Emirates Stadium, 2023-05-02 21:00

Arsenal - Chelsea

Otroligt viktigt derby mot Chelsea
Den svaga trenden måste brytas om Arsenal vill komma ikapp City.

Otroligt viktigt derby mot Chelsea

Efter ett par svaga matcher har jagade Arsenal har blivit jagande Arsenal. Nu krävs det att laget vinner resterande matcher om man vill ha chans att nå titeln.

April var verkligen en månad som Arsenal helst vill glömma. Efter segern mot Leeds 1 april radade kryssen upp sig. 2-2 mot Liverpool, 2-2 mot West Ham och 3-3 mot Southampton. Tre poängtapp som mycket möjligt kan bli avgörande när ligan avgjorts om knappt en månad. Efter den oavgjorda sviten avslutades månaden som bekant med en överkörning i Manchester. Var det spiken i kistan?

Nu är det inte i den matchen som ligan kan ha förlorats, utan i samband tidigare poängtapp. Men City visade i den matchen att man är bättre på mer eller mindre samtliga plan och positioner. Men trots en målsprutande norrman på topp och ett nästintill felfritt och mekaniskt spel är det inte över än. Arsenal kan fortfarande gå om City igen. Då krävs dock att alla återstående matcher slutar i seger för Arsenal.

I nästa ”cupfinal” och otroligt viktiga match för Arsenal väntar derbykonkurrenter i form av mittenlaget Chelsea. En match som egentligen skulle ha spelats under lördagen men som polisen bestämde för att flytta till tisdagen, på grund av att kungen skulle krönas nästa helg. Förhoppningsvis kan den extra spelledigheten ge möjlighet till ny energi hos slutkörda spelare och vässande av taktiska detaljer som inte riktigt funkat senaste matcherna.

Ser man till senaste matcherna mellan Arsenal och Chelsea har Arsenal ett visst formmässigt övertag. Två senaste drabbningarna i ligan har Arsenal nämligen vunnit. Utöver det en 4-0-seger i Florida under försäsongen. Men som vi alla vet spelar tidigare matcher absolut noll roll när domaren väl blåser igång tisdagens derbydrabbning i norra London. Men Arteta kan nog ändå hitta ett visst lugn i vetskapen om att man slagit Chelsea senaste gångerna.

Chelsea hade nog behövt lite lugn. Laget har cementerat sin plats i mitten av tabellen och finns i skrivande stund på en tolfte plats. Tio poäng från en nedflyttningsplats. Formen är minst sagt dyster. Fem raka förluster i alla tävlingsformer. Faktum är att man måste gå tillbaka nio matcher, till början av mars för att hitta senaste segern. Det var mot nedflyttningshotade Leicester. Inget som amerikanske ägaren Todd Boehly kan vara särskilt nöjd med. Speciellt inte med tanke på alla pengar han lagt på spelarköp, exempevis Mudryk som fortfarande letar efter sitt första mål i klubben.

Skadeläget ser oförändrat ut för Arsenal. Salibas eventuella återkomst har länge varit ett frågetecken. Nu ser det dock ut som att han missar resten av säsongen. Han får dela rehabrummet tillsammans med Elneny och Tomiyasu som också missar återstående matcher. För Chelseas del missar Mount och James resterande matcherna. Även Cucurella, Borja och Bettinelli är skadade. Koulibaly och Havertz verkar vara redo för spel efter tidigare skadebekymmer.

Potentiell startelva:
Ramsdale; White, Holding, Gabriel, Zinchenko; Xhaka, Partey; Saka, Odegaard, Trossard; Jesus

När? Tisdag 2 maj kl 21:00
Hur? V Sport Premium/Viaplay
Vad? Premier League, omgång 34
Var? Emirates Stadium, London
Tips? Seger 2-1

TV: Gabriel matchvinnare när Arsenal segrade på Stamford Bridge i höstas
 

Sebastian Ahokas2023-05-01 21:00:00
Author

Fler artiklar om Arsenal