med flera mer mogna för denna uppgift. Det gäller för Flames att vårda dessa ynglingar och förhoppningsvis få in några till. Gärna sådana som har både storlek och viss finess, som Ferland, Lance Bouma eller varför inte David Wolf. Såklart ska gärna en spelare som Emile Poirier utvecklas vidare och såklart vill Flames ha in fler genuint skickliga spelare också... fast såklart får de gärna ha lite storlek.

Än är emellertid inte serien över och nu väntar två matcher i Saddledome. Sannolikt vinner Flames minst en. Om inte annat så för att Ducks slappnar av och inte behöver vinna matcherna, åtminstone inte båda.  

Flamesbloggen: Spelare nomineras för troféer! (24/4)

Under veckan har två spelare från Calgary Flames nominerats till NHL´s troféer. Tjeckiske veteranen Jiri Hulder till gentlemannapriset Lady Byng Trophy och lille Johnny Gaudreau till Calder Trophy som årets nykomling. Detta är behandlat i matchrapporterna som tillhör kvällen de nominerats om man vill läsa lite mer. Hudler gör upp med Pavel Datsyuk och Anze Kopitar medan Gaudreau gör upp med Mark Stone och Aaron Ekblad. Filip Forberg nomineras alltså inte till titeln som årets rookie.

Sannolikt kommer Bob Hartley nomineras till Jack Adams Award som årets coach och möjligtvis kan Mark Giordano, sin skada till trots, nomineras till James Norris Memorial Trophy som årets försvarare.

Flamesbloggen: Burrows stängs inte av! (21/4)

Två riktigt heta matcher mellan Canucks och Flames har väckt mycket känslor. Efter seriens andra match undslapp Derek Engelland avstängning efter sin otroliga 42-minuters utvisning. Bob Hartley bötfälldes emellertid och det kan nog alla leva med. Efter serien tredje möte var Alexandre Burrows under luppen och likt Engelland klarade han sig undan avstängning. Ett vettigt beslut. Undertecknads kritik har ganska lite att göra med tacklingar och dylikt utan det som stört är att Canucks försökt upprätthålla någon form av helyllefasad. Med den raserad så är det lättare att slappna av och se nyktert på tillvaron. Willie Desjardins blev inte bötfälld, en gång är ingen gång så helt okej.

Kevin Bieksa må låtsas att han inte vet vem Michael Ferland är men så gjorde inte Derek Dorsett. Dorsett är en rätt skön lirare. Han tycktes uppskatta Ferland och gilla läget i största allmänhet. Lite stolthet också då han var imponerad över att Ferland lånat en sida i hans bok. I ena matchen drog Ferland på sig en utvisning då han slängde handskarna. Dorsett retade upp honom bara för att behålla sina handskar på. I senaste mötet blev det tvärtom, även om Dorsett inte blev utvisad. Ferland uppskattade Dorsett tillbaka på samma sätt, hård men ren. Ferland hade inte heller något ont att säga om Bieksa eller situationen mellan dem. Allra roligast var att Ferland berättade att hans mamma förbjudit honom att gå efter bröderna Sedin. Tvillingarna är mammas största favoriter.

Flamesbloggen: Kenney Morrison till Flames! (23/3)

Lagom till Flames match mot Philadelphia Flyers kunde man presentera ett nyförvärv. Eftertraktade college-backen Kenney Morrison hade kritat på ett entrylevel kontrakt på två säsonger. Morrison var ett jagat villebråd redan förra säsongen men valde ett år till i college. Och i år antogs han hamna i Oilers då han kommer ifrån Edmonton. Istället hamnade han i rivalen Calgary Flames. Morrison uppges ha jagats av minst ett dussintal NHL-lag.

Morrison är en storväxt back med ett dundrande skott. Ett skott som beskrivs orsaka målvakterna problem då det är svårt att mota puckar i sådan kraft och fart. Tre år har det blivit i Western Michigan University och runt 15-20 poäng per säsong. Det är ingen poängmakare men han besitter bra offensiva uppsida och är stabil och mogen i defensiven.

Flamesbloggen: Trading Deadline! (2/3)

Något ofokuserat men lite tankar inför kvällens spektakel har undertecknad. De flesta "rentals" har redan fått ny klubb så kanske händer ingenting eller får vi rentav se några hockeytrader, spelare mot spelare?

Trading Deadline nalkas och Curtis Glencross är redan tradad (se separat artikel) men kan det hända mer? Kanske, Brad Treliving har sagt att man kanske använder sina ”nya” val från Capitals till att värva spelare från exempelvis lag med lönetaksproblem.

Personligen ser jag hellre att man jobbar på att bli av med några kontrakt än att jobba för att lägga till fler. Braydon Coburn är en det pratas om och Chris Stewart en annan. Kanske Patrik Berglund? Loui Eriksson? För egen del skulle jag föredra att man även ger bort en ”onödig” spelare i sådana affärer. Jag menar bara att det inte är bra att endast lägga till fler spelare. Om man exempelvis ger upp val för Coburn så har man sju dyra backar samt, David Schlemko, Raphael Diaz, Corey Potter och Tyler Wotherspoon. Att sedan Mark Giordano och Ladislav Smid inte spelar just nu blir liksom sekundärt. Flames har utrymme men ska ändå akta sig för att samla för många kroppar. *Coburn tradades till Tampa Bay Lightning.

Ladislav Smid, Deryk Engelland, Brandon Bollig, Matt Stajan, Mason Raymond känns samtliga relativt oviktiga. De är inte bättre än någon av de unga som är på gång. 

David Jones, Paul Byron och Mikael Backlund är möjliga att trada. Den senare om endast om utbytet är det rätta. Sven Baertschi är en möjlig spelare som kan försvinna.

En målvakt kan man kanske skicka men då affären med Jeff Deslauriers föll ihop och Joni Ortio är skadad så saknas alternativ. Personligen skulle jag föredra att Ramo erhöll nytt kontrakt och så fick lagets målvakter spela om det nästa år. Ramo är för bra för att man bara ska släppa honom som UFA i sommar.

Raphael Diaz är ingen spelare laget behöver och andra lag kan ha intresse i honom, han skjuter höger och kan spela PP. Emellertid skulle jag hellre behålla honom än flera andra backar.

Veteraner som Corey Potter, Devin Setoguchi och Brian McGrattan är omöjliga att trada.

Möjligtvis kan man slänga med exempelvis Max Reinhart, Ben Hanowski eller motsvarande semi-talangi någon trade.

Flamesbloggen: Glencross på väg bort! (20/2)

Det har under en tid pågått diskussioner om Curtis Glencross, blir han kvar eller tradas han? Redan under sommaren gjorde han klart att han ville ha en chans att vinna Stanley Cup och att han inte var intresserad av att spela för samma billiga peng igen. Sedan dess har det varit ganska tyst men Flames tabellplacering har såklart fått de flesta att undra hur man tänker agera med sin hetaste stundande Unrestricted Free Agent. Under gårdagen kan det sägas att läget blev solklart.

Från början sägs det att veteranen endast var intresserad av Anaheim Ducks men att han nu har lämnat inte en lista på lag han kan tänka sig gå till. Glencross har klausuler (NTC) som reglerar Flames möjligheter till att flytta honom på egen hand och initiativ men ju fler lag Glencross säger sig acceptera flyttar till desta högre kan priset för honom bli. Enligt Roger Millions med flera (exempelvis Wes Gilbertson från Calgary Sun som var först ut) så är det hela 15 lag som förhört sig om hans tjänster. Antal lag Glencross accepterar är oklart men den allmäna tron bland experterna är att det rör sig om fem till sju lag. 

Varför listan kom just nu och varför skriverierna igår var många beror såklart delvis på att trading deadline närmar sig men även på att Glencross igår gick ut i media och uttryckte sin besvikelse över hur Flames använder honom. Han gillar Flames och ser en ljus framtid för dem men är inte alls nöjd över sin istid och situation. Så kort kan man konstatera att han vill bort och att Flames är villiga att trada den skadeförföljde forwarden trots slutspelsjakten. Det förekom även intervjuer igår med GM Brad Treliving där han förnekade att Glencross bett om en trade men Trelliving förnekade inte att Glencross försett Flames med en lista på lag han kan lämna för eller att man jobbade för en trade.  

Vad är värdet? En nyttig veteran, en "rental" med billigt kontrakt, målkänsla och arbetsmoral kan inbringa något mellan ett val i runda ett till runda två samt någon form av talang. Alternativt är det kanske möjligt att få ett sämre val och en större talang. Skulle inte heller helt utesluta en hockey trade där Flames exempelvis får den dyrare Loui Eriksson från Boston Bruins, samt något för att man hjälper Bruins i deras lönedilemma. 

Flamesbloggen: Diaz klar för en säsong! (7/10)

Flames var en försvarare kort och har därför haft bland annat Raphael Diaz inbjuden på try-out. Diaz, en 28-årig schweizare med 145 NHL-matcher i bagaget, har imponerat och erbjöds till slut kontrakt. Kontraktet för den högerskjutne och mobile försvararen sägs vara på ett år och värt 0,7 miljoner dollar.

