St James' Park, 2023-02-18 18:30

Newcastle - Liverpool
0 - 2

Newcastle – Liverpool 0–2: Säsongens bästa kvart

Det enda laget som besegrat Newcastle i ligan denna säsong var på jakt för att även bli det första laget att vinna på St James’ Park. Efter en briljant kvart så kunde Liverpool uppnå målet, och dessutom bygga vidare på formen och få känn på Europaplatserna.

Ett fullsatt St James’ Park välkomnade in Newcastle och Liverpool under lördagskvällen för den 24:e omgången i en haltande Premier League. Men innan matchen blev huvudfokus genomfördes en minuts applåder för den före detta Newcastlespelaren Christian Atsu som under morgonen bekräftades avliden till följd av jordbävningarna i Turkiet och Syrien. Liverpoolredaktionen sänder sina tankar till hans familj och även alla andra som blivit påverkade av jordbävningarna.

När väl Anthony Taylor blåste i gång matchen var det en hektisk tillställning som väntade. Två intensiva lag började med fullt blås och redan efter tre minuter fick hemmalagets Miguel Almiron en gyllene möjlighet. Helt fri i straffområdet försökte paraguayanen att lyfta in bollen mellan ben och arm på Alisson, men den sistnämnde lyckades likt en hockeymålvakt att få upp armen.

I stället skulle Liverpool få chansen att sätta sin prägel på matchen, och starten på kanske hela säsongens bästa 15 minuter kom via Trent Alexander Arnold. I den tionde minuten plockade högerbacken upp bollen och på sedvanligt manér serverade han Darwin Nunez ett friläge med en briljant passning. Uruguayanen tackade och tog emot när han med det långa benet och sedan bröstet fick ner bollen innan han distinkt satte bollen bakom Nick Pope.

Liverpool kunde efter målet fortsätta att bjuda på ett spel som alltmer liknande tidigare säsonger. Alisson var den säkra punkten, Bajcetic såg ut som en blandning mellan Fabinho och Thiago i form och anfallet flödade i frenesi och samspel. I den 17:e minuten skulle även ledningen dubbleras. Fabinho spelade upp bollen strax utanför straffområdet och Mohamed Salah kunde med en nätt, lätt och vacker lyftning hitta fram till en djupledsgående Gakpo som efter en slarvig mottagning ändå nådde fram till bollen innan Pope och stötte in 2–0.

Den briljanta kvarten skulle även avslutas på gammalt hederligt vis. I den 21:a minuten plockar Alisson ner en hörna och ser sedan Salah sticka mot offensiv planhalva, och trots att den 70–80 meter långa utsparken var några meter för lång skulle Liverpool gynnas. För när Nick Pope ska gå ut för att rensa bort den framför en framstormande Salah så väljer han att gå lågt och nicka undan men misslyckas kopiöst. Målvakten ser ingen annan utväg än att ta in bollen med händerna och får således syna det röda kortet.

Däremot gjorde det röda kortet inte att Liverpool kunde säkra upp och bara spela av matchen. Utan Newcastle satsade trots en man mindre på att komma i kapp. Liverpool gick ner sig och Newcastle höjde sig ett snäpp och redan tio minuter efter det röda hade Newcastle chansen att ta sig in i matchen.

Den comebackande teknikern Allan Saint-Maximin bröt sig in från vänsterkanten och avlossade ett tungt skott mot det bortre krysset, men Alisson stod än en gång för en superräddning för att hålla sin nolla intakt.

Liverpool fortsatte i en negativ spiral, och framför allt gav laget bort flertalet hörnor. En ganska usel strategi när motståndarlaget har Dan Burn i backlinjen. Nämnde Burn skulle även fått första halvlekens sista stora chans på just hörna. Den nästan två meter långa backen behöver knappt hoppa för att nå högst, och i den 41:a minuten dök han upp med pannan och nicken klingade klockrent i Alissons överliggare. Men närmare än så kom Newcastle inte i den första halvleken.

Den andra halvleken började liknande som den första slutade. Matchen var spelmässigt jämn och om man missat att Newcastle fått ett rött kort så kunde man nog tro att det var elva mot elva på planen. Däremot avtog antalet målchanser för båda lagen, under de första tio minuterna av den andra halvleken var det Alexander Isak som hade ett skott ett par meter över ribban och Darwin Nunez som fick Dubravka att sträcka ut.

Det mest händelserika var i stället att Darwin Nunez landade fel efter en duell med Kieran Trippier och fick gå av efter timmens spel när Klopp stod för ett kvadrupel byte. Elliott, Firmino, Jota och Milner kom in och Nunez, Gakpo, Henderson och Bajcetic gick av inför tisdagens Champions League-match mot Real Madrid.

Den andra halvleken sjönk naturligt i intensitet, men var fortsatt jämn spelmässigt trots det numerära överläget. Newcastle gjorde vad de kunde med tio man och Liverpool hade nog tankarna redan mot Champions League. Det skulle däremot komma en sista chans för Newcastle att ge matchen nerv i slutet. Med tio minuter kvar kunde den inbytte Anthony Gordon driva igenom på mitten och i en ”två mot etta” spela fram Callum Wilson i något som såg ut att ställa till det för Alisson, men brasilianaren fortsatte att briljera när han sprattlade till med en benparad för att hålla lakanet rent.

Diogo Jota och Roberto Firmino skapade tillsammans ett par halvchanser i slutet som eventuellt borde resulterat i flera mål, men matchen slutade med en 2–0-seger på resande fot. Segern tar laget upp på åttonde plats och ger känn på kampen om fjärdeplatsen men framför allt betyder två raka segrar ett lite formsving uppåt när Real Madrid kommer på besök till Anfield på tisdag.

TV: Nunez och Gakpo nätade när Liverpool slog Newcastle