Lagbanner

Estadio Nacional de Chile - Arenan med ett mörkt förflutet

Estadio Nacional är en arena som inger respekt hos besökande lag då publikstödet alltid är stort. Men den har också ett mörkt förflutet då den användes som koncentrationsläger av militären i kuppen 1973.

Det första spadtaget togs 1937 och man hade då planen klart för sig. En ny nationalarena skulle byggas och den österrikiske arkitekten Karl Brunner tilldelades uppdraget att designa en ny arena och österrikaren hämtade inspiration från Berlins Olympistadion där de olympiska spelen hölls 1936. Den 3 december 1938 stod arenan klar och invigdes av den dåvarande chilenske presidenten Arturo Alessandri Palma och publikkapaciteten var inte i närheten av dagens. Mycket berodde på att den hade en velodrom som tog plats.

FIFA tilldelade Chile VM 1962 och renovering av Estadio Nacional var givet. Publikkapaciteten uttökades och invigningsmatchen för VM 1962 spelades mellan värdnationen Chile och Schweiz. Matchen slutade med en hemmaseger med siffrorna 3-1. I samma arena kom ”Slaget om Santiago” att utspela. Matchen mellan Chile och Italien kom att bli bland de fulaste och brutalaste matcherna som någonsin har spelats under ett VM och hela arenan visade tydligt sitt hat mot italienarna. Det hela hade sitt ursprung i tidningsartiklar från de italienska tidningarna som hade skrivit nedsättande artiklar om värdskapet. 

Mycket handlade om infrastrukturen som italienarna klagade på men jordbävningen 1960 med en magnitud på hela 9.5 i Richterskalan var en orsak till den dåliga infrastrukturen. Två spelare utvisades men under hela matchen försökte spelarna skada varandra och den engelske domaren Ken Aston tappade helt kontrollen. När matchen var slut fick de italienska spelarna poliseskort från arenan. En VM-final spelades även i arenan där ett Brasilien med stjärnan Garrincha ställdes mot Tjeckoslovakien och vann med 3-1 inför 68. 679 åskådare.

1973 skakades landet av politisk instabilitet vilket kulminerade med militärkuppen där Augusto Pinochet var hjärnan bakom den. Politiska motståndare, både män och kvinnor greps och fördes till Estadio Nacional som användes som ett koncentrationsläger. På läktarna och planen hölls fångarna innan de fördes bort till omklädningsrummen och korridorerna för att antigen torteras eller dödas av militären. 

I filmen ”Svarta Nejlikan” där skådespelaren Michael Nyqvist spelar den svenske diplomaten Harald Edelstam, spelade man in scener i Estadio Nacional som skulle visa förhållandena i arenan under 1973. Nyqvist berättade i en intervju med Metro i år om svårigheterna med att spela in där. Filmskaparen Åsa Faringer berättade för tidningen Kulturen om det chilenska filmteamet som hade släktingar som hade torterats i arenan och kunde peka ut platserna. Ungefär 40 000 fångar hölls under det året och det ska påpekas att den chilenske folksångaren Victor Jara inte avrättades i arenan vilket många har trott.

Trots demokratiprocessen i landet har man aldrig gjort upp med arenans mörka förflutna och ingen tycks vilja ta tag i det. Banden The Police och U2, där Sting och Bono har varit de framstående artisterna men också de som har propagerat för mänskliga rättigheter väldigt mycket hos media. Båda banden har haft konserter i arenan men även det kända chilenska rockbandet Los Prisioneros som var motståndare till Pinochetregimen. Andra artister som har haft spelningar där är bland annat Lenny Kravitz, Red Hot Chili Peppers och Shakira. Till vardags är det Universidad de Chile som spelar sina hemmamatcher på arenan.

Fakta Estadio Nacional

Läge: Ñunoa, Santiago, Chile
Invigd: 3:e december 1938
Kapacitet: 65.000 -75.000 åskådare (Maxkapaciteten har överskridits ett antal gånger vid populära matcher därav osäkerheten).
Adress: Avenida Grecia 2001, Ñunoa
Bild

Källor: wikipedia.org, Tidningen Kulturen, Amnesty

Xavier Ladu2007-10-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Chile