Detta innebär att Tyler Wotherspoon åtminstone inleder i AHL och det gäller även för Corey Potter. Wotherspoon har varit skadad och behöver istid för sin utveckling. Att agera sjundeback i NHL ger ingetdera.

Flamesbloggen: Bennett, Ortio och Cundari kritar på! (28/7)

Calgary Flames fortsätter knyta upp spelare. Två restricted free agents och en talang.

Talangen är såklart Sam Bennett som gick som nummer fyra i första rundan. Såklart pratar vi om ett treårigt entry level cotract för 0,925 miljoner dollar per säsong. En hel del bonusar tillkommer så räkna att han kostar ungefär mellan två och tre miljoner dollar per säsong på det hela.

Joni Ortio kritade också på igen. Två år för sammanlagt 1,2 miljoner dollar. Ortio kommer dock först och främst hålla till i AHL. 23-åringen kom tillbaka till Nordamerika inför förra säsongen, då något uträknad. Nu pratas det om att det är finländaren som är lagets framtid. Ortio var briljant i AHL och bra i NHL.

Sista man ut och sannolikt även den minst intressanta, Mark Cundari. Cundari såg väldigt bra ut efter han anlänt från St Louis Blues för ett par sedan men förra säsongen vill han nog glömma. Lite liten fast ändå en småful back som kan smälla in poäng samt sitta mycket utvisad är en hygglig beskrivning av 23-åringen. Får ett år på sig, 0,600 miljoner dollar. Har nog fötterna på jorden denna gång och kommer sannolikt komma mer förberedd till campet.

Flamesbloggen: Colborne klar för två, Glencross nästa? (23/7)

Joe Colborne kom till Flames inför förra säsongen från Toronto Maple Leafs. Utbytet för den unge centern - nu vinge - var ett fjärderundsval. Det tog ett litet tag men när säsongen var slut hade den 24-årige kanadensaren stått för 28 poäng, varav tio var mål. Fullt godkänt för en ung spelare som inte etablerat sig än, det var trots allt hans första "riktiga" säsong i NHL.

Colborne trivs i Calgary, vilket även är hans födelseort. Han har hela tiden sagt att hans mål var att stanna och att hans val som RFA att begära "arbitration" inte hade något med missnöje att göra. Den gänglige Colborne var tämligen säker på att det aldrig skulle nå "arbitration" och det hade han helt rätt i. Boston Bruins forna förstarundsval kritade på för två nya säsonger värt 1,275 miljoner dollar per säsong.  

Nu efter Colborne sägs fokus ligga på Curtis Glencross. En spelare fansen älskar och en spelare som många klubbar velat ha. Glencross kontrakt har varit väldigt överkomligt med en träff på 2,55 miljoner dollar per säsong. Hans kontrakt var med hemmarabatt och på fyra säsonger. Han ville vara nära sin ranch och familj och han ville absolut inte lämna och hade därför en full NMC-klausul. Sett till lönen och vad han presterar poängmässigt och på isen i allmänhet så är eller har han varit oersättlig. Du hittar inte en spelare av den kvalitén till det priset. 

Fast så var det ju skadorna. Hade veteranvingen sluppit dem så hade han utan problem passerat 30 mål flera gånger de senaste säsongerna.

Och nu är det annat ljud i skällan. Glencross är 31 och har inte så många år kvar, ett eller max två kontrakt till. Så av förståeliga skäl vill han ha betalt. Därför har han gjort klart att det inte blir någon hemmarabatt denna gång. Jag kan tänka mig att han söker ungefär samma kontrakt som Mike Cammalleri, så minst fem år och runt fyra till fem miljoner dollar per säsong. Så vad gör man? 

Det är sannolikt inte ett kontrakt Flames vill ge honom. Brian Burke är inte GM men jag tror filosofin att inte ge veteraner långa kontrakt gäller generellt i organisationen. Glencross skador ligger såklart även honom i fatet. Flames hade nog gärna - precis som med Cammalleri antar jag - gett honom stora pengar för två till tre säsonger men jag tror inte det räcker för Glencross. Fansen och laget har varit emot att trada honom men nu blir det onekligen annorlunda. Är det värt pengarna? Kan han spelar en hel säsong? Vad vill andra lag ge för honom?

Personligen ser jag gärna att han stannar men ett långt och dyrt kontrakt kan ställa till problem längs vägen. Särskilt de där senare åren.

För någon vecka sedan kritade Ben Hanowski på för en ny säsong. Sannolikheten att Hanowski blir en "full-time NHLér" är inte stor. Fast det är en viktig spelare för farmarlaget och han är ung.

Intressant även att Lee Stempniak och Chris Butler skrev kontrakt med New York Rangers och St. Louis Blues. Egentligen spelar de numera för brödsmulor med Deryk Engelland tjänar det dubbla än vad de gör tillsammans. Båda spelarna sänkte sina löner rejält vilket är något förvånande med tanke på alla tokiga kontrakt som delas ut.

Flamesbloggen: Byron kritar på nytt (4/7)

Paul Byron var RFA men blev inte kvalificerad och därmed blev han UFA. Flames sa per omgående att man var fortsatt intresserade. Anledningen till att han inte kvalificerade hänger säkert ihop med att han i så fall haft arbitration rights och det var något man ville undvika.

Byron kom till Flames från Buffalo Sabres när Robyn Regehr lämnade och efter ett par tuffa år så stod han för ett genombrott säsongen som gick. Det blev 47 matcher i NHL och 21 poäng från den snabbskrinnande lille kanadicken. Byron må vara liten men han spelar inte så och är intressant och rolig att titta på. Avtalet är på ett år.

Samtidigt blir det officiellt att Flames signar Brad Thiessen som back-up till Joni Ortio. Den 28-årige kanadensiske målvakten kommer senast från Pittsburgh Penguins organisation. Sena Acolatse är också presenterad, den 24-årige amerikanske backen har en intressant profil och är högerskjuten. Kommer från San José Sharks organisation.

Även Adironduck Flames värvar, 25-årige centern Mathieu Tousignant.

Flamesbloggen: VM blir skoj (24/4)

Säsongen är över och den var trots placeringen väldigt skoj. Många jämna tuffa matcher och Flames visade att viljan finns, det är en bra början. Att inte gå till slutspel brukar innebära att man får se "sina" spelare i VM dock brukar Flames inte ha med några direkt. I år blir det desto roligare. Sedan tidigare är Sean "Money" Monahan, Jiri Hudler (sväljer sveket och ställer upp) och Mikael Backlund klara för sina respektive nationer. I natt blev även Johnny "Hockey" Gaudreau klar för USA. Det blir med andra ord ett skoj VM sett ur en Flamesares perspektiv.

Flamesbloggen: Matt Stajans tragedi (11/3)

Matt Stajan är som bekant borta av personliga skäl. Igår blev den anledningen officiell. Stajan och hans fru Katie fick sonen Emerson den tredje mars. Tyvärr avled pojken och nu pågår sorgearbetet. Det är inte sannolikt att Stajan spelar mer i år. Det finns viktigare saker här i livet. Vi kan inte annat än beklaga förlusten och hoppas att Stajans repar sig.

Flamesbloggen: Mike Cammalleri erbjuds förlängning m.m (26/2) 

Flames 31-årige veteranforward Mike Cammalleri har fått ett kontraktsförslag. Uppgifterna har bekräftats av Brian Burke. Burke utesluter emellertid inte en trade.

I WHL har Morgan Klimchuk vaknat till rejält. Fem poäng i natt och totalt hela 14 poäng på de fem senaste matcherna.

I NCAA håller Johnny Gaudreau liv i sin streak. I 28 raka matcher - eller är det 29 - har han gjort poäng.

Ben Hanowski blev uppkallad och nedskickad. Just nu är det Markus Granlund som är uppe. Oklart om han spelar i omstarten. Det hänger på Lee Stempniak som varit ledig av privata skäl samt den småskadade Brian McGrattan.

Lane MacDermid anslöt inte efter ledigheten och har gått så långt att han lämnat in sina pensionpapper. MacDermid anslöt under säsongen och lägger av endast 24 år gammal.

Karri Ramo är fortfarande skadad och ahr inte gått på is. Joni Ortio ersätter tills vidare.

Flamesbloggen: Wolf till sommaren och Nieuwendyk ärad (10/2)

Ryktet gör gällande att Brian Burke ute och plockar in gamla try out-spelare. Det handlar om tyske David Wolf som bland annat varit på try-out i Toronto Maple Leafs under Brian Burkes regim. David Wolf, vars pappa är kanadick, är en tuff och storväxt 24-årig forward. Wolfs offensiv är något som kommit på senare år. I DEL, tyska ligan, Hamburg Freezers ligger han på ungefär 35 poäng per säsong vilket är lite under en poäng per match. Kontraktet kan inte offentliggöras förrän till sommaren.

