Matchreferat: Argentina - Kanada

Äntligen var det dags för öppningsmatchen i Copa America 2024, inga mindre än de regerande mästarna Argentina startade mot Kanada, som för första gången gästar turneringen.

Det blev en intensiv första halvlek som bjöd på många dueller, närkamper och några målchanser, dock kunde inget av lagen utnyttja målchanserna för att sätta det första målet i årets Copa America. Den första chansen i matchen kom i minut 8’ efter ett bolltapp från Kanada mittfältaren Ismael Kone. Den erfarne Angelo Di Maria var snabb med bollen och hamnade i ett en mot en-läge med målvakten, men till allas förvåning missade han chansen att ta ledning för Argentina

Argentina var framme flera gånger och matade på med chanser, dock var det få chanser som lyckades resultera i skott på mål. En av de sista klara chanserna kom i minut 39’ från vänsterkanten, där Rodrigo de Paul försökte hitta Alexis Mac Allisters huvud. Det blev en svag nickning mot målet som gick rakt in i den kanadensiske målvaktens händer.
Det var inte bara Argentina som hade målchanser. Kanada gjorde sig inte obemärkta och kom fram till det argentinska straffområdet några gånger. I minut 43’ hotade de med en nick mot mål som satte ”Dibu” Martinez reflexer på spel. Första halvlek avslutades med ett tydligt övertag i bollinnehav för Argentina samt några fler skott på mål till de regerande mästarna.

Det tog inte mer än fem minuter in i andra halvlek för Julian Alvarez att sätta det första målet i årets Copa America, tack vare en fin assist från Mac Allister. Efter en lång utspark från “Dibu” till Messi i minut 64’ hamnade den argentinska spelaren i ett en mot en-läge med den kanadensiske målvakten Crepeau, dock räddade Crepeau Kanada ännu en gång och förhindrade en tvåmålsledning för Argentina.
Argentina höll bollinnehavet men lyckades inte få in bollen i mål. Kanada tog sig framåt för att skapa några målchanser ett par gånger, dock inget som skakade den argentinska defensiven. I minut 79’ fick Messi ännu målchans men lyckades inte göra mål den här gången heller utan chippade bollen utanför målet. Inhopparen Lautaro Martinez fick chansen att öka ledningen i minut 82’ då Messi lyckades ta bollen från den kanadensiska spelaren Bombito och lämna fri passage för Lautaro som avslutar med ett skott på mål som ytterligare än gång räddades av muren Crepeau. Efter ett par minuter öppnades ännu en chans för Lautaro Martinez som säkrade Argentinas vinst  med 2-0 i premiärmatchen tack vare en fenomenal assist från Messi i slutminuterna.