Stade Bollaert-Delelis, 2021-03-14 15:00

Lens - Metz
2 - 2

Där gick tåget
Cahuzac var centimeter från att avgöra på tilläggstid.

Där gick tåget

Lens spelade oavgjort mot succélaget Metz.

LENS
RC Lens: 3-4-1-2

Sotoca-Kalimuendo
Fofana
Haïdara-Doucouré-Cahuzac (cap.)-Clauss
Medina-Badé-Gradit
Leca


Avbytare: Banza, Kakuta, Michelin, Mauricio, Fortes, Farinez (mål) , Pereira da Costa, Sylla, Jean,
Tränare: Franck Haise.

Metz
Metz 3-5-2

Boulaya-Vagner Dias

Udol-Maïga-Pajot-Sarr-Delaine

Boye (cap.)-Fofana-Bronn

Caillard (mål)

Tränare: Frédéric Antonetti
Domare: Florent Batta

Första halvlek
Succélagen Lens och Metz drabbade samman på Stade Bollaert-Delelis under söndagen, i hemmalaget bänkades poängkungen Gaël Kakuta och ersattes av Yannick Cahuzac.

Lens inledde matchen bra och fick en drömstart då formstarka ytterbacken Jonathan Clauss krutade in 1-0 på frispark, skottet touchade en spelare i muren och ändrade riktning - otagbart för Caillard.
Jean-Louis Leca stod inledningsvis långa stunder sysslolös mellan stolparna, men det skulle ändras.
Loïc Badé och Facundo Medina bjöd på en uppvisning i missförstånd och den sistnämnde rev ner Maïga i straffområdet. Vagner lurade ner Leca åt fel håll och kvitterade för Metz.

Efter målen öppnar matchbilden upp sig och chanserna avlöser varandra åt båda håll, i matchminut 29' kontrar Metz och Vagner prickar stolpen, kort därefter avlossar Sotoca ett skott utanför straffområdet som snuddar högra krysset.
Hemmalaget hade ett litet spelövertag och det gav utdelning. Fofana tog initiativ från mittplanen och flöt förbi Metz mittfält, ivorianen spelade ut till Kalimuendo på vänsterkanten som skickade in bollen längs gräsmattan, Cahuzac mötte inspelet och gav återigen Lens ledningen 2-1.

Andra halvlek
Lens börjar halvleken hyggligt oinspirerat och letade öppningar, men det hela såg lite monotont ut.
Föregående omgångens platsbyten, tempoväxlingar och inlägg på ytor mot framstormande spelare var som bortblåst. Det var lika oinspirerat defensivt, hemmalagets backlinje uppträde okoncentrerat och det utnyttjade Metz. Efter en timmes spel stänker Delaine in 2-2 i bortre krysset, fantastiskt avslut men ynkligt försvarsspel av Lens.

Franck Haise ser missnöjd ut och byter in färska ben, Simon Banza, Gaël Kakuta och Clément Michelin äntrar planen och hemmalaget går för tre poäng. Trots spelövertag lyckas inte Lens skapa heta målchanser, i stället kommer inspelen mot ett samlat försvar som enkelt kan rensa undan.

Lens behöver en seger, hemmalaget fortsätter att tro in i det sista. En sista slutforcering fick mig att tända på alla cylindrar. Lens pumpar in inlägg efter inlägg, vilket resulterar i en hörna. Hoppet lever, assisterande domaren visar två minuters tilläggstid. Michelin rusar ut för att slå hörnan. När Cahuzac når högst och nickar ner bollen i marken brister alla fördämningar. Tiden står stilla. Jag glider ut mjukt och guppar på en madrass i havet. Jag svävar på moln. Allt släpper, en känsla av befrielse. Ett avgörande i matchens sista minut. Men bolljäveln tar i marken och stolpen. Bollen går inte i mål. Domaren blåser av. Ridå.

Kommentar
Det är förstås svårt att ignorera att vi hade biljetten i bakfickan och det var vi själva som slarvade bort den. Vi hade behövt tre poäng för att gå in i den mest glimrande avslutningen på 20 år.
Idag skulle drömmen ta ett rejält skutt, idag skulle vi gå ifrån Metz, och ha några ytterst nödvändiga poäng ner till Marseille.

Lens är ett flärdfullt ungt gäng som gång på gång inte är tillräckligt cyniska i båda riktningar. Det är som att vi älskar att sätta oss i knepiga lägen, att vi inte trummar igång före vi verkligen måste, när vi har kniven mot strupen, det håller inte över tid.

För Lens är drömmen om Europa befängd, att ge Olympique Marseille en rejäl fajt om femteplatsen ser alltmer hopplöst ut.
Visst, det är 27 poäng kvar att spela om, men motståndet heter Lyon, PSG, Lille och Monaco. Tre av lagen går för titeln, och Monaco har bäst form i hela ligan. Marseilles spelschema är betydligt lindrigare.
Det vitblåa tåget från Marseille avgår nu, och det väntar inte några velande resenärer.

SPELARBETYG RC LENS 1-10
1-2 Sök nytt jobb
2-4 Dags för ett tvåveckors ”Fatcamp” i bergen
3-5 Underkänt
6 Knappt godkänt
7 Godkänd
8 Väldigt bra
9 Mycket bra
10 Sang et or

Målvakt 
Leca 6,5

Backlinje 
Gradit 6,5
Badé 6,5
Medina 5,5

Mittfält 
Clauss 7,5
Fofana 7
Doucouré 7
Haïdara 6
Cahuzac 6,5

Anfall 
Kalimuendo 7,5
Sotoca 6

Bäst i Lens
Clauss 7,5
Kalimuendo 7,5
Fofana 7,0


RC Lens-FC Metz 2-2 (2-1)

1-0 13' Clauss
1-1 27' Vagner (straff)
2-1 36' Cahuzac (Kalimuendo ass)
2-2 57' Delaine

@erkakarlsson twitter

Erik Karlsson2021-03-14 22:02:00
Author

Fler artiklar om Lens