Joe Nieuwendyk hyllades av Flames i helgen. Det offentligjordes att den sjunde mars - före mötet mot Islanders - ska han väljas in i "Forever a Flame". Tidigare invalda är Lanny MacDonald, Mike Vernon och Al MacInnis. Nieuwendyk är en av Flames största och han gjorde nio säsonger i Flames, några av dem som kapten. Bland annat märks en Stanley Cup, en Calder Trophy, två 50 målssäonger och en fjärdeplats i Flames totala poängliga. Han valdes av Flames i runda två 1985 med det val Flames fått i utbyte mot Kenta Nilsson. Han lämnade i den trade som tog Jarome Iginla till Calgary.

Flamesbloggen: O´Brien till farmen! (27/1)

Något förvånande skickas Shane O´Brien till farmarlaget. Backveteranen placerades på waivern i början av helgen och passerade otingad och därmed blir Abbotsford Heat nästa destination. Detta trots att laget nu bara har sex backar och fem om Smid inte tillfrisknat.

O`Brien, som har kontrakt en sässong till, borde var Brian Burkes typ av spelare. Det är en fysisk och defensiv pjäs, en krigare. Å andra sidan kan han sägas vara en fattigmans Ladislav Smid, en osynkad och opolerad varitant. Hur som helst så har något hänt. I Flames senaste match, Predators, var O`Brien minus tre trots att han inte ens spelade sex minuter. Den enda som kan mäta sig är Dennis Wideman som var minus fyra, men han spelade 10:59. O`brien spelade inte tredje perioden och enligt den lokala pressen så var O`Briens plats tom nästa morgon. Så O`Brien lär alltså ha fått beskedet om att han skulle waivas och skickas till farmen ganska direkt efter matchen. Det lär ju ha svidit och undertecknad får känslan av att O`Brien gjort sitt i Flames.

Något senare under gårdagen sade Brian Burke att man undersöker möjligheten att äta en del av O`Briens kontrakt för att kunna trada honom!

Chris Breen har nu kallats upp och ska enligt Brian Burke få en rejäl chans.

Flamesbloggen: Vad händer i Flames? (23/1)

Matt Stajan har förlängt vilket alla vet vid det här laget. Kris Russell uppges vara nästa man att krita på. Båda sidor har bekräftat att samtalen pågår och det sägs vara nära.

Mike Cammalleri är på gång till ungefär alla lag. Val och prospects sägs vara vad Flames söker. Skulle inte utesluta att Flames hellre vill ha ett mer NHL-färdigt prospekt än ett val. Det sägs även att diskussioner förs mellan Flames och Cammy. Det är nog mest en principsak, räkna inte med en förlängning.

Sökandet av en ny GM är det rätt tyst om. Vilket förvånar och förvillar. Ryktet gör dock gällande att det står mellan Joe Nieuwendyk och George McPhee. Nieuwendyk tränar närvarande sina barn och är scout och uppges inte vilja ändra på det nu men ryktet gör gällande att det kanske går att lösa efter denna säsong. McPhee som nu är GM i Capitals sitter på ett utgående kontrakt. Så tystnaden "makes sense" om Brian Burke jagar någon av dessa herrar.

I AHL går det ganska tungt för en självförtroendelös Sven Baertschi. Hoppas det vänder...

För Johnny Gaudreau, Brett Kulak, Emile Poirier, Morgan Klimchuk....ja det flyter på förvånansvärt bra för de flesta spelarna i Flames talangbank. 

Flamesbloggen: Klimchuk skriver på! (18/12)

Flames tredjeförstaval i senaste draften, Morgan Klimchuk, har skrivit på sitt "entry level" kontrakt. Den unge kanadensaren valdes som nummer 28 med Penguins val och huserar just nu i WHL´s Regina Pats. Där har det blivit 29 poäng på 26 matcher. Klimchuk har inte haft samma offensiva explosion som exempelvis Emile Poirier men likväl har ynglingen berömts mycket. Klimchuk är en kaptenstyp, en hårt arbetande karaktär med offensiva kvalitéer och det är framförallt arbetsmoralen och arbetskapaciteten som han blivit berömd för. Han spelar som Brian Burke uttrycker det, i alla tre zoner.

Flamesbloggen: The homecoming (11/12)

Jarome Iginla kom hem tidigt på morgonen svensk tid. Hyllningarna var stora och undertecknad lyckades nästan hålla sig samlad igenom spektaklet, men bara nästan. I sig var det en klassisk hyllning, alltså en likadan som den Daniel Alfredsson fick nyligen när han var tillbaka i Ottawa. Fast skillnaden var att när Alfredssons hyllningar dog av efter nästan två minuter så bara ökade Iginlas i Calgary. Publiken skrek högre och högre och Iggy Iggy Iggy och till slut fick densamme åka ut ett varv till.

Matchen var festlig, i varje fall i två perioder - om man nu inte håller på Boston Bruins. I två perioder var Flames outstanding, man slöt sig tätt i egen zon och forecheckade exemplariskt när pucken var i gästernas zon. Man ströp Bruins chanser till mål mycket effektivt och på två perioder kom gästerna bara till nio avslut. Samtidigt lyckades Jiri Hudler förvalta ett av Flames 22 skott under samma tid.

I tredje orkade Flames inte riktigt hålla koncentrationen upp samtidigt som Bruins såklart lade in en extra växel. Så istället för en nolla för Reto Berra vände amerikanerna genom 1-1 med strax över sex minuter kvar (PP) och med lite mindre än fyra minuter kvar kom avgörande 2-1. Synd för Flames var verkligen värda ett bättre öde.

Ett sammandrag från hyllningen finns här http://video.nhl.com/videocenter/?id=507724

Flamesbloggen: Inga JVM-spelare från Flames i Kanada (3/12)

Ingen av Flames juniorer blev uttagna i den kanadensiska JVM-truppen. Ett något förvånande beslut. Sutter har satt ihop en form av annat lag. Kanske ett resultat av flera kanadensiska fiaskon. Utöver avsaknaden av Sean Monahan, Emile Poirier och Mark Jankowski (och Morgan Klimchuk) så finns inte heller Darnell Nurse eller Max Domi med. Istället är det en hel del unga rollspelare som tar plats. Uppställningen finns här http://www.tsn.ca/world_jrs/feature/?id=109271

Det ska tilläggas att Sean Monahan inte är avskriven. Centern är skadad just nu och något beslut från Flames sida huruvida han får lämna Flames är inte taget.

Flames har bestämt sig för att inte låna ut Monahan, han stannar i NHL!
Pat Sieloff kommer inte heller till JVM, pga skada.
Jon Gillies är däremot uttagen i USA´s trupp.


Flamesbloggen: Bud på Backlund!? (27/11)

TSN´s Darren Dreger twittrade inatt (svensk tid) om att Carolina Hurricanes lagt ett bud på Backlund. Ett bud Flames inte var nöjda med. Inga namn var nämnda men sedan tidigare är det känt att Tuomo Ruutu, Tim Gleason och Jiri Tlusty shoppats av det amerikanska laget. Av dem är ingen direkt intressamt men Tlusty kan sägas vara i lite samma fack som Backlund. Det skiljer bara ett år mellan de forna förstarundsvalen och ingen kan sägas ha etablerat sig på riktigt. Tlusty såg ut att ha hittat rätt efter en stark säsongsavslutning 11-12 och en fin förkortad säsong 12-13 men året har varit en stor stor besvikelse.

Personligen har jag försökt ge Hurricanes det de söker, en hygglig back och en tredjecenter (Backlund) i utbyte mot Jeff Skinner. Såklart släpper de inte Skinner mot det men Flames bör vara öppna för att äta ett dåligt kontrakt (ex. Gleason) samt ge upp val eller prospects också. Det är inte sannolikt men inte heller omöjligt. Hittills denna säsong verkar ju firma Jay Feaster & Brian Burke veta precis vad de vill och vara villiga att göra så det händer.

Flamesbloggen: Upp som en sol ned som......(6/11)

Nattens match mot Wild var sådär för Reto Berra. Efter att spikat igen mot Blackhawks var känslan god men nu är den lite mer tvivlande i sitt tillstånd. Förvisso var förlusten inte Berras fel och hans två första perioder var utmärkta. Det var snarare Flames som lag som var dåliga än målvakten. Bob Hartley hävdade att man kunde tejpat samman Martin Brodeur, Ed Belfour och Patrick Roy i målet och ändå inte vunnit.

Flames förlorade med 5-1 och Jiri Hudler gjorde tröstmålet. Ett mål där även debuterande Chad Billins var inblandad. Intressant i sammanhanget är att det är andra gången denna säsong som Flames förlorar med 5-1. En sak är gemensamt mellan dessa matcher och det är att Sven Baertschi varit bänkad. Ynglingen har "bara" varit bänkad i de två matcherna. Det är ett märkligt sammanträffande.

En annan gemensam nämnare mellan de två matcherna är att båda innehåller en sekvens där Flames släpper in flera mål på kort tid. Mot Stars tre mål inom ungefär en minut och mot Wild två mål under 33 sekunder i tredje perioden.

