Spanien-Kroatien: Sanningens minut är kommen

Spanien-Kroatien: Sanningens minut är kommen

EM-premiären är äntligen här för spansk del och efter flera mästerskap i rad som slutat i besvikelser och misslyckande så hoppas en hel nation nu att La Roja ska kunna ta det ytterligare vidare från förra EM-upplagan i England där man föll på straffar i semifinalen. Men redan i premiär väntar tufft motstånd när Kroatien står på andra sidan i denna dödens grupp.

Dagen är äntligen här. Ett långt kvalspel är avklarat, månader av förberedelser ska nu kulminera i en månads intensivt fotbollsspelande som förhoppningsvis avslutas med ett crescendo i Berlin den 14:e juli. Ikväll startar La Roja motorerna med siktet inställt på att bli historiska denna sommar, som den första nation att kröna sig Europamästare för fjärde gången.

Men det är synnerligen på pappret ingen enkel väg framemot en plats i historieböckerna, snarare en rätt så stökig och utmanade pilgrimsvandring där det handlar om att få samman gruppen, slåss mot sina egna demoner och hoppas att tillräckligt många spelare toppar formen de närmaste veckorna. Premiären mot ett meriterat Kroatien ledda av sin evigt unga general Luka Modric och en generation som visat sin kvalitet i flera mästerskap inför detta EM.

Det är med viss schizofreni som Spanien går in i detta EM. Normalt sett är Spanien alltid en av de där givna favoriterna inför en stor turnering, oberoende EM eller VM egentligen. Men denna sommar är det inte riktigt så – England och Frankrike lever med de största favoritskapen och där bakom finns nog såväl hemmanationen Tyskland, regerande mästarna från Italien och Portugal som de största utmanarnan. Detta trots att Spanien var en straffsparksläggning ifrån finalen i England för tre år sen och därmellan vunnit Nations League så sent som förra sommaren, där man faktiskt ställdes mot just Kroatien i finalen, men denna gång drog Spanien längsta strået efter straffsparksläggning. Låt vara att Nations League är vad det är – men det känns ändå som att det spanska landslaget är på god väg ur den där baksmällan som drabbade landslaget efter den så framgångsrika eran runt 2010-talet som följdes av flera fiasko mästerskap där man fick respass i åttondelsfinal eller kvartsfinal. Såväl EM senast som Nations League som kvalspelet till detta EM ger i alla fall mig goda vibbar runt den här nya generationen La Roja.

Idag blir det första chansen för detta spanska lag att visa att kommer vara att räkna med detta EM. Men det kommer krävas ett väldigt bra Spanien som Luis de la Fuentes leder ut på planen ikväll mot Kroatien som är väldig meriterat – den kroatiska truppen har som exempel samlat på sig 1169 landskamper medans Spaniens yngre upplaga har knappt hälften med sina 552 landskamper. Där Kroatiens leds av Luka Modric som gör sitt sjätte (!) EM mot Lamine Yamal som är turneringens yngsta spelare någonsin.

Som vanligt kommer mycket att avgöras runt kampen på mittfältet – där kvaliteten i båda lagen är väldigt hög. Modric och Kovacic mot Rodri och Pedri till exempel. Det stora frågetecknet för spansk del annars är kanske (som vanligt) runt den centrala anfallaren – Morata är kaptenen som är ifrågasatt efter en ganska så blek vår in mot detta EM. Samtidigt så har Morata ett imponerande facit i den röda landslagströjan med 35 mål på blott 73 landskamper, där han faktiskt bara har Fernando Torres, Raul och David Villa framför sig i historieböckerna.

I en grupp som kallas dödens grupp har nog inget lag riktigt råd att förlora en premiärmatch om man vill slåss om de två översta platserna i gruppen – även om de flesta grupptreorna också går vidare till slutspel. En spansk seger mot Kroatien skulle båda sätta tonen externt och visa vilken kaliber Spanien besitter, men det skulle kanske än viktigare ge La Roja ett starkt stöd hemma i Spanien där i ärlighetens namn de flesta är väldigt tveksamma runt denna upplagan och där känslorna och passionen för landslagsfotboll och förbundet kanske är på rekordlåga nivåer efter senaste årens turbulens. Spanien har lyckats när man lyckas ena truppen – när La Roja under 10-talet blev ett enat Spanien där Real Madrid och Barcelona-falangerna gick samman, då blev man bäst i världen. Kan Luis de la Fuente ena detta kanske mer Baskiskt tunga lag på liknande sätt och få med sig hemmafansen – då kan det bli en väldigt lång och rolig spansk sommar i Tyskland.

Spanien inleder detta sommaräventyret på klassiska Olympiastadion i Berlin ikväll kl 18.00 – man hoppas också få avsluta denna sommaren och sluta cirkeln på samma arena om en dryg månad.

Förväntade startelvor:

Unai
Carvajal – Le Normand – Nacho – Grimaldo
Fabian – Rodri – Pedri
Lamine Yamal – Morata – Nico Williams

Livakovic
Juranovic – Sutalo – Pongracic – Gvardiol
Kovacic – Brozovic – Modric
Kramaric – Budimir – Majer

Matchfakta

Spelplats: Olympiastadion, Berlin
Avspark: Kl 18.00 Lördag 15/6
Domare: Michael Oliver (England)
 

Niklas Hermansson@Nikche2024-06-15 10:09:56
Author

Fler artiklar om Spanien