2023-09-16 16:00

Norwich - Stoke
1 - 0

Ny bortaförlust för Stoke - hade inte marginalerna med sig

Efter ett långt landslagsuppehåll var det dags för Stoke att gästa topplaget Norwich. Matchen slutade 1-0 till hemmalaget, men Stoke kunde fått med sig en poäng med lite marginaler på sin sida.

Alex Neil har svårt att få kontinuitet i sin startelva. Under landslagsuppehållet har båda ytterbackarna, Stevens och Hoever, adderats till skadelistan (där Vidigal och Mmaee fanns med sedan tidigare) vilket banade väg för ytterligare två startdebutanter i form av Lynden Gooch och Bae Jun-ho. I Hoevers frånvaro flyttades Léris ned i backlinjen där även Michael Rose, lite överraskande, fick chansen från start istället för McNally. Notabelt från bänken var att deadline-day-nyförvärven Junior Tchamadeu och Sead Haksabanovic fanns med för första gången.

Stoke hade stora problem under de första tjugo minuterna. Man blev väldigt raka på mittfältet vilket gjorde det enkelt för Norwich att spela sig fram till farliga ytor med bara ett fåtal passningar. Månadens spelare i The Championship, Gabriel Sara, och schweizaren Fassnacht hade varsin rökare utanför straffområdet som tidigt satte tonen för matchen. Stoke tog sig så småningom in i matchen och började ta sig till farliga ytor men det var fortsatt Norwich som skapade de farliga målchanserna. Adam Idah och Jonathan Rowe fick varsitt läge i straffområdet men avsluten gick mitt på Travers. Men i den 44:e minuten kom ledningsmålet för kanariefåglarna på ett inlägg från höger där Stoke bjöd på taffligt försvarsspel i eget straffområde och istället damp bollen ned hos högerbacken Stacey som gjorde 1-0. Stoke skapade en bra kvitteringschans innan halvtid när Burger bröstade ned bollen till Campbell som inte lyckades träffa målet och istället stod det 1-0 i paus.

Stoke gjorde en bättre andra halvlek, men återigen märktes det att man är ett helt nykomponerat lag som kommer behöva mer tid att spela ihop sig. Man lyckas ta sig till farliga ytor men därifrån är det i princip bara Campbell som har tillräcklig spets för att det ska bli mer än en halvchans. Wesley gör stor nytta i targetspelet men hotar för lite kring straffområdet och Bae Jun-ho kommer inte till sin rätt ute på kanten utan passar bättre när han får kombinera centralt i banan. Haksabanovic och Tchamadeu var två positiva injektioner när de byttes in, i den 75:e minuten skapade de en av halvlekens bästa målchanser när Tchamadeu slog ett inlägg från höger till Haksabanovic vars mottagning blev aningen för lång för att få en ren träff. Stoke fick bra tryck under sista kvarten, Laurent sköt tätt över, Wilmot var en stortå ifrån att styra in en Haksabanovic-frispark, Burger fyllde på i straffområdet men kom ur vinkel. I den 96:e minuten skulle det komma en sista gyllene målchans när Johnson spelade fram vem, om inte den oduglige Dwight Gayle som på något sätt lyckades skjuta hål i luften och matchen slutade därmed 1-0.

Det är med blandade känslor som man ser tillbaka på den här matchen. Norwich på Carrow Road är trots allt en av säsongens svåraste matcher och om man jämför med motsvarande möte förra säsongen var det här en betydligt bättre prestation från Stoke. Samtidigt är det frustrerande att vi fortfarande lyckas hitta sätt att förlora matcher som egentligen är ganska jämna. Det är bara att inse att det kommer ta tid innan laget sätter sig ordentligt. På onsdag väntar bortamatch mot Huddersfield, ett ypperligt tillfälle att studsa tillbaka efter tre raka förluster.