Sven Baertschi har inte varit jättebra hittills och bänkningarna är inte helt ologiska men en sak ska man ha klart för sig i sammanhanget. Den kedja som schweizaren bildat med Sean Monahan och Jiri Hudler är den spelmässigt absolut giftigaste. Den kedjan är den enda som skapar press och verkligen håller pucken i offensiv zon. Det har renderat i att Monahan börjat fantastiskt och att Hudler gjort mycket poäng. Förvisso är det Hudler som gör nattens mål och det är inte så enkelt som att säga att Flames förlorar för att Baertschi saknas. Det är emelllertid kanske inte helt irrelevant. Ta bort kedjan som skapar tryck och du skapar helt enkelt inte lika mycket. Trycket en kedja ger onekligen ett lag chanser, andrum och lite lugn.

Flamesbloggen: Monahan stannar samt korta notiser (24/10)

Efter succéstarten är det nu klart att Sean Monahan blir kvar i NHL och Calgary Flames. Han skickas alltså inte tillbaka till OHL. Monahan leder den interna skytteligan och har producerat nio poäng på sina nio matcher. Speltiden har även ökat efterhand.

Ben Streets roliga är slut och han återfinns nu i AHL och Heat. Likaså Derek Smith och Blair Jones.

David Jones och Mike Cammalleri har gjort comeback.

Chris Breen har kallats upp och debuterat. Även Roman Horak är uppkallad.

Mark Giordano som inlett starkt poängmässigt är listad som day-to-day.

Flamesbloggen: Nattens insats den jämnaste (22/10)

Nattens seger mot Kings var sannolikt årets jämnaste insats. Flames har gjort väldigt bra perioder mot Canadiens, Canucks och Capitals men inte hela matcher. Mot Kings gör man det och samtidigt ser vi inget av de individuella misstag som kantade matcherna mot Ducks och Sharks. Flames var även mer disciplinerade än i de två föregående matcherna.

Mike Cammalleri gjorde comeback och lyckades dessutom ett mål och en assist. Det märkets att han var spelsugen och ringrosten syntes inte. Cammalleri har trots allt inte gjort en riktig match sedan förra säsongen och missade dessutom stor delar av sommarens camp.

Karri Ramo gjorde en bra match i mål, 27 räddningar.

Jiri Hudler lyckades hålla sin "streak" vid liv.

Matchen var i övrigt jämn, 0-1 blev 1-1 som blev 2-1 som blev 2-2, inget lag lyckades rycka. Det var två lag som åkte mycket skridskor och jobbade hårt. Avgörandet föll med ca 30 sekunder kvar när TJ Brodie gjorde säsongens första mål och matchen slutade 3-2.

Samtliga Flames mål gjordes i power play. Faktiskt kom inget mål i matchen i spel fem mot fem.

Flamesbloggen: Flames premiär bjöd på….(4/10)

Det ska väl fastslås redan innan att premiärer och Flames inte går ihop. Flames har inte vunnit en bortapremiär sedan 1986. De 18 senaste innehåller blott två segrar, samtliga hemma. Så det var kanske inte konstigt att det gick som det gick  

Calgary Flames i Washington mot Capitals. Hur kan det gå? Ja det började med att Flames i första perioden körde över hemmalaget och gick till vila med 3-0 efter mål av David Jones, Lee Stempniak och Jiri Hudler. Alla i Flames såg mer eller mindre vassa ut. Laget åkte mycket skridskor, såg till att skära ytor och vara på rätt sida pucken. Skottstatistiken var jämn, 12-11 till Capitals, men Capitals skott var utifrån och relativt harmlösa. Flames skott var däremot ett ständigt hot mot en darrig Braden Holtby.

Alexander Ovechkin var sådär sur som bara han kan vara och hade domarna inte varit så snälla mot honom hade det varit mer än två utvisningsminuter i period ett. Den ryske superstjärnan vispar gärna till med klubban mot sina motspelare. Så blir det när Ovechkin inte kommer någonstans.

Andra perioden började som första slutade, ett effektivt Flames avväpnade Capitals offensiva skvadron. Fast Michal Neuvirth som ersatte Holtby efter 3-0 var inte lika darrig så Flames offensiv fick inte samma utdelning. Capitals rookie Connor Carrick blev utvisad en bit in och Flames pressade på i sitt numerära överläge. Pucken, som uppenbarligen ingen av bortaspelarna såg, låg mer eller mindre helt fri vid ett öppet mål. Ungefär samtidigt tappar Flames matchen. För ungefär här blir Capitals fulltaliga och Flames missar och vips är Carrick helt fri med Karri Ramo. Rookien gör inget misstag.

Kort därefter sjabblar dock Neuvirth och Lance Bouma får öppet mål efter att Brian MacGrattan spelat fram. Det hjälper inte för Flames har släppt inte Capitals i matchen och kan inte riktigt få tillbaka den. Ovechkin är inte sur utan plötsligt effektiv. Från ingenstans blir Jones utvisad, hög klubba på Karl Alzner (tror jag det var) som mer böjer ner huvudet på Jones klubba som är i en ganska vanlig höjd. Kort därefter pangar Oveckhin in 4-2 och kort efter det 4-3 efter ett grymt skott direkt efter tekning

I tredje perioden kvitter Capitals till 4-4 men Flames lyckas få matchen till övertid. Den blir mållös och istället vinner Capitals på straffar.

Denna match påminner inte så lite om när Malmö FF eller något annat svenskt fotbollslag ska möta annat europeiskt motstånd i Champions eller Europa League kval eller gruppspel. De svenska lagen kan se bra ut men bli alltid hårt straffade vid minsta misstag. Det spelar liksom ingen roll att man offensivt står upp bra och under långa perioder försvarar sig bra om man vid varje litet snedsteg blir straffade med mål i baken.
Det blir uppenbart att Capitals har offensiva superstjärnor och Flames inte. Ge Ovechkin(g) ett läge och pang, mål.

Likväl är det positivt. Offensivt gör spelarna sitt jobb. Sean Monahan gör sin första poäng och ser bra ut. Ramo ser sådär ut, lite nervös, lite darrig och stöter gärna bort puckarna istället för att suga in dem. Det ser även ut att gå sakta. Emellertid har detta nog mer att göra med att Ramo inte vill bli övertänd och överspelad eller spela över. Ge finnen några matcher nu!

Sven Baertschi såg helt okej ut. Får lite läge men får ut lite av dem, tyvärr. Jobbar dock bra. MacGrattan ser ut som Wayne Gretzky, nä men fightern var förvånansvärt rapp och kvicktänkt.

Lite synd är att Flames ganska tidigt gick ned på folk, i andra försvann fjärdekedjan (som var bra) och i tredje rullade man på sju forwards.
Av backarna är där klar skillnad. Dennis Wideman, TJ Brodie och Mark Giordano spelare alla över 26 minuter med övriga tre spelar ungefär tio minuter mindre. Brodie och Wideman sköter sig bästa, Giordano har som kapten ett par enkla misstag och är inte tillräckligt resolut. Kris Russell har problem med positionsspelet och stirrar mycket puck, dock duktig när han har puck men han måste blir bättre i spelet utan.

Den från förra säsongen intakta kedjan med Stempniak vid sidan om Matt Stajan och Curtis Glencross är bäst. De ser oförskämt bra ut. Finurliga, snabba, jobbiga och de skapar oerhört mycket. Dock är de ju inga Ovechkins så…..

Även lite småkul att se Calle Johansson som varit i USA så pass länge och ändå pratat svengelska med göteborgsdialekt.

Summar summarum så kan man åtminstone konstatera att om Flames orkar spelar så här även fortsättningsvis så blir man ingen slagpåse eller ett bottenlag. Skulle laget kunna lägga i en växel till, framförallt bli tuffare och rakare där bak så blir man ett lag som med lite flyt kan nå slutspel. Det är likväl en lång väg att vandra och en match är ingen match…..

Flamesbloggen: Nattens snackis, Brian Burke! (1/10)

Brian Burke gjorde inatt, svensk tid, sitt första "riktiga" uttalande sedan han tillträdde som bossen för hockey operations i Calgary Flames. Fokus hamnade på unge Sven Baertschi, en spelare som Burke i nuläget inte tycks ha mycket till övers för. Grunden ligger i att ESPN rankade NHL´s bästa forwards, 100 stycken, och Baertschi var den ende från Flames som kom med. Något Burke uppenbarligen inte instämmer i. Burke fick frågan om vad han tror Flames har i den unge schweizaren och Burke svarade ärligt. Varpå det klagas på, trots att Burke säger att han inte vill slänga Baertschi under bussem, att ynglingen bara spelar i en av tre zoner och att han bara vid enstaka tillfällen visat någon form av briljans och att det duger om man är och lirar hockey på universitet. Det klagas på talangens engagemang och inställning och att han inte uträttat ett dugg.

Jay Feaster, lagets general manager, valde att försöka ge det hela kontext och berättade om att man inte skulle skulle utnyttjat en "emergency call upp" förrförra säsongen då det byggde upp enorma förväntningar på Baerstchi både externt och internt. Feaster försöker även ge både Burke och Baertschi sitt stöd och det är en svår balansgång, då det mer hamnar i att Baertschi inte alls är så lovande som Flames trott. Detta är inte avsikten men det blir resultatet när Feaster eller John Weisbrod eller Bob Hartley tidigare bara unisont hyllat ynglingen utan att lyfta fram något annat.

