2024-03-16 16:00

Stoke - Norwich
0 - 3

Stoke fullständigt utspelade hemma mot Norwich

Efter två positiva veckor blev Stoke fullständigt utspelade hemma mot tabellsexan Norwich. Återigen gick man ned sig efter ett baklängesmål och slutresultatet blev tillslut 0-3.

Steven Schumacher tvingades till en förändring i startelvan jämfört med förra veckans imponerande insats borta mot Preston. Detta eftersom lagkaptenen Wouter Burger avtjänar en tvåmatchersavstängning efter att ha dragit på sitt tionde gula kort. Istället fick Ben Pearson göra sin blott tredje start sedan årsskiftet. En annan som har haft ett tungt 2024 är Ryan Mmaee, men nu var han tillbaka i truppen för första gången efter att först ha blivit nedflyttad till reservlaget (på grund av dålig attityd) och sedan dragit på sig en knäskada.

Det var tydligt redan från start att Norwich var ett nummer större än Stoke. Det dröjde knappt en minut innan man enkelt tog sig fram på Stokes vänsterkant och tvingade Iversen till sin första räddning via en hörnan. Två minuter senare hotade man ännu en gång på vänsterkanten innan Stoke hittade lite mer stabilitet under en period. I den 12:e minuten kunde Stoke också tagit ledningen efter en soloräd av Ki-Jana Hoever, men istället bröts momentumet när Pearson skadade sig sju minuter senare.

Efter avbrottet började Stoke gå bort sig fullständigt i presspelet och Norwich hittade in bakom backlinjen gång på gång. I den 25:e minuten kom också ledningsmålet när två Norwich-spelare sprang igenom en oerhört taggig Stoke-backlinje och enkelt överlistade Iversen. Men blödningen stoppade inte där utan minuten senare skapade man ännu ett jätteläge innan 2-0 kom i den 27:e minuten. Laurent borde sedan ha reducerat på en hörna, men det kändes inte som att någon av spelarna trodde på poäng.

Steven Schumacher försökte ändra balansen till den andra halvleken när Manhoef byttes in istället för Wilmot men det hjälpte föga. Det högsta jublet från Stoke-supportrarna kom istället när hackkycklingen Tyrese Campbell byttes ut i den 59:e minuten. Ett fullständigt obegripligt beteende med tanke på att han är vår bästa offensiva spelare och gjorde ingen sämre match än någon annan heller. Det är faktiskt skrämmande hur den toxiska stämningen i klubben även har spridit sig till läktarna. Inte blev det bättre heller när Ashley Barnes gjorde 3-0 minuten senare som också blev slutresultatet.

Även fast Norwich är ett av ligans bästa och formstarkaste lag var det här inte någon prestation som bådar gott inför framtiden. Det kändes som att Stoke hade hittat en stabilitet de senaste matcherna, men nu var man tillbaka i samma gamla bräcklighet. Kanske var avsaknaden av Burger större än man kunde ana, men det är också bisarrt hur avgörande det första målet är i Stokes matcher. Sedan nedflyttningen från Premier League har man endast vunnit sju (!) matcher när man släppt in första målet. Det säger en hel del om mentaliteten i klubben just nu. Lyckligtvis tog inte de andra bottenlagen chansen så Stoke har fortfarande två poäng ned till strecket, men det krävs en rejäl nivåhöjning för att få med sig poäng i nästa match borta mot Hull.