Det hela är även ett märkligt utspel från Burke som hyllar Joe Colborne som är ett par år äldre och inte uträttat något direkt på någon nivå. En spelare vars talang är direkt diskutabel. Hans enda uppvisade egenskap är hans storlek. Det är ett märkligt utspel då Burke inte följt Baertschi utan egentligen bara dömer ynglingen efter ett fåtal tillfällen då han följt andra spelare för Leafs samt insatserna på sommarens olika camp. Insatser som redan är erkänt tvivelaktiga, ifrågasatta eller svaga. Det är helt enkelt något man skulle löst internt och den offentliga kölhalningen är inte något den unge Sven Baertschi behöver. Baertschi behöver stöd och trygghet och spelet i den defensiva zonen tar man med coachen inte med media. Kritiken i sig är såklart varken osann eller helt obefogad men det kan finnas många anledningar till varför det är så men oavsett är detta ingen bra lösning på det. Vad hade Calgary Flames, framförallt Burke, förväntat sig för spel från en tjugoåring med 25 NHL matcher på meritlistan?

Det är möjligt att man bara vill påpeka att schweizaren inte kommit så långt och att det är ett försök att tona ned förväntingarna på honom. Det är möjligt att man vill tända honom, säga att det är dags att öka takten. Personligen tycker jag ändå det är fel väg och sätt att gå via media med detta när man snarare borde skyddat honom från media.

Källor:
http://www.calgarysun.com/2013/10/01/brian-burke-not-as-impressed-with-calgary-flames-youngster-as-espn
http://www.calgarysun.com/2013/10/01/calgary-flames-hockey-ops-boss-brian-burke-likes-what-he-sees-from-monahan-but-has-harsh-words-for-baertschi
http://www.theglobeandmail.com/sports/hockey/burkes-first-blast-aimed-at-baertschi/article14610874/
http://prohockeytalk.nbcsports.com/2013/09/30/burke-unimpressed-with-baertschi/related/
http://video.flames.nhl.com/videocenter/console?catid=11&id=449389&lang=en&navid=DL|CGY|home


Flamesbloggen: Truppen spikad (1/10)
 
Flames tre spelare på waivern passerade samtliga men endast Blair Jones skickas till AHL. Derek Smith och Ben Street tar alltså truppen sista platser till premiären mot Washington Capitals.
 
De sista spelarna att lämna blev då något oväntat Roman Horak och mer väntat Pat Sieloff och Reto Berra. Frågan är vad som händer med exempelvis Laurent Brossoit nu?
 
Mike Cammalleri är satt på IR och likaså Chris Breen. När Cammalleri kommer tillbaka, vilket kan blir när som helst, statusen väldigt oklar, så ryker en spelare till. Sannolikt Street.
 
Man kan tycka vad man vill om vilka som åkte ned och om truppen men den allmänna uppfattningen bland experter och fans är att Street och Smith blev kvar då till att börja med ändå passerat waivern samt att de inte anses behöva istid på samma sätt som Horak och Sieloff. Istället för att Horak eller Sieloff nu sitter på läktaren i en vecka så kommer de matchas i Abbotsford Heat.
 
Att Berra skickas ned motiveras med att man varken ville eller vågade waiva Joey MacDonald. Kan tänka mig att om Ramo imponerar så försvinner oron om att förlora MacDonald.
 
Det ska även påpekas att Sean Monahan inte nödvändigtvis gör fler än sina nio matcher.
 
Fyra rookies i truppen, Joe Colborne, Lance Bouma, Sven Baertschi och Sean Monahan.
 
Ett frågetecken för centrarna. I Nordamerikansk media har Jay Feaster pekat på att Joe Colborne inte är tilltänkt fjärdecenter utan ska gå som trea. Visst men vem ska vara fjärdecenter? Backlund, Stajan eller Monahan känns inte som ett bra val där. Eller skippar man den renodlade fjärdekedjan och kör Monahan, TJ Galiardi och Tim Jackman där?
 
Truppen
 
Målvakter, 2: Joey MacDonald, Karri Ramo
Backar, 7: Mark Giordano, Dennis Wideman, Kris Russell, TJ Brodie, Shane O´Brien, Chris Butler, Derek Smith
Forwards, 14: Jiri Hudler, Sven Baertschi, Sean Monahan, Lee Stempniak, Matt Stajan, Curtis Glencross, TJ Galiardi, David Jones, Tim Jackman, Joe Colborne, Mikael Backlund, Brian MacGrattan, Ben Street, Lance Bouma
 
IR: Mike Cammalleri, Chris Breen

Flamesbloggen:Colborne och tre på waivern (30/9)

Tre spelare waivas av Flames inför spikningen av truppen. Blair Jones, Derek Smith och Ben Street. Sannolikt passerar de den och skickas till AHL.
Det är fortfarande någon spelare till som ska bort men med en skadad Mike Cammalleri och Jiri Hudler så kan detta dröja.

Klart så har tillskottet av Joe Colborne skickat spelare som Jones och Street längre ned i köordningen men även spelare som Roman Horak, Max Reinhart och Corban Knight påverkas. Emellertid ska det enligt Jay Feaster inte påverka Sean Monahans vara eller inte vara.

Colborne själv tycks likt TJ Galiardi vara eld och lågor - vitsigt eller hur - över att komma hem. I dagens Calgary Herald pratar Colborne en del som sin relation till Calgary Flames, bland annat hur han grät när Al MacInnis lämnade. Det hela känns nog bra för alla inblandade parter.

Blir inte heller förvånad om Flames funderar över eller rycker åt sig någon av backarna TJ Brennan och eller Philip Larsen som waivats. Två talangfulla backar med främst offensiva styrkor, 24 respektiver 23 år gamla. De passar in rätt bra i talangpoolen. Flames har ganska endimensionella backtalanger i talangpoolen. Vet såklart inte hur Flames tänker men skulle inte utesluta att man utnyttjar öppningen för att peta bort Chris - SoftAsButter - Butler och Derek - Nobody - Smith. Det är lite samma som när man införskaffade Colborne i helgen. Spelare med talang i åldern för ett potentiell genombrott är väldigt intressant för ett Calgary Flames som bygger om....eller? Det kostar inget, bara en sämre placering vid kommande waivade spelare, och misslyckas det så blir det waivern igen.

Flamesbloggen: Fler spelare till AHL (27/9)

Ja så har tre spelare till fått packa väskan. Michael Ferland, Max Reinhart och Corban Knight. Att Knight blir nedskickad är förvånande men inte oklokt, han behöver komma in i det lite mer även om han växt efterhand.

Keegan Kanzig återvänder till spel i Royals, WHL. Truppen ska kortas ned med fem man till och då är skadade Pat Sieloff och Chris Breen två av dem så backsidan är klar. En av de övriga tre återstående som ska bort är en målvakt. Kvar som slåss om platser är Sean Monahan, Sven Baertschi, Lance Bouma, Roman Horak, Blair Jones och Ben Street. Sannolikt ryker till att börja med Street sedan är det ett nog ett race mellan Horak och Jones.

Flamesbloggen: Övertidsförlust mot Coyotes och spelare till AHL (26/9)

Först lite positiva nyheter. Både Mike Cammalleri och Jiri Hudler verkar kunna vara redo tills säsongspremiären mot Capitals.

Så till matchen. Flames var sett över de två första perioderna det sämre laget. I framförallt andra var man pressade och Phoenix Coyotes gjorde både 1 och 2-0. I tredje kom Flames tillbaka starkt och genom mål av Lance Bouma och Corban Knight reducerade och kvitterade man. Coyotes avgjorde sedan matchen på övertid. Reto Berra i mål stod för en stabil insats.

Flames har testat olika kombinationer, såklart, men framförallt försöker man komma fram till vilka som ska centra. TJ Galiardi, Mikael Backlund och Corban Knight har testat både som centrar och vingar och där är även en viss osäkerhet runt Sean Monahan när det gäller positionen. Laget i sig känns ganska spikat. Att döma av matchandet kommer Knight, Monahan och Bouma börja i NHL, likaså lagets veteraner. Tim Jackman och Brian MacGrattan tycks vara de som alternerar och just nu verkar det som en av dem - MacGrattan - blir trettonde forward. Bakåt är det som undertecknads lagrapport säger, sjättebacksplatsen är den som det slåss om och det ser ut att stå mellan Chris Butler och Derek Smith.

Chad Billins, John Ramage, Tyler Wotherspoon, Steve Begin, Markus Granlund och Josh Jooris skickas som väntat till Abbotsford Heat i AHL. Övriga som är kvar, inte Pat Sieloff som är skadad, Max Reinhart, Michael Ferland (småskavanker), Ben Street och Roman Horak slåss för tillfället om att ersätta Hudler eller Cammalleri om de inte är redo för premiären.

Head coach Bob Hartley säger också till TSN att man siktar på att kunna få mål från alla kedjor. Det indikerar att man kommer rulla på fyra kedjor och inte ha en klassiskt renodlad fjärdekedja. Emellertid finns möjligheter att variera då Bouma, Jackman och MacGrattan ser ut att stanna i NHL. I tuffa matcher lär de tre spela och exempelvis Monahan sitta på läktaren medan det mot mindre fysiskt motstånd lär vara två i den tuffa trion som sitter på läktaren.

Målvaktsfrågan är kanske den mest ovissa. Karri Ramo är klar men sedan är frågan vem av Reto Berra eller Joey MacDonald som blir kvar. Det går att argumentera för båda. Reto Berra kan skickas till AHL utan att behöva passera waivern om jag förstår det rätt, hans höga ålder för första kontraktet är inget hinder den första säsongen. Emellertid så blir Abbotsford Heat plötsligt tre och Laurent Brossoit och Joni Ortio borde eller måste spela matcher för att på sika kunna nå NHL. Summa summarum kommer vi tillbaka till att det var dumt att resigna MacDonald och laget gör kanske bäst i att försöka trada en målvakt hellre än att ha fem på två lag.

Flamesbloggen: Seger över Rangers och Cammalleri är skadad (24/9)

Under natten slog Calgary Flames New York Rangers med 4-1. En övertygande insats stod framförallt Karri Ramo (Rämö) för. Målvakten var tät och stod för 27 räddningar. Ramo ser för tillfället ut som den målvakt som ersätter - går såklart inte men - Miikka Kiprusoff. Offensivt sett var det kedjan med Matt Stajan, Lee Stempniak och Curtis Glencross som var bäst, vilket är ganska logiskt med tanke på rutinen samt att det är en redan existerande kedja. Även Dennis Wideman, TJ Galiardi och Sean Monahan förtjänar beröm. Målen gjordes av Glencross, Wideman, Stajan och Lance Bouma. Stajan stod för tre poäng och Wideman och Glencross två vardera.

Tråkigare nyheter är att det verkar som att Mike Cammalleri kommer missa en del matcher med en handskada. Det har inte kommit någon direkt information från Flames om vad det är eller när det hände. Istället är det Roger Millions, pålitlig källa angående Flames, som säger att det är allvarligt.

Flamesbloggen: Mark Giordano är Flames nya kapten! (20/9)

Ja så har Flames gjort valet av kapten officiellt. Det blev förga förvånande Mark Giordano som få axla rollen. Därmed blir försvararen historiskt sett lagets 19:e kapten. En stor ära för en odraftad 29-åring. Giordano har emellertid förtjänat det då han under sin 385 matcher för Flames, den enda NHL-klubben han representerat, gett allt och visat att han kan allt. Visst sakna "Gio" stjärnstatus och stjärnkarisma men det betyder inte att det är ett dåligt val eller att han är en dålig kapten.  

Flamesbloggen: Nitton spelare ryker! (19/9)

Till Abbotsford Heat:

Carter Bancks – LW
Laurent Brossoit – G
Paul Byron - C
Mark Cundari - D
David Eddy - RW
Turner Elson - LW
Ben Hanowski - LW
Braden Lamb – D
James Martin - D
Zach McKelvie – D
Greg Nemisz - RW
Brett Olson – C
Joni Ortio - G

Till sina Juniorlag:

Ryan Culkin – D (Quebec/WHL)
Coda Gordon – RW (Swift Current/WHL)
Morgan Klimchuk – LW (Regina/WHL)
Brett Kulak – D (Vancouver/WHL)
Emile Poirier – RW (Gatineau/QMJHL)
Eric Roy – D (Brandon/WHL)

Egentligen inga konstigheter bland namnnen. Det enda man kan undra är statusen hos Mark Cundari? Har han kommit överviktig och otränad, varit dålig på träning? Han har nämligen trots förväntingarna på honom redan från början hamnat i den grupp av spelare som varit givna att inte hänga kvar hela campet. De flesta av dessa spelarna är de som inte fick byta om till första matcherna, dubbelmötet mot Oilers.

Flamesbloggen: Dubbelmöte med Islanders (18/9)

Ja så har två träningsmatcher till avverkats och Flames vann båda matcherna i dubbelmötet med Islanders.
I 4-2 segern i Regina stod Karri Ramo för en bra insats i målet samtidigt som Sean Monahan imponerade med två mål och Matt Stajan och Mikael Backlund gjorde vars ett. Monahan gör ett väldigt positivt intryck och är mogen i sitt spel. Det finns ingen anledning till att inte ge honom chansen i NHL.

Den andra segermatchen spelades i Calgary och där vann Flames med 5-3. Lance Bouma kvitterade i andra perioden. Dennis Wideman såg till att Flames tog ledningen och utökade den. TJ Galiardi gjorde sedan 4-1 och Curtis Glencross fastställde slutresultatet 5-3. Wideman, Glencross, Galiardi och Lee Stempniak imponerade. Galiardi centrade Glencross och Stempniak. Joey MacDonald stod hela matchen.

Flamesbloggen:Träningsmatchandet rullar på (17/9)

Flames har hunnit spela tre matcher. Först ut var ett dubbelmöte med trätobrodern Edmonton Oilers. En hyfsat bra match med Sean Monahan, Emilé Poirier och Mike Cammalleri i täten och en usel match med Reto Berra, Sven Baertschi och Josh Jooris i täten. Ironiskt nog vann Flames den usla matchen och förlorande den man var bra i.

I 3-2 förlusten stod Joey MacDonald för en stabil insats och Poirier och Cammalleri gjorde målen. Vinstmatchen slutade 6-5 efter straffar. Där hjälptes Karri Ramo, Brett Kulak, Sven Baertschi, Ben Street, Kris Russell åt att ge bort fem mål. Ett uselt team defence där man ideligen hamnade ur position. Emellertid var laget vasst offensivt och dessutom var Devon Dubnyk och Olivier Roy om möjligt ännu sämre än Ramo. Berra kom emellertid in och spikade igen och Jooris smällde in två - eller var det ena TJ Galiardi, det lär vi aldrig få veta då båda faktiskt såg ut att ha klubban på pucken - Street, Dennis Wideman och Lance Bouma gjorde de övriga. Sedan satte Baertschi och Roman Horak sina straffar samtidigt som Berra räddade sina.

I natt matchades man mot Ottawa Senators. Laget förlorade ännu en gång, 4-2. Flames tröstmål stod David Jones och Corban Knight för. Intressant då Knight är en av huvudkandidaterna till rollen som center i kedja fyra fast hittills har han allt annat än imponerat. Hans huvudkonkurrent är sannolikt Blair Jones. Matchen i övrigt kantades mest av slagsmål och ojämnt spel. Matt Stajan slogs, försvarade Jones. McGrattan slogs, försvarade Stajan och Jones. Stajan är ju ingen fighter så han åkte på nöten när han gav sig på Michaels Sdao efter att denne tacklat Jones. Shane O´Brien och Pat Sieloff slogs också i matchen. Budskapet förtydligade Flames efteråt; bråka inte med oss för vi backar inte. Såklart lite lökigt men det märks att Flames slutit sig samman och är mer som Stajan sa, en familj där alla ställer upp. 

Blair Jones är lite av en skräll efter att ha hamnat i frysboxen och sedemera i AHL men han har imponerat på Bob Hartley. Jones bestämde sig under sommaren för att ta tag i sin karriär och kom vältränad, förberedd och lättare till campen där han sedan har imponerat. Knight som Flames på förhand var eld och lågor över befinner sig på andra sidan, ovan vid tempot, ingen form och dåligt förberedd.

Vid sidan om campet har Ryan Howse nu fått kontraktet rivit. Han fick alltså sparken efter att inte ha dykt upp på Flames samling. Howse karrär tycks åtminstone för tillfället vara över då han tidigare under sommaren uttryckt en önskan om att inte spela mer hockey.

Flamesbloggen:Training Camp Roster

Team A (Team McDonald)

D Dennis Wideman

D T.J. Brodie

RW Tim Jackman

C Matt Stajan

C Blair Jones

LW Curtis Glencross

C Roman Horak

RW Lee Stempniak

D Derek Smith

LW Carter Bancks

RW Greg Nemisz

LW Ben Hanowski

C Max Reinhart

D Brett Kulak

D Zach McKelvie

D James Martin

G Reto Berra

G Joni Ortio

Team B (Team McCrimmon)

D Mark Giordano

C Corban Knight

C Mikael Backlund

LW Michael Cammalleri

C Sean Monahan

C Steve Begin

C Paul Byron

RW David Eddy

D Patrick Sieloff

RW David Jones

D Shane O’Brien

D Tyler Wotherspoon

RW Coda Gordon

D Keegan Kanzig

LW Michael Ferland

D Braden Lamb

C Josh Jooris

G Laurent Brossoit

G Karri Ramo

Team C (Team Peplinski)

D Kris Russell

RW Brian McGrattan

LW Lance Bouma

LW Jiri Hudler

C Ben Street

LW T.J. Galiardi

D Chad Billins

D Mark Cundari

LW Sven Baertschi

D John Ramage

RW Emile Poirier

C Markus Granlund

LW Turner Elson

D Ryan Culkin

C Brett Olsen

G Joey MacDonald

-------
Inga skrällar syns. Saknas gör Morgan Klimchuk, Chris Breen och Eric Roy som samtliga är skadade. Det ska bli intressant att följa målvakternas kamp. Det finns även öppna platser framåt, särskilt på centerpositionen men även i kedja fyra. Försvarsmässigt är det låst då laget har många envägskontrakt på den sidan. Fast samtidigt vill man nog ge Mark Cundari chansen och hur bra är exempelvis Chad Billins? Spelare som Derek Smith och Chris Butler imponerar inte på någon.

Zach Davies, Andy Taranto och Dustin Smoskowitz kommer emellertid delta i Abbotsford Heats camp.

Källa:

http://flames.nhl.com/

Flamesbloggen:Två matcher och en uppretad Feaster
 
Först var det match för Flames ynglingar mot Vancouver Canucks motsvarighet. Kortfattat så var detta Joni Ortios match. Även om resultatet 4-1 vittnar om en enkel seger så är så inte fallet. Ortio stod på huvudet och stod för 39 räddningar.
 
Canucks tog ledningen i andra efter en mållös första. Tryout-spelaren Dylan Smoskowitz kvitterade i numerärt överläge och John Ramage såg till att Flames tog ledningen. I tredje smällde Eric Roy in 3-1 i numerärt överläge och Sean Monahan fastställde resultatet till 4-1.

Utöver Ortio bör Markus Granlund, John Ramage, Michael Ferland och Eric Roy få extra beröm.

Nästa match var mot San José Sharks och den matchen gjorde Jay Feaster upprörd. Även om Flames ynglingar imponerat dittills så tyckte laget general manager inte alls om insatsen mot Sharks. Han ställde sig och Troy Ward - Heats coach - frågan om det var en sjukdom Flames led av? Att man tyckte det var ok att ställa in rören för att man presterat bra i matcherna före?

Det är intressant för även om man kan tycka att Feaster är lite orättvis i sin kritik så har han faktiskt rätt. Flames har en otäck förmåga att lägga ner efter bra insatser och har en oförmåga att ge allt i 60 minuter. En reaktion nu är bättre än en senare eller ingen alls.

Ett håglöst Flames förlorade alltså matchen mot Sharks. Emellertid bara med 3-2. Granlund gav Flames ledningen i första och i andra var det Corban Knight som kvitterade till 2-2. Emellertid släppte tyvärr Laurent Brossoit släppa in ett mål till.  

Källor:
http://www.calgaryherald.com/sports/hockey/calgary-flames/Feaster+blasts+Flames+prospects+lacklustre/8885656/story.html
http://flames.nhl.com/

Flamesbloggen: Flames ynglingar slår Oilers (6/9)

Ja hockeyn är igång är det är "kidsen" som lirar. Flames ynglingar tog sig an Oilers motsvarighet och Flames vann en komfortabel seger, 5-2. Imponerade mest gjorde Markus Granlund med sina två mål.

I matchen tog Flames snabbt kommandot och efter mål av Max Reinhart och Granlund gick man till vila med en 3-0 ledning. I andra perioden spräcktes Laurent Brossoits nolla och Oilers vann perioden med 2-0. I tredje så stod Emile Poirier och Sean Monahan för vars ett mål och perioden vanns med 2-0. Totalt, som konstaterat, 5-2.

Flames ynglingar fick mycket beröm för sitt spel. De hade blott ett pass tillsammans i bagaget och ändå funkade det väldigt bra. De såg ut som ett gäng arga getingar där ute på isen, hela tiden på jakt efter någon att sticka. Oilers hade stora problem med att lämna sin egen zon.

Emile Poirier imponerade också och här ska det tilläggas att valet av Poirier före Hunter Shinkaruk i draften kritiserades. Ja faktiskt var den allmänna åsikten att Flames var korkade som tog Poirier (a wasted pick), den enda som gillade det var Craig Button. Under sommaren och under JVM-campet framförallt så har tongångarna svängt. Poirier har imponerat och flertalet experter och förståsigpåare har svängt. Bara för att alla inte uppmärksammat en spelare så betyder det ju inte att denne är dålig! Just vid draften blev väl experterna och även undertecknad tagna på sängen när Flames valde en spelare som inte var spådd för runda ett. En del lever såklart kvar i reaktionen från den dagen och de uttalar sig kanske generellt i okunskap. Låt Poirier visa vad han går för.

Lite beröm även till Michael Ferland som hade en fin framspelning till Granlunds andra mål. Generellt såg Ferland väldigt aktiv ut och framförallt var det hans fart och teknik som imponerade.

Ska även tilläggas att matchprotokollen till de här matcherna inte är 100%. Exempelvis så spelade Poirier fram till Monahans mål men man är inte så nogräknade med assisten. Statistiken kan alltså se lite olika ut.

Flamesbloggen: Brian Burke, Morgan Klimchuk, Ryan Howse (5/9)

Efter att förra säsongen tog slut började Calgary Flames jaga en ny president eller chef för hockeyn till laget. Ken King skulle få fokusera på annat - lönsamhet, utökning, pr - inom en stor organisation som täcker många sporter och lag där King ansvarat för allt. Tanken var att få in hockeykunnig kompetens istället för den affärsman King är, denne skulle då styra Flames. Således jagades framförallt Brendan Shanahan. Emellertid tackade Shanahan så småningom nej och sedan dess har det varit tyst. Fram tills nu. Igår dök Brian Burke upp i Calgary och självklart spekuleras det. Burke har ju lång erfarenhet som general manager och har även agerat president och är just nu scout åt Anaheim Ducks. Att det handlar om att Burke kan komma att ingå i Flames "front office" är de flesta ense om men i vilken roll? Det verkar inte alls givet att det är som ersättare för Ken King.

Flames sista förstaval 2013, Morgan Klimchuk, är skadad och missar såväl rookiecamp som det vanliga campet.

Ryan Howse som visade målsinne i WHL och övervikt i AHL har stängts av på grund av att han inte dök upp på rookie campets samling. Det forna tredjerundsvalet har sannolikt därmed gjort sitt i organisationen.

Flamesbloggen: Rämö vs Kiprusoff

Såklart kan det sägas vara rent påhitt men det är intressant att jämföra Karri Rämö och Miikka Kiprsuoff, eller åtminstone är det skoj att vinkla siffor med mera.

Rämö

- Rämö är nyss 27 år fyllda när han anländer.
- Ganska okänd för amerikat.
- Spelat 48 NHL-matcher innan Flames.
- Finländsk.
- Generellt ifrågasatt beslut att satsa på Rämö
- Erfarenhet från flera ligor i Europa, däribland den bästa (KHL 173 matcher)
- Draftades sent. Gick som nr 191 i runda sex.
- Räddnings % på sina första 48 matcher (tre säsonger) 0,895%
- Vinster innan Flames, 11.
- Förluster innan Flames, 21.
- 53 matcher i Finland.
- 77 matcher i AHL.

Kiprusoff

- Kiprusoff var nyss 27 år fyllda när han anlände.
- Ganska okänd för amerikat
- Spelat 47 NHL-matcher innan Flames.
- Finländsk.
- Generellt ifrågasatt beslut att satsa på Kiprusoff.
- Erfarenhet från flera ligor i Europa, däribland den bästa (då var det Elitserien, 131 matcher)
- Draftades sent. Gick som nr 116 i runda fem
- Räddnings% på sina 47 första matcher (tre säsonger) 0,898%
- Vinster innan Flames, 14.
- Förluster innan Flames, 21.
- 55 matcher i Finland.
- 87 matcher i AHL.
.
Detta betyder såklart ingenting men det är kul som kuriosa och visst är det intressant. Och det kan argumenteras att Kipper var bättre under sina första säsonger, vilket är sant. Å andra sidan var Kipper även äldre och mer erfaren än Rämö var. Kipper gjorde de flesta av sina europa-matcher (elitserien) innan NHL medan Rämö gjorde vice versa (KHL).

Flamesbloggen: Brodie skriver på (1/8)

Calgary Flames var dåliga säsongen som gick, men en ljuglimt var den kanadensiska backen TJ Brodie. Efter ett par säsonger på gränsen till ordinarie var det dags att etablera sig på riktigt. Ju längre säsongen gick ju bättre blev 23-åringen. Självförtroendet växte i takt med att Brodie alltmer insåg vad han kunde bidra med. Brodie växte så att säga med förtroendet och uppgiften. Brodie slutade säsongen med 14 poäng på 47 matcher.

Brodie som valdes så sent som i runda fyra 2008 har slipat bort de defensiva problemen samt karaktärs eller attitydsproblem som låg bakom att han gick så sent i draften. Så sakta har Brodie kommit in i hur det hella fungerar, han har mognat helt enkelt. Samtidigt har Flames och framförallt Troy Ward i Abbotsford Heat visat tålamod då det inte alltid varit friktionsfritt.

Under sommaren har Brodie varit "restricted free agent" och nu har Calgary Flames och TJ Brodie har slutligen enats om en förlängning. Ett tvåårigt avtal värt 2,125 miljoner dollar per säsong. Brodie sägs gärna har skrivit på ett längre kontrakt men Flames vill inte sätta sig i den sitsen då han faktiskt inte är så pass etablerad än. 

Källa:
http://www.eliteprospects.com/player.php?player=19170
http://flames.nhl.com/

Flamesbloggen: Monahan skriver på och lite kort och gott (23/7)

Sean Monahan var Flames förstaval i draften, totalt gick han som sexa. Den allmänna tron är att Monahan kommer att spela i Calgary Flames, den tron delas av såväl Flames organisation som Monahan själv. Därav har fansen väntat på att centern ska komma under kontrakt. Även om yngligen inte kommer att göra ett stort intryck direkt är tron på honom stor och han kommer ges chansen att misslyckas.

Kontraktet är såklart en treårig entry level deal och lönetaksträffen är 1,775 miljoner dollar inklusive bonusar. 

Utöver Monahan har även Mark Cundari, Paul Byron och Lance Bouma skrivit på för vars en säsong värd ungefär 0,6 miljoner dollar. Pat Sieloff, andrarundsvalet i den näst senaste draften kritar också på sin entry level, tre år till 0,925 miljoner dollar per säsong.

Greg Nemisz skrev på för 0,725 miljoner dollar för en säsong. Tyler Wotherspoon, Markus Granlund och Laurent Brossoit kritade på vars en treårig entry level deal värd 0,925 respektive cirka 0,750 och 0,683 vilket allt nämnts i tidigare poster men tål att nämnas igen. Samma sak med John Ramage som skrev på sin tvåriga entry level deal värd 0,690.

Calgary Flames fick inga spelare uttagna till den kanadensiska förtruppen till OS. Inte förvånande egentligen men tittar man på vissa backar kan undra om inte Mark Giordano också skulle varit inbjuden.

Flamesbloggen: Korta notiser om Flames camp, Backlund, Brodie m.m (17/7)

- Emile Poirier och Sean Monahan var redan uttagna till campet för spelare potentiella JVM-spelare. Nu är även Mark Jankowski inbjuden. Om Jankowski ska tacka sin farbror som är scout åt Kanada är oklart men Jankowski har imponerat rejält defensivt i NCAA.

- Flames prospect camp har kommit och gått. Utöver lagets egna talanger, draftval och Reto Berra men inte semestrande Chad Billins fanns några inbjudna spelare. Centrarna Noel Acciari, Josh Jooris och Dan O´Donoghue. Målvakten Brody Hoffman. Backarna Curtis Leonard, Trey Lewis och återvändande Drew MacKenzie (Heat förra säsongen). Vingarna Linden Penner, Austin Carroll, Bryce Van Brabant och Pavlo Padakin. Det är en del spelare från college och en del lokala förmågor.

Bland dem finns en hel del intressant. Penner som presterat bra på lägret och som ännu inte tagit plats i WHL utan huserar i AJHL. Bra storlek och säkert ganska dåligt scoutad då han redan som 18-åring kan anses vara lite av en potentiell late bloomer.

Carroll är en väldig vinge som lirar med Keegan Kanzig i WHL. Är lik Michael Ferland och båda två är tuffingar som kan göra mål och slåss. Om offensiven håller högre än i juniorsammanhang är såklart oklart men det är lika klart intressant för Flames att kolla in honom lite närmare.
Jooris en center från NCAA som har bra storlek och presterat väldigt jämnt i college. En intressant spelare för en framtida fjärdekedjeroll?
Backen Leonard som i NCAA producerat mer än godkänt framåt samtidigt som han är storväxt och duktig bakåt.

O´Donoghue är också en center från NCAA med bra storlek och lite till. Stod för sin bästa säsong i år och det kan vara värt att hålla koll på killen ifall han fortsätter sin utveckling sista året på college.

Det ska kommas ihåg att collegespelarna första signas när de slutar college. Så om de signar nu blir det inget sista år som senior. De flesta har såklart avsikten att fullfölja sin utbildning så det handlar mer för Flames del att hålla koll och stå på bra fot i framtiden.  
Trey Lewis back och lagkapten för Nathan MacKinnon och Jonathan Drouin i Halifax i QMJHL. Har varit bra defensivt i Halifax men producerade även bra framåt säsongen som gick.

Sist men inte minst lokala favoriten Padakin. Padakin är från Ukraina och säger sig ha som dröm att nå NHL och åkte därför över till Calgary Hitmen på vinst och förlust – på ett ungefär – där han blivit fansens favorit. Padakin är en pest som jobbar oerhört hårt och var en av WHL´s bästa defensiva forwards säsongen som gick. Han åker bra skridskor och var snabbast av samtliga prospects i organisationen när man tävlade under sommarlägret häromdagen, han utklassade motståndet.

- På campet imponerade exempelvis Roman Horak, Corban Knight och Sven Baertschi med flera men framförallt var det emellertid Johnny Gaudreau som var stjärnan. JVM´s skyttekung har växt en del sedan draften men är fortfarande en liten tunn spelare. Saken är att han uppges vara ett par nivåer över alla andra på campet när det gäller de mer tekniska aspekterna av spelet vilket gör att ingen kan fånga honom eller tackla honom. Om detta räcker till NHL efter college är färdigt är såklart inget givet men talangen finns där.
 
- Corban Knight är kontrakterad till ett tvåårigt entry level kontrakt värt totalt 3,750 miljoner dollar inklusive bonusar. Grundlönen är 0,9 miljoner dollar. Knight är en av få ynglingar som fått en tröja, nummer 10. Det innebär sannolikt att han kommer att ges en seriös chans att slå sig in i laget.

- Sean Monahan är den andra ynglingen som fått en tröja, nummer 23. Kontraktet är inte klart än men det kommer.

- Mikael Backlund har skrivit på för två nya år. Det blev 1,5 miljoner dollar per säsong för den 24-årige svenske centern.

- Chris Butler kontrakterades också för ett nytt år för 1,7 miljoner dollar. Varför? Ja vem vet.

- TJ Brodie är näste man som ska skriva på. Det blir ett eller två år. Brodie tog flera kliv säsongen som gick men Flames är inte villiga att redan nu hosta upp stora pengar för ett långt kontrakt.

Flamesbloggen: Russell och Billins enda nya under galenskapens första dag (6/7)

Hittills har Flames varit lugna under "free agent frenzy´n" vilket är rätt tacksamt. När man ser spelare som på sju säsonger mäktat med mer än 20 mål blott en säsong - då han förvisso gjorde 30 men men - och mer än 40 poäng blott en säsong få mer än fem miljoner dollar per säsong en massa år och och en tredjekedjespelare med tre mål i bagaget från 12-13 får nästan fem miljoner dollar om året är man tacksam att Flames bara tittar på.

Flames tradade emellertid till sig rättigheterna för den lokalt fostrade backen Kris Russell från St. Louis Blues i utbyte mot ett femteval. Kort efter skrev Russell på ett ettårskontrakt värt 1,5 miloner dollar. Russell var extremt offensivt begåvad på juniornivå där den nu 26-årige backen vann flera utmärkelser. I NHL har det aldrig blivit något genombrott eller några poängrika säsonger. Russell är inte särskilt stor eller fysisk men snabb och svårpasserad, då Flames tycks försöka bygga ett lag med stor lokal anknytning passar han väl in. Russell draftades ursprungligen av Columbus Blue Jackets i tredje rundan 2005 och det var även där han tillbringade säsongerna innan det blev Blues.

Flames kontrakterade även Chad Billins. Billins är en 24-årig amerikansk back som senast huserade i Grand Rapids Griffins i AHL. Billins är i samma storlek och spelstil som Russell, det är små mer offensivt lagda backar. Billins får för två säsonger 0,8 miljoner dollar per säsong. Kontraktet är tvåvägs så räkna med spel i Abbotsford Heat.

Flames signade även några egna spelare. Chris Butler stannar ett år till för 1,7 miljoner dollar, Corban Knigt får 0,9 miljoner dollar per säsong i två år. Karri Rämö får hela 2,75 miljoner dollar i lönetaksträff på två säsonger med de pengarna kan vi nog räkna med att Rämö tar förstaspaden. Reto Berra och Joey MacDonald tjänar båda under miljonen och har bara ettårskontrakt. Greg Nemisz kritade också på för ett år och det är absolut hans sista chans, 0,725 miljoner dollar får han.

Förhandlingar pågår med TJ Brodie och Mikael Backlund.

Ryktesvis pratas det om Mason Raymond som också är från Calgary. Förhoppningsvis pratar man i så fall om någonstans mellan 2-3 miljoner dollar. Fast den snabbe, men allför lätta forwarden har gjort 25 mål en gång så.....


 

Stefan Perssontindersticks@rocketmail.com2015-10-22 08:00:00
Author

Fler artiklar om